Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Louisville των ΗΠΑ ανακάλυψαν έναν μεταβολίτη, την ουρολιθίνη Α (UroA), που παράγεται από τις πολύ-φαινόλες του ροδιού και ο οποίος αλληλεπιδρά με τα βακτήρια του στομάχου προς όφελος των πασχόντων από φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου.
Οι πολύ-φαινόλες του ροδιού θεωρούνται πολύτιμα αντιοξειδωτικά. Γενικότερα οι καρποί και οι σπόροι του ροδιού καθώς και τα άνθη και τα φύλλα της ροδιάς είναι πλούσια σε πολυάριθμες βίο-δραστικές ενώσεις.
Το θρεπτικό προφίλ των ροδιών είναι εντυπωσιακό και το επιστημονικό ενδιαφέρον για αυτό το φρούτο αυξάνεται διαρκώς.
Τα περισσότερα από τα οφέλη του ροδιού αποδίδονται στα ισχυρά αντιοξειδωτικά του.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι το ελλαγικό οξύ που περιέχεται στο ρόδι είναι αυτό το οποίο αλληλεπιδρά με στελέχη βακτηρίων του στομάχου απελευθερώνοντας την ουρολιθίνη Α κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Δρ.Venkatakrishna Rao Jala αυτή η αλληλεπίδραση έχει αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη για το έντερο, γεγονός που θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση στις μακροχρόνιες φλεγμονές του στομάχου, του οισοφάγου και του εντέρου σε πάσχοντες από φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου.
Στις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου περιλαμβάνονται η Ελκώδης Κολίτιδα και η Νόσος του Crohn. Πρόκειται για χρόνιες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος. Οι δύο ασθένειες αναφέρονται συχνά ως Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου (ΙΦΝΕ).
Τουλάχιστον 4 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από αυτές τις νόσους ενώ εκτιμάται ότι εξαιτίας τους χάνονται περίπου ένα δισεκατομμύριο ημέρες εργασίας ετησίως.
Οι ερευνητές παρήγαγαν ένα συνθετικό ανάλογο του UroA (UAS03) και στο πλαίσιο δοκιμών σε πειραματόζωα διαπίστωσαν ότι η λήψη του UroA και του UAS03 οδήγησαν σε αύξηση των πρωτεϊνών που συμβάλλουν στην ενίσχυση του εντερικού φραγμού, δηλαδή της στοιβάδα των κυττάρων που επενδύουν και θωρακίζουν το εσωτερικό του εντέρου.
Σύμφωνα με τους ερευνητές φαίνεται ότι η απευθείας λήψη ουρολιθίνης Α ή του συνθετικού αναλόγου της μπορεί να αντισταθμίσει την έλλειψη συγκεκριμένων βακτηρίων του στομάχου που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της.
Πιστεύουν δε ότι η κατανάλωση ροδιού είναι εξαιρετικά ευεργετική, πολύ περισσότερο δε η απευθείας λήψη ουρολιθίνης Α ή του συνθετικού αναλόγου της.
Απαιτούνται ωστόσο περισσότερα πειράματα και κλινικές δοκιμές για διαπιστωθεί αν η λήψη των συγκεκριμένων ουσιών μπορεί να φανεί ωφέλιμη για τους πάσχοντες από ΙΦΝΕ.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι μέχρι να αποφανθούν οι επιστήμονες για τα εν λόγω συστατικά, εμείς μπορούμε να εντάξουμε στην διατροφή μας το «δώρο της φύσης».
Να θυμίσουμε άλλωστε ότι το ρόδι έχει εξυμνηθεί για τις ευεργετικές του ιδιοτητες, ενώ θεωρείται σύμβολο υγείας, γονιμότητας, ευημερίας και μακροζωίας.