Ο Μυστικός Δίαυλος Αθηνών-Άγκυρας για τη συνεκμετάλλευση και τις εκλογές…του Μανώλη Κοττάκη.

0
414

Αν και η πολιτική αντιπαράθεση τις πρώτες μέρες του χρόνου φαίνεται ότι εκτός απροόπτου θα κινηθεί στον αστερισμό των αποκαλύψεων για την παρακολούθηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και στις συνέπειες που προκαλεί στους συσχετισμούς μεταξύ των κομμάτων το σκάνδαλο Καϊλή (μολονότι στους αθηναϊκούς διαδρόμους λέγεται ότι για λόγους προστασίας της εικόνας της χώρας υπάρχει τρικομματική συνεννόηση να πέσουν οι τόνοι περί αυτού) στο Παρασκήνιο οι εξελίξεις για τα Ελληνοτουρκικό είναι ραγδαίες.

Η μονομερής ανακήρυξη ΑΟΖ από την Αίγυπτο σε περιοχές που έχουν οριοθετηθεί με το Τουρκολιβυκό μνημόνιο και η δημοσιοποίηση της πληροφορίας για πλούσιο κοίτασμα φυσικού αερίου εντός του οικοπέδου 6 της κυπριακής Δημοκρατίας προκαλεί ήδη τις πρώτες δημόσιες αναταράξεις.

Η Τουρκία διά του αναπληρωτή Yπουργού Eνέργειας κύριου Ντονμέζ  ζήτησε μερίδιο από το οικόπεδο αυτό που βρίσκεται στην νότια πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ Ελλάδα και Αίγυπτος είτε μαζί είτε μεμονωμένα ετοιμάζονται να αποστείλουν επιστολή προς τον ΟΗΕ προκειμένου να απαντούν στις Τουρκικές και της Λιβυκές αιτιάσεις για την πρόσφατη ανακήρυξη της ΑΟΖ από το Κάιρο.

Η Εθνική Στρατηγική, όπως αυτή εκφράζεται από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, συμπυκνώνεται στην διαμόρφωση μίας πραγματικότητας που θα ενισχύσει τα νομικά ερείσματα της Ελλάδος με βάση το Διεθνές Δίκαιο για την περίπτωση που θα χρειαστεί να παραπεμφθεί το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ανακηρύξει μονομερώς χωρίς αντιδράσεις χωρικά ύδατα 12 μιλίων με την Ιταλία, με την Αλβανία ενώ ετοιμάζεται να πράξει το ίδιο με την Αίγυπτο νοτίως της Κρήτης και με την Κυπριακή Δημοκρατία φαίνεται ότι αναστατώνει τους συνήθως ψύχραιμους Τούρκους, καθώς γνωρίζουν ότι με βάση τις συνθήκες που υπογράφονται, δημιουργείται μία νέα πραγματικότητα μεταξύ των χωρών της Μεσογείου.

Οι μόνες που δεν υιοθετούν μέχρι στιγμής τα 12 μίλια στην Μεσόγειο είναι η Τουρκία και το Ισραήλ που δεν έχει υπογράψει την συνθήκη για το δίκαιο της θάλασσας.

Ωστόσο τυχόν οριοθετήσεις που γίνονται με βάση τον κανόνα του διεθνούς δικαίου θα δεσμεύουν ακόμη και τις χώρες που δεν έχουν υπογράψει την συνθήκη καθώς σε αυτή την περίπτωση η γενικευμένη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου το καθιστά για την περιοχή εθιμικό δίκαιο.

Οι Αμερικάνοι που προσπαθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές προκειμένου να εξορυχτεί το Φυσικό Αέριο που υπάρχει σε ολόκληρη τη Μεσόγειο στην λεγόμενη λεκάνη του Ηροδότου από την Λιβύη και την Κύπρο έως το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Τουρκία, παρεμβαίνουν στο παρασκήνιο και υιοθετούν ένα μεικτό μοντέλο επίλυσης διαφοράς, το οποίο συνδυάζει το Διεθνές Δίκαιο και τις Αρχές της Καλής Γειτονίας.

Κοινώς το…Παζάρι.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Στην Εστία της Πρωτοχρονιάς που κυκλοφορεί αύριο Σάββατο: Ο Μυστικός Δίαυλος με την Τουρκία για συνεκμετάλλευση και εκλογές.

ΕΣΤΙΑ: «Μυστικός δίαυλος Αθήνας-Άγκυρας για συνεκμετάλλευση και σκηνοθετημένη κρίση στο Αιγαίο» ενόψει εκλογών στις δύο χώρες - Documento

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here