Ποιοι Γαλάζιοι Αντάρτες χαλάνε την Εκλογική «ΣΟΥΠΑ» του Κυριάκου στις Περιφερειακές εκλογές…του Πάνου Σώκου.

0
480

Σχέδια επί χ άρτου για να…βαφτεί ξανά ο χάρτης της Ελλάδος γαλάζιος και στις Περιφερειακές Εκλογές του Οκτωβρίου, όπως έγινε σε εκείνες του 2019 και όπως βάφτηκε και στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου 2023, κάνουν στη Ν.Δ.

Οι «γαλάζιοι» αντάρτες που βάζουν φωτιά στο Μαξίμου

Εκ πρώτης όψεως, ο στόχος τον οποίο θέτουν δεν είναι δύσκολος με βάση το παρελθόν αλλά και το γεγονός ότι η Ν.Δ. παίζει χωρίς αντίπαλο, αφού η αντιπολίτευση είναι αποδυναμωμένη.

Όμως, όπως μας λένε «γαλάζιοι» βουλευτές και κομματικοί παράγοντες, σε αυτές τις περιφερειακές εκλογές η Ν.Δ. έχει αντίπαλο τον…εαυτό της.

Όχι ακριβώς όπως το έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «να είμαστε η αντιπολίτευση του εαυτού μας», αλλά πολύ χειρότερα, αφού σε αρκετές και σημαντικές περιφέρειες οι επίσημοι υποψήφιοι της Ν.Δ. έχουν να αντιμετωπίσουν ισχυρούς υποψηφίους που προέρχονται από το ίδιο κόμμα, τους λεγόμενους «αντάρτες».

Αυτό το γεγονός φοβίζει τους κομματικούς επιτελείς γι’ αυτό έχει κινητοποιηθεί το σύνολο του κομματικού μηχανισμού αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, που σπεύδει να στηρίξει με την παρουσία του όσους από τους υποψήφιους περιφερειάρχες βρίσκονται αντιμέτωποι με «αντάρτικα» ψηφοδέλτια, όπως έκανε στη Μυτιλήνη πριν από μερικές ημέρες με τον Αλκιβιάδη Στεφανή.

Ο στρατηγός Στεφανής πήρε το χρίσμα για να διεκδικήσει την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου απέναντι στον νυν περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, που προέρχεται από τη Ν.Δ., είχε εκλεγεί και το 2019 ως «αντάρτης», αλλά διατηρεί σημαντικά κομματικά ερείσματα στην περιοχή. Η μάχη αναμένεται να είναι σκληρή.

Ο κ. Μουτζούρης όχι μόνο είχε κατέβει ως «αντάρτης» το 2019, κόντρα στην επίσημη υποψηφιότητα της Χριστιάννας Καλογήρου, αλλά είχε δημιουργήσει προβλήματα στην κυβέρνηση με το Μεταναστευτικό, με αποκορύφωμα βίντεο που τον έδειχνε να δηλώνει: «Να κι αν είναι οργισμένος ο πρωθυπουργός».

Πάνω σειρά, από αριστερά) Κώστας Μουτζούρης, Χριστόδουλος Τοψίδης και Γιώργος Αμανατίδης-Κάτω σειρά, από αριστερά) Κώστας Μαρκόπουλος, Λάμπρος Γεωργόπουλος και Γιάννης Τρεπεκλής.

«Αντάρτικη» υποψηφιότητα έχει να αντιμετωπίσει η Ν.Δ. και στην-επίσης μεγάλη και σημαντική, λόγω του φράχτη του Έβρου, των προσφυγικών ροών αλλά και της μουσουλμανικής μειονότητας-Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου ο «γαλάζιος» περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος θα έχει ξανά αντίπαλο τον Χριστόδουλο Τοψίδη, πρόεδρο του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο οποίος το 2019 είχε χάσει την εκλογή του μόλις για 3.500 ψήφους.

Η μάχη για τη Ν.Δ. θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, λόγω του ότι στη Ροδόπη στις εθνικές εκλογές ήταν δεύτερο κόμμα!

Ως «αντάρτης» κατεβαίνει στη Δυτική Μακεδονία ο πρώην βουλευτής-απέτυχε να εκλεγεί τον Ιούλιο-Γιώργος Αμανατίδης, ο οποίος πρόσφατα λόγω αυτής της «αντάρτικης» υποψηφιότητάς του διεγράφη από τη Ν.Δ. Θα τον αντιμετωπίσει ο νυν περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, που σημαίνει ότι ο βαθμός δυσκολίας για την επανεκλογή του ανεβαίνει πολύ.

