Μέσω Κύπρου η Κοινοπραξία που «χτυπά» τα Ναυπηγεία Ελευσίνας με τις πυραυλακάτους.

0
887

Σχέδιο για την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων στα ναυπηγεία Ελευσίνας φτάνει στο Ελληνικό κοινοβούλιο από την κυβέρνηση η οποία παρακολουθεί στενά το συγκεκριμένο θέμα και είναι σε συνεχείς συνομιλίες με την κοινοπραξία των εταιριών που διαπραγματεύονται από τον περασμένο Ιανουάριο την επόμενη μέρα των συγκεκριμένων ναυπηγείων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, μεταξύ αυτών και ανώτατοι Αξιωματικοί που παρακολουθούν την τύχη των δυο πυραυλακάτων τύπου Ρουσέν, οι οποίες συνεχίζουν να βρίσκονται στα ναυπηγεία Ελευσίνα σε ημιτελές στάδιο.

Φαίνεται πως το πράσινο φως παίρνει η κοινοπραξία από Ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, μετά την κατάθεση του ορκωτού ελεγκτή από την Κύπρο ο οποίος φέρεται να έχει επιβεβαιώσει την κεφαλαιακή επάρκεια του υποψήφιου αγοραστή των ναυπηγείων.

Από το αν θα συνεχιστεί αυτή η διαπραγμάτευση εξαρτάται κατά πολύ και η τύχη των δυο πλοίων που θα ενταχθούν στη δύναμη ταχέων σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού, μια υπόθεση που κρατά χρόνια και που οι δυο μεγάλοι χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι και το ΠΝ που έχει δώσει τα χρήματα, όχι μόνο μια φορά, αλλά πλοία δεν έχει εντάξει στον στόλο.

Το Bras de Fer για τα ναυπηγεία Ελευσίνας

Η υπόθεση ξεκίνησε λίγους μήνες πριν και πιο συγκεκριμένα τον περασμένο Ιανουάριο όταν η κοινοπραξία των επιχειρηματιών, με έδρα την Κύπρο, κατέθεσε μια μη δεσμευτική προσφορά της τάξεως των ενενήντα εκατομμυρίων και την υποχρέωση για επενδύσεις στο ναυπηγείο ακόμη εικοσιπέντε εκατομμυρίων ευρώ.

Οι όροι που έχει θέσει ο υποψήφιος αγοραστής είναι να μπει στο ναυπηγείο, «ελευθέρων βαρών», να διασφαλιστούν επίσης οι συμβάσεις με το Πολεμικό Ναυτικό και να υπάρξουν επίσης εθελούσιες συνταξιοδοτήσεις. Οι συζητήσεις με τα συναρμόδια υπουργεία δεν σταματούν, όπως και με τους υπόλοιπους φορείς.

Βέβαια πονοκέφαλος είναι τα ελεύθερα βάρη που ζητά η κοινοπραξία μιας και δεν είναι λίγα τ’ ανοίγματα όπως εξηγούσαν οι ίδιες πηγές είτε με πιστωτικά ιδρύματα είτε ακόμη και προς το Δημόσιο.

Πάντως θετικά φαίνεται πως κινείται η όλη διαδικασία, μετά το νεύμα πράσινου φωτός, από την Κύπρο και τις επιβεβαιώσεις πως η κεφαλαιακή επάρκεια της κοινοπραξίας υπάρχει.

Η όλη υπόθεση πιθανό να φτάσει στο τέλος της, όπως υπολογίζουν οι ίδιες πηγές, προς τα τέλη Μαρτίου, αρκεί φυσικά να συναινέσει και ο έως τώρα ιδιοκτήτης για να προχωρήσει στην πώληση.

Βρισκόμαστε πιθανότατα σε κατάσταση αναμονής μιας δεσμευτικής προσφοράς η οποία μόλις κατατεθεί, τα υπουργεία Άμυνας και ανάπτυξης, οι τράπεζες, ιδιώτες πιστωτές που περιμένουν τα χρήματά τους, ο νυν ιδιοκτήτης, οι εργαζόμενοι, θα κάτσουν στο ίδιο τραπέζι για να διαμορφώσουν τα της τελικής διαδικασίας που θα οδηγήσει στο πρωτοδικείο.

