Μόνο 3.500 έκαναν αίτηση για να ενταχθούν!
Σε μία μεγάλη απογοήτευση για την κυβέρνηση που πόνταρε πολλά στην ψήφο των ομογενών, έχει εξελιχθεί η η διαδικασία εγγραφής τους στους εκλογικούς καταλόγους αφού μόνο 3.500 από αυτούς ενδιαφέρθηκαν να κάνουν αίτηση και μόνο 2.600-2.700 από τις αιτήσεις αυτές έχουν εγκριθεί.
Το παραδέχτηκε άλλωστε ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.
Κυβερνητικές πηγές έλεγαν, μάλιστα, ότι το Υπουργείο Εσωτερικών προσανατολίζεται στο να υπάρχει ένας ελάχιστος αριθμός εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού, ώστε να εκλέγεται Βουλευτής Επικρατείας από την ομογένεια.
Μόνο που για αυτή την αλλαγή απαιτείται πλειοψηφία 200 βουλευτών, άρα και η συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ ή όλων των μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Τα Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η εγγραφή των ομογενών δεν προχώρησε, καθώς υπάρχουν αυστηρές προϋποθέσεις για να ασκήσει κανείς το δικαίωμα της ψήφου.
Μάλιστα, επιρρίπτουν τις ευθύνες για αυτές τις διατάξεις του νόμου στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, άσχετα με το εάν τον ψήφισε η ΝΔ.
Οι ίδιοι άνθρωποι λένε ακόμα ότι έτσι φτάσαμε στο Παράδοξο μόλις 4 χιλιάδες ψηφοφόροι να εκλέγουν έως 3 βουλευτές, καθώς, όπως είναι γνωστό, οι Βουλευτές της Επικρατείας αυξήθηκαν από 12 σε 15, ώστε τις τρεις θέσεις να τις καλύψουν υποψήφιοι από τους κατοίκους του εξωτερικού!
Σύμφωνα με τον νέο νόμο, το κάθε κόμμα είναι υποχρεωμένο να τοποθετήσει από τους καταλόγους των ομογενών έναν υποψήφιο σε μία από τις τρεις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας.
Με βάση λοιπόν τις δημοσκοπήσεις, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξουν από τρεις βουλευτές. Δηλαδή, δύο βουλευτές θα προέρχονται από τους ομογενείς και θα έχουν εκλεγεί με 2.500 ψήφους.
Τώρα η Κυβέρνηση θέλει να αλλάξει το νόμο αλλά τα κόμματα της Αντιπολίτευσης ξέρουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κάνει αυτές τις αλλαγές, καθώς αντιμετωπίζει θέμα στο Επικρατείας και την Α΄ Αθήνας, από όπου έφυγε η έδρα για να πάει στην ομογένεια.
Θεωρείται απίθανο να συναινέσουν σε οποιαδήποτε αλλαγή.