Συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν: Τι Συμφώνησαν και Τι θα Μάθουμε;

0
380

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, η οποία πραγματοποιήθηκε στο «Σπίτι της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη, δηλαδή στην έδρα της διπλωματικής αποστολής της Άγκυρας στα Ηνωμένα Έθνη.

Μητσοτάκης-Ερντογάν: Τι συμφώνησαν και τι θα μάθουμε;

Η συνάντηση έγινε με την ευκαιρία της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Άννα Μαρία Μπούρα.

Ο δε Τούρκος Πρόεδρος συνοδευόταν από τον Υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, και τον διπλωματικό σύμβουλο του προέδρου της Τουρκίας, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Στο κτίριο όπου έγινε η συνάντηση, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Star στις ΗΠΑ Δημήτρης Σουλτογιάννης, είχε μπει και ο Διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Η συνάντηση είναι συνέχεια της πρώτης που είχαν οι δύο ηγέτες τον Ιούλιο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Να σημειωθεί πως στη συνάντηση Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν στην Άγκυρα, ορίστηκε ο οδικός χάρτης των επόμενων επαφών των δύο χωρών στο πλαίσιο των τριών αξόνων που είχαν συμφωνηθεί στο Βίλνιους, δηλαδή τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη θετική ατζέντα (όπως αποκαλείται) σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι επενδύσεις, η γεωργία, το εμπόριο, η ναυτιλία, η κλιματική κρίση.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Είχαμε μία παραγωγική συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών και των Διπλωματικών μας Συμβούλων.

Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί τους τελευταίους μήνες, και προσδιορίσαμε με σαφήνεια το επίπεδο των επαφών και των συναντήσεων για το επόμενο διάστημα σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου, Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και προώθησης της θετικής ατζέντας.

Συμφωνήσαμε, επίσης, το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας να διεξαχθεί στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Ταυτόχρονα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για μια σειρά από κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες μας. Να σταθώ ενδεικτικά στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, όπου πιστεύω ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία της Τουρκίας προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο οι μεταναστευτικές ροές.

Αλλά, φυσικά, συζητήσαμε και τα ζητήματα και τις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, καθώς Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο μεσογειακές χώρες, οι οποίες και αυτό το καλοκαίρι βρέθηκαν αντιμέτωπες με σημαντικές φυσικές καταστροφές, προϊόν της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής κρίσης, η οποία είναι ήδη εδώ μαζί μας.

Πιστεύω ότι και αυτό το πεδίο συνεργασίας μπορεί να διερευνηθεί περισσότερο, έτσι ώστε να τύχει αντικείμενο και κάποιων συγκεκριμένων συμφωνιών, οι οποίες θα υπογραφούν στα πλαίσια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here