Μπλόκο στους Έλληνες που ψάχνουν δουλειά στην Ε.Ε.!!

0
278

Σκληρότερους νόμους για την αντιμετώπιση και ανάσχεση του ρεύματος της οικονομικής μετανάστευσης στην Ευρώπη εισηγούνται οι Ευρωπαίοι εταίροι, δημιουργώντας πλέον έναν ασφυκτικό κλοιό για τους δοκιμαζόμενους από την ανεργία Έλληνες. Τους πολίτες εκείνους που κινδυνεύουν να στερηθούν έστω και το δικαίωμα στην αναζήτηση καλύτερης τύχης εκτός συνόρων, μια και η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε εργασιακό κρανίου τόπο.

Δεν φτάνει λοιπόν που η χώρα μας έχει υποστεί τις συνέπειες μιας σειράς λανθασμένων ευρωπαϊκών πολιτικών, όπως παραδέχονται κατά καιρούς έγκυροι ξένοι πολιτικοί και τεχνοκράτες, με αποτέλεσμα η ανεργία να έχει εκτοξευτεί στο 27%, αλλά οι εταίροι μας, όπως το «ΘΕΜΑ» παρουσιάζει στις 29/09/2013, απαιτούν και την τοποθέτηση πλαφόν στη ροή μεταναστών από τα Βαλκάνια και τις χώρες του Νότου προς τις χώρες τους. 

Μάλιστα οι προκλήσεις φτάνουν σε τέτοιον βαθμό ώστε να επιβληθούν μέχρι και ποινές σε όσες επιχειρήσεις τολμήσουν περαιτέρω «εισαγωγή» εργαζομένων από τις καθημαγμένες από την ανεργία ευρωπαϊκές περιοχές.

Μάχη στο Κολέγιο των Επιτρόπων

Ειδικότερα, μείζον θέμα δημιουργήθηκε πριν από λίγες ημέρες (στις αρχές Σεπτεμβρίου) όταν σε κλειστή σύσκεψη της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες το Κολέγιο Επιτρόπων ενημερώθηκε πως στις προθέσεις Ολλανδών, Βρετανών και Σουηδών ευρωβουλευτών είναι η κατάθεση πρότασης για την τοποθέτηση αριθμητικού περιορισμού στην απορρόφηση οικονομικών μεταναστών από χώρες της Ε.Ε., αλλά και για επιβολή ποινών σε όσες επιχειρήσεις προχωρούν σε «εισαγωγές» εργαζομένων από χώρες που βρίσκονται σε κρίση είτε από τη Νότια Ευρώπη είτε από τα Βαλκάνια.

Το θέμα πήρε διαστάσεις, με αποτέλεσμα να αντιδράσει έντονα η Ελληνίδα επίτροπος κυρία Μαρία Δαμανάκη ζητώντας τη διακοπή κάθε τέτοιου είδους συζήτησης. Παρ’ όλα αυτά, τόσο η αρμόδια Σουηδή επίτροπος για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. κυρία Σεσίλια Μάλμστρομ όσο και ομάδα υπουργών της Ε.Ε. από τις βόρειες χώρες φαίνεται να επιδιώκουν την αλλαγή ατζέντας και την εφαρμογή σκληρών τακτικών, αφού οι κυβερνήσεις τους πιέζονται από μεγάλο κύμα οικονομικών μεταναστών λόγω της κρίσης που πλήττει την Ε.Ε. – και δη χώρες όπως η δική μας, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Το οξύμωρο είναι πως η συγκεκριμένη Σουηδή επίτροπος συντονίζει τις δράσεις κατά της λαθρομετανάστευσης και στη χώρα μας, τοποθετώντας, όπως όλα δείχνουν, πλέον την Ελλάδα στην ίδια μοίρα με τα υπανάπτυκτα κράτη που στέλνουν λαθρομετανάστες στα σύνορά μας.

Αιτία για την κινητοποίηση που ξεκίνησε στις Βρυξέλλες -και η οποία αναμένεται να κλιμακωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα και πριν να μπει το 2014- είναι το γεγονός πως από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους αίρονται και οι τελευταίοι περιορισμοί στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας.

Αυτό είναι που φοβίζει Ολλανδούς, Βρετανούς, Σουηδούς, αλλά και εν μέρει τους Γερμανούς, οι οποίοι έχουν ασκήσει και τη σφοδρότερη κριτική επειδή από το 2006 η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων στην Ε.Ε., με εισήγηση του Ολλανδού επίσης πολιτικού και τέως επιτρόπου κ. Φριτς Μπολκεστάιν.

