Η Υφαλοκρηπίδα Απεβίωσε. Ζήτω η ΑΟΖ! Επιτέλους οι Έλληνες πολιτικοί κατάλαβαν την αξία της!…του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ.

0
580

Ήταν μια μεγάλη έκπληξη για μένα όταν διαπίστωσα ότι η συμφωνία οριοθέτησης Ελλάδας και Αιγύπτου αναφερόταν μόνο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Η λέξη υφαλοκρηπίδα δεν υπήρχε πουθενά.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλούσαν για υφαλοκρηπίδα και θαλάσσιες ζώνες όχι μόνο πριν αλλά και μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

O πρωθυπουργός που επισκεπτόταν την Ρόδο, μια ημέρα αργότερα, μιλώντας για την συμφωνία δήλωσε:

«Αναγνωρίζει στα νησιά μας υφαλοκρηπίδα και κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες».

Ομοίως ο υπουργός εξωτερικών, μια ημέρα μετά την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, είπε:

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο για θαλάσσιες ζώνες και υφαλοκρηπίδα».

Η Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ περιλαμβάνει πέντε άρθρα και η λέξη υφαλοκρηπίδα δεν αναφέρεται ούτε μια φορά.

Ήρθε η ώρα, επιτέλους, να δηλώσουμε εμφατικά σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Τουρκία ότι η μοναδική μας διαφορά είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και τίποτε άλλο.

Θα πρέπει εδώ να υπενθυμίσουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αναφέρεται πάντα στην ΑΟΖ και ουδέποτε στην υφαλοκρηπίδα.

Ο αμερικανικός χάρτης που ακολουθεί δείχνει την ΑΟΖ την Ελλάδας. Η οριοθέτηση έχει γίνει βάσει της μέσης γραμμής (ίσης απόστασης).

Αξίζει δε  να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι αυτή βέβαια είναι η ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

Το φάντασμα της ΑΟΖ συνεχίζει να καταδιώκει την Τουρκία. Είναι γνωστό σε όλους ότι η Τουρκία θεωρεί την έννοια της ΑΟΖ τον μεγαλύτερο εχθρό της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Καθώς περιφρονεί τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), υποστηρίζει ότι έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο και ο μόνος τρόπος να δικαιολογήσει αυτόν τον ισχυρισμό είναι να επιμένει ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο.

Η Ελλάδα ξεκίνησε καθυστερημένα να οριοθετεί  ΑΟΖ με τα κράτη με τα οποία έχει θαλάσσια σύνορα. Αυτά είναι η Τουρκία, η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Λιβύη, η Ιταλία και η Αλβανία.

Έχει ήδη προχωρήσει σε δυο οριοθετήσεις με Ιταλία και Αίγυπτο, μολονότι προβληματικές κατά τη γνώμη μου. Η επόμενη πρέπει να είναι αυτή με την Κύπρο Εδώ και Τώρα.

Αρνούμαστε να οριοθετήσουμε την ΑΟΖ με αυτή της Κύπρου για 16 χρόνια (2004-2020). Αν συνεχίσουμε να αγνοούμε την πιο εύκολη οριοθέτηση, θα βρεθούμε, κάποια ημέρα, αντιμέτωποι με τραγικές εξελίξεις.

Επίλογος

Έτσι σήμερα αισθάνομαι δικαιωμένος για τους αγώνες μου για ανακήρυξη και οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ελλάδας και θυμήθηκα τα λόγια ενός καλού μου φίλου διπλωμάτη όταν είχε γράψει:

«Επί τέσσερις  δεκαετίες ο  οικονομολόγος Θεόδωρος  Καρυώτης  έχει αφοσιωθεί  στην ανάδειξη της σημασίας της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ( ΑΟΖ) για τα εθνικά συμφέροντα.

Με  βιβλία, άρθρα και συνεντεύξεις  στην Ελλάδα και στην Αμερική, όπου ζει  και δίδαξε οικονομικά στο πανεπιστημιακό σύστημα του Μέρυλαντ, έχει επιδοθεί σε ένα μοναχικό αγώνα  ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, ώστε η ΑΟΖ  να μην απασχολεί μόνο μερικούς διπλωμάτες και διεθνολόγους, αλλά να  καθιερωθεί ως πολύτιμο εργαλείο  άσκησης  εθνικής πολιτικής.

Με κίνδυνο να θεωρηθεί γραφικός παροτρύνει επίμονα διαδοχικές Ελληνικές Κυβερνήσεις από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι σήμερα να αναλάβουν δράση, αλλά οι εκκλήσεις του δεν έχουν εισακουσθεί. Πάντως  παρότι οι  εκκλήσεις  του δεν έχουν βρει ευήκοα ώτα μέχρι σήμερα, ο ίδιος δεν  καταθέτει τα όπλα, πιστεύοντας ότι μία μέρα θα  δικαιωθεί».

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η Τραγωδία της Τμηματικής Οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο: Και αν κατέβουν οι Τούρκοι ψαράδες;…του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ.

Θέλαμε να εμβολίσουμε το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο και καταλήξαμε σε ένα οδυνηρό συμβιβασμό με την Έλληνο-Αιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ, που εύχομαι  να μη μας κοστίσει μακροπρόθεσμα.

Ο επόμενος χάρτης είναι ο επίσημος χάρτης, που δόθηκε στην δημοσιότητα από τις δύο κυβερνήσεις, και δείχνει την οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Αναμένοντας το επίσημο κείμενο της συμφωνίας, μπορούμε να βγάλουμε μερικά προκαταρκτικά συμπεράσματα μελετώντας  αυτόν τον χάρτη.

Η ανατολική κάθετος κόκκινη γραμμή, που δεν περιλαμβάνει μέρος της Ρόδου, δεν βρίσκεται στο 28ο μεσημβρινό, αλλά δυτικά από τον 27:59′ μεσημβρινό. Δηλαδή δεν δίνουμε πλήρη επήρεια στη Ρόδο!

Επιπλέον, όπως έγραψε ο Σταύρος Λυγερός, στο τελευταίο άρθρο του:

«H συμφωνία-σύμφωνα με διπλωματικές πηγές-πιθανότατα θα προβλέπει αντί για τη μέση γραμμή (50% για τις δύο πλευρές) 55% για την Αίγυπτο και 45% για την Ελλάδα!

Ας σημειωθεί ότι η αρχική απαίτηση του Καΐρου ήταν η αναλογία να είναι 60% προς 40% και το 55% προς 45% είναι η Ελληνική αντιπρόταση!

Μένει να δούμε πως ακριβώς θα κατανεμηθεί στον χάρτη η θαλάσσια περιοχή που θα χαριστεί στην Αίγυπτο, ώστε να μειωθούν οι αντιδράσεις στην Ελλάδα».

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ……

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here