Οργιάζει το διπλωματικό παρασκήνιο και η Λευκωσία κοιμάται…του Κώστα Βενιζέλου.

0
475

Αλωνίζουν στο διπλωματικό παρασκήνιο οι Βρετανοί ενόψει της νέας άτυπης Πενταμερής Διάσκεψης για το Κυπριακό, που χρονικά αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

Το Λονδίνο, έχει αναλάβει να κάνει τη δουλειά και εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών, που ακολουθεί πιστά τις κατευθυντήριες γραμμές του Φόρεϊν Όφις, αλλά και για λογαριασμών των Τούρκων.

Έχει ξεκαθαρίσει και στην άτυπη Πενταμερή του Απριλίου στη Γενεύη ότι οι μεθοδεύσεις ΟΗΕ και Λονδίνου οδηγούν σε ένα συνομοσπονδιακό μοντέλο.

Αυτό, δηλαδή, που διαχρονικά επιδιώκει η κατοχική Τουρκία. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια οι Βρετανοί επιχειρούν να εξασφαλίσουν υποστήριξη από τρίτους, κυρίως τους Αμερικανούς ενώ οι Τούρκοι άρχισαν εκστρατεία να πείσουν για τη λύση δυο κρατών. Η ελληνική πλευρά μοιάζει να έχει εφησυχάσει μετά τη Γενεύη.

Αναμένει τις νέες εξελίξεις, πλην όμως μέχρι τότε θα είναι αργά να αντιδράσει, καθώς θα διαμορφωθούν τετελεσμένα.  Η προσοχή της Λευκωσίας είναι στις βουλευτικές εκλογές της 30ης Μαΐου αλλά και στα όσα θα προκύψουν με τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις.

Ένα πόρισμα το περιεχόμενο του οποίου προδίκασε η ενδιάμεση έκθεση. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη είναι μπλεγμένη με την παραχώρηση διαβατηρίων, που δόθηκαν σε ξένους υπηκόους χωρίς να τηρούνται τα κριτήρια.

Το πάρτι με τα χρυσά διαβατήρια θα γίνει μετεκλογικά και θα προκαλέσει αναταράξεις. Η άτυπη Πενταμερής Διάσκεψης της Γενεύης (27-29 Απριλίου) διαμόρφωσε νέα δεδομένα, που θα αποτελέσουν στη συνέχεια βασικό συστατικό των συζητήσεων.

Πρώτον, η στάση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες κρίνεται άκρως ανησυχητική. Αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων σε εσωτερική και εξωτερική κυριαρχία.

Περαιτέρω προχώρησε και σε μια διατύπωση, που όχι μόνο δεν αναμενόταν αλλά προβλημάτισε την Ελληνική πλευρά και αφορά το από πού πηγάζει η κυριαρχία: «Από τη βάση (δύο κοινότητες) στην κορυφή».

Πρόκειται για ιδέα, που περιλαμβάνεται στις Βρετανικές ιδέες, σύμφωνα με τις οποίες «τα κοινοτικά κυρίαρχα κρατίδια (Community States) θα ιδρύσουν την Κυπριακή Ομοσπονδιακή Δημοκρατία, με τον ίδιο τρόπο που ιδρύθηκε και η Κυπριακή Δημοκρατία το 1960, δηλαδή από τις δύο κοινότητες…».

Νέα διάσκεψη

Δεύτερον, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γενικός Γραμματέας έχει υιοθετήσει τη Βρετανική φόρμουλα και με λεκτικές, κυρίως, διαφοροποιήσεις θα την παρουσιάσει ως δική του σε μεταγενέστερο στάδιο. Κατά πάσα πιθανότητα στην επόμενη άτυπη Πενταμερή, που ενδεχομένως να γίνει τον Ιούλιο ή και αργότερα.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ……….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here