Επίσης, στη Στερεά Ελλάδα η υποψηφιότητα ενός πρώην υπουργού της Ν.Δ. Κώστα Μαρκόπουλου δυσκολεύει σημαντικά τον αγώνα του νυν «γαλάζιου» περιφερειάρχη Φάνη Σπανού, που στηρίζεται από τον Κώστα Μπακογιάννη. Στην περιφέρεια αυτή ισχυρή θεωρείται και η υποψηφιότητα Απόστολου Γκλέτσου του ΣΥΡΙΖΑ, που σημαίνει ότι η μάχη είναι αμφίρροπη.

Και στην Ηπειρο, ο νυν περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης έχει να αντιμετωπίσει τον «αντάρτη» της Ν.Δ. Λάμπρο Γεωργόπουλο αλλά και τον προερχόμενο από την Κεντροδεξιά Σπύρο Ριζόπουλο.

Στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων, υποψήφια με τη Ν.Δ. είναι η νυν περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα, η οποία, εκτός από τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρο Γαλιατσάτο, θα αντιμετωπίσει και τον πρώην δήμαρχο Κέρκυρας Γιάννη Τρεπεκλή, που ανήκει κι αυτός στη Ν.Δ.

Η παρέμβαση Μητσοτάκη, η τριπλή υποστήριξη στην Κρήτη και η στάση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.

Την τελευταία στιγμή και ύστερα από προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού, απετράπησαν ακόμα δύο «αντάρτικες» υποψηφιότητες:

Του νυν περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη στην Αττική, που κόπηκε από τον πρωθυπουργό με πρόφαση το ζεϊμπέκικο που χόρεψε σε εκδήλωση στο Ζάππειο εν μέσω πυρκαγιών. Προς στιγμήν είχε απειλήσει ότι θα κατέβει μόνος του, αλλά άλλαξε γνώμη. Υποψήφιος είναι πλέον ο Νίκος Χαρδαλιάς!

Του νυν περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, που κι αυτός κόπηκε από τον κ. Μητσοτάκη χωρίς εξήγηση. Το χρίσμα της Ν.Δ. δόθηκε στον Δημήτρη Πτωχό, συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος και πίεσε για να κοπεί ο κ. Νίκας.

Ο νυν περιφερειάρχης επέλεξε τελικά να μην είναι ξανά υποψήφιος, αλλά δεν ανακοίνωσε πως στηρίζει τον κ. Πτωχό ούτε ήταν παρών στην εκδήλωση για την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, στην οποία παρέστη και μίλησε και ο Πρωθυπουργός, πριν από μερικές ημέρες!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ν.Δ. στην Κρήτη στηρίζει φέτος για πρώτη φορά τον νυν περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, τον οποίο στηρίζουν, επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που τον είχαν στηρίξει και το 2019.

Ο πρωθυπουργός δίνει μεγάλη σημασία στις περιφερειακές εκλογές και θέλει να κυριαρχήσει με περιφερειάρχες που είναι πιστοί στο δικό του δόγμα. Το είπε ξεκάθαρα στη Μυτιλήνη κατά την πρόσφατη ομιλία του για την υποψηφιότητα του κ. Στεφανή: «Θέλουμε περιφερειάρχες που να μπορούμε να συνεργαστούμε αποτελεσματικά, που μπορούν να αξιοποιήσουν το δικό μας αναπτυξιακό όραμα»!

Ωστόσο, απέφυγε να δώσει χαρακτήρα αναμέτρησης με την αντιπολίτευση, λέγοντας:

«Σκοπός μου δεν είναι να αποκομίσω κομματικά οφέλη από αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Εξάλλου, καταφέραμε και κερδίσαμε τις εκλογές με υψηλότερο ποσοστό απ’ αυτό το οποίο είχαμε πετύχει το 2019.

Είμαστε μια ισχυρή κυβέρνηση, δεν χρειαζόμαστε επιπλέον επιβεβαίωση της λαϊκής εντολής. Έχουμε και ισχυρή λαϊκή εντολή τετραετίας»…ενώ ξεκαθάρισε ότι ο ρόλος της στήριξης του κόμματος σε επίπεδο δήμων «είναι πολύ πιο χαλαρός».

Δεν επιδίωξαν συνεργασία…

Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ δεν θέλησαν να συνεργαστούν, έστω σε κάποιες περιφέρειες όπου έχουν μία καλή παρουσία, όπως στη Δυτική Στερεά ή στην Αττική, και αυτή η αδυναμία τους διευκολύνει τη Ν.Δ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζει στον μικρόκοσμο των εσωκομματικών ισορροπιών που του προκαλούν παράλυση, και το ΠΑΣΟΚ επαναπαύεται στο 11,5%, εμφανίζοντας, από τη μια, συμπτώματα μικρομεγαλισμού και, από την άλλη, αποφεύγει να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κάποια περιφέρεια ή κανέναν μεγάλο δήμο, γιατί στη Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί η άποψη ότι αν συνεργαστούν θα είναι σαν να του δίνουν το…φιλί της ζωής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here