Η υιοθέτηση αυτής της πολιτικής δέχτηκε σφοδρή κριτική και από τα συνδικάτα των παραπάνω ανεπτυγμένων χωρών, καθώς εξ αυτού του γεγονότος εκφράστηκαν φόβοι για μισθολογικές μειώσεις και παραγκωνισμό του τοπικού εργατικού δυναμικού.

Δεν είναι τυχαίο πως τις τελευταίες ημέρες τόσο ο Ολλανδός πρωθυπουργός κ. Μαρκ Ρουτ όσο και ο Βρετανός κ. Ντέιβιντ Κάμερον μίλησαν για την ανάγκη αλλαγής στάσης. Μάλιστα σε ρατσιστικό τόνο ο κ. Ρουτ δήλωσε πως υπάρχει ανάγκη για μια «μικρότερη και πιο λιτή Ευρώπη»!

«Πορτοκαλί Συναγερμός» κατά των φτωχών της Ε.Ε.

Αφορμή που ουσιαστικά έθεσε και το πλαίσιο των διεκδικήσεων των Βορειοευρωπαίων εταίρων για μια νέα «συνθήκη εργασίας», όπως ήδη την έχουν βαφτίσει, υπήρξε η δημόσια τοποθέτηση του Ολλανδού υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Σχέσεων και τέως αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Λόντεβικ Άσχερ στις 19 Αυγούστου 2013.

Ο τελευταίος κάλεσε την Ε.Ε. να επικεντρωθεί στις «αρνητικές συνέπειες», όπως τις χαρακτήρισε, της εργατικής – οικονομικής μετανάστευσης αρχικά από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, δύο χώρες ενταγμένες στην Ε.Ε., αλλά στην πορεία και από όλο τον ευρωπαϊκό Νότο.

Όσοι όμως γνωρίζουν τις κατ’ ιδίαν τοποθετήσεις του Ολλανδού υπουργού ξέρουν πως στην ατζέντα του βρίσκεται πολύ ψηλά και η Ελλάδα, στην οποία αναφέρεται διαρκώς με τα χειρότερα λόγια.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή επιδίωξη, καθώς μέχρι σήμερα το θέμα της μετανάστευσης περιοριζόταν μονάχα στους κατοίκους τρίτων εκτός Ε.Ε. χωρών – κυρίως από την Αφρική ή την Ασία, ενώ γνωστό είναι πως οι κάτοικοι της Ε.Ε. έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε όλα τα κράτη της Ευρώπης δίχως εμπόδια.

Ο Ολλανδός πολιτικός, ο οποίος έκανε τη συγκεκριμένη δήλωση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το Συμβούλιο Υπουργών στη Χάγη, άνοιξε την κερκόπορτα κατά της μετανάστευσης των πολιτών από τις καθημαγμένες από την ανεργία χώρες. Μάλιστα έφτασε σε τέτοιο σημείο πρόκλησης ώστε ζήτησε την υιοθέτηση κατά του μεταναστευτικού ρεύματος ενός συστήματος ανάλογου με τον περίφημο «Πορτοκαλί Κώδικα» (Code Orange) που εκδίδεται όταν το νερό των ποταμών στις Κάτω Χώρες φτάνει σε υψηλό επίπεδο.

Τι σημαίνει κάτι τέτοιο; «Είναι η ώρα για έναν παρόμοιο συναγερμό αναφορικά με την ελεύθερη μετακίνηση εργασιακών πληθυσμών στην Ευρώπη», ξεκαθάρισε κυνικά ο Ολλανδός υπουργός. Η εν λόγω δήλωση έχει μεγαλύτερη αξία καθώς δεν προέρχεται από κάποιον συντηρητικό πολιτικό, αλλά από έναν υπουργό του Εργατικού Κόμματος της βόρειας χώρας.

Δεν είναι τυχαίο πως τις συγκεκριμένες ακραίες δηλώσεις προσυπέγραψε και ο διάσημος Βρετανός δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Ντέιβιντ Γκούντχαρτ.

Τι ζητάνε όμως Ολλανδοί και Βρετανοί, οι πρώτοι μάλιστα με τον πιο επίσημο πλέον τρόπο, δια ενός κορυφαίου και αρμόδιου υπουργού τους; Η πρόταση που έγινε και κατόπιν προωθήθηκε προς συζήτηση στην Ε.Ε. αναφέρεται στην υιοθέτηση σκληρότερων νόμων για την εντός ευρωπαϊκών χωρών οικονομική μετανάστευση – ακόμα και η εφαρμογή ποινών για όσες επιχειρήσεις επιδιώξουν την «εισαγωγή» εργαζομένων από τις φτωχές χώρες της Ε.Ε. και της ευρωζώνης.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here