Η κυβέρνηση κρατά ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους, την ώρα που εξελίσσονται πολλές συναντήσεις, όπως λένε οι ίδιες πηγές και μέχρι να δοθούν τα χέρια- που δεν είναι λίγες οι φωνές οι οποίες σημειώνουν πως είναι θέμα ημερών- κανείς δεν θέλει ν’ ανοίξει τα χαρτιά του, ούτε να πανηγυρίσει.

Αν πάντως κλείσει η υπόθεση των ναυπηγείων Ελευσίνας, αμέσως μετά τη σκυτάλη φαίνεται πως θα πάρουν και τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που εκεί τα πράγματα, είναι πιο σύνθετα.

Νέες προσδοκίες αλλά χρειάζεται τεράστιος όγκος δουλειάς

Ανώτατες πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό εξηγούσαν ότι είναι λογικό πως περιμένουν να δουν τις εξελίξεις πως θα κυλίσουν κυρίως με τις δυο πυραυλακάτους, Βλαχάκος και Καραθανάσης, για τις οποίες ήδη υπάρχει dead line από την πλευρά του ΠΝ.

Αυτό είναι το βασικό θέμα που καίει πραγματικά, διότι η υπόθεση αυτών των δυο πλοίων έχει τραβήξει πάρα πολύ και σημειωτέον, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε δυο επιπλέον φορές.

Εφόσον λυθεί το θέμα των «Ρουσέν», αλλάξουν χέρια τα ναυπηγεία, γίνουν οι πολύ απαραίτητες συντηρήσεις στις δεξαμενές, καθώς η τελευταία πριν λίγους μήνες υπέστη σοβαρή βλάβη, σύμφωνα με τους ίδιους Αξιωματικούς, τότε θα μπορέσει το Πολεμικό Ναυτικό να συζητήσει εκ νέου για τις συμβάσεις που θα θελήσει να προχωρήσει με τα ναυπηγεία.

Μάλιστα, μπορεί να είναι αρκετά πρόωρο, αλλά δεν είναι παράλογο ορισμένοι να βλέπουν την κοινοπραξία μέσω Κύπρου ως μια ευκαιρία να ευοδωθεί το νέο φλερτ της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και εννοούσαν αυτό ανάμεσα στην Γαλλία και την Κύπρο.

Τα Γαλλικά πλοία για το μέλλον του Πολεμικού Ναυτικού είναι εκείνα που δείχνουν οι περισσότεροι Ανώτατοι ως εκείνα που προκρίνονται για το αύριο στον Ελληνικό Στόλο κι αυτό επειδή η σχεδίασή τους ήταν μια έμπνευση που βγήκε δια μέσου των Ελληνικών παρατηρήσεων για τις Fremm.

Από την άλλη πλευρά εφόσον μιλάμε για κοινοπραξία εταιριών που θέλει και Αμερικανικά συμφέροντα μέσα σ’ αυτή, δεν είναι παράλογο να μιλήσει κανείς και για Αμερικανικής κατασκευής φρεγάτες. Το βέβαιο που λένε πολλά στελέχη του ΠΝ είναι πως απαιτούνται νέα πλοία.

Μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο, όπως για παράδειγμα η κατασκευή ενός αεροσκάφους, αλλά οι λύσεις πρέπει να δοθούν το ταχύτερο δυνατό.

Οι θαλάσσιες πολεμικές πλατφόρμες για τα επόμενα σαράντα χρόνια είναι στα άμεσα σχέδια και της τωρινής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου άμυνας, που γνωρίζει καλά πως εφόσον προκηρυχθούν εκλογές, όλα τα εξοπλιστικά σχέδια για τις Ένοπλες Δυνάμεις σαφέστατα θα πάνε πολύ πίσω, σε μια  κρίσιμη περίοδο είτε για το Αιγαίο είτε για την Ανατολική Μεσόγειο που εκεί το ενεργειακό πάζλ έχει φέρει ως παίκτη στην περιοχή και την Ελλάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here