Ο Τσίπρας αλλάζει την Ευρώπη – Κοινές δηλώσεις με Τζεντιλόνι.

0
217

Κείμενο με προτάσεις για το μέλλον της Ευρώπης……

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουν στο Μέγαρο Μαξίμου στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι στην Κέρκυρα στο πλαίσιο της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας-Ιταλίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι κυβερνητικά στελέχη συνέδεαν αυτή τη συνάντηση με την παρουσία του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα.

Επισημαίνεται πως αυτή την περίοδο η Ελλάδα επικεντρώνεται στο ζήτημα της νέας αρχιτεκτονικής για την Ευρωζώνη και την Ευρώπη. Εκτιμούν μάλιστα, πως τόσο από τις ομιλίες του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και του Εμμανουέλ Μακρόν η επόμενη περίοδος θα είναι ένα «παράθυρο» ευκαιρίας. 

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε αυτή τη διαδικασία όχι μόνο οικοδομάει συμμαχίες, αλλά παίζει και πρωταγωνιστικό ρόλο.

Οι δύο πρωθυπουργοί θα υιοθετήσουν «Κοινή Δήλωση», η οποία θέτει τις βάσεις για την επανεκκίνηση της ελληνοϊταλικής συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς. Η ατζέντα των συζητήσεων ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς, θα περιλαμβάνει ευρωπαϊκά, οικονομικά, ενεργειακά, επενδυτικά ζητήματα και το μεταναστευτικό.

Παράλληλα με τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ιταλό ομόλογό του θα γίνουν διμερείς συναντήσεις ανάμεσα στους υπουργούς: Εξωτερικών, Ενέργειας, Πολιτισμού, Τουρισμού, Υποδομών, Οικονομικών και Μεταναστευτικής πολιτικής και Ασφάλειας (σε επίπεδο υφυπουργών και Γενικών Γραμματέων).

Προετοιμάζεται το έδαφος για τις Συνόδους Κορυφής

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση του συντονισμού με τη Γαλλία και την Ιταλία και η δυναμική παρουσία των χωρών του Νότου στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, που θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής στο Ταλίν της Εσθονίας στις 29 Σεπτεμβρίου, στη Σύνοδο των χωρών του Νότου στη Λευκωσία στις 9-10 Οκτωβρίου και στο Γκέτεμποργκ στη Σύνοδο Κορυφής στις 17 Νοεμβρίου για την Κοινωνική Ευρώπη.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός κατέθεσε κείμενο με προτάσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης στον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι, καθώς υπάρχουν κοινά σημεία στη στρατηγική μας και με την Ιταλία εκτός από τη Γαλλία.

Αναφορικά με τη 1η Διακυβερνητική Σύνοδο, σημειώνεται ότι η Ιταλία έχει τέτοιου είδους συνεργασία μόνο με την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Η ατζέντα των συζητήσεων περιλάμβανε:

Επιπλέον, διμερείς συμφωνίες στους τομείς των επενδύσεων (συμφωνία για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A). 

Επίσης συμφωνία για ζητήματα πολιτισμού και μνημόνιο συνεργασίας για προώθηση αγροτικών προϊόντων και ανταλλαγή τεχνογνωσίας στο χονδρεμπόριο.

{videobox}lA4jhinSu-o{/videobox}

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here