Κώστας Βουτσάς.

0
334

Όχι μόνον είναι ένας από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς, αλλά είναι και ένας από τους πιο αγαπητούς. Είναι ο αιώνιος έφηβος, πάντα γελαστός, το πρόσωπό του λάμπει, είναι αισιόδοξος και εν ολίγοις είναι περιβόλι όταν μιλάς μαζί του.

Πρόσφατα ευτύχησε, να έχει για σύντροφο μια πολύ αξιόλογη γυναίκα, συνεργάτιδα, την Αλίκη Κατσαβού.

Μαζί δημιούργησαν μια σπουδαία παράσταση για παιδιά και μεγάλους, από την Νεανική Παιδική Σκηνή του Θεάτρου τους ΘΕΑΤΡΟΜΑΘΕΙΑ το «Ένας Στρογγυλοκέφαλος στην Χώρα των Μυτεροκέφαλων» μια επίκαιρη κι επιτυχημένη παράσταση ενάντια στο Bulling.

Καταλάβατε ότι μιλάμε βέβαια για τον one and only Κώστα Βουτσά. 

Κύριε Βουτσά μιλήστε μας για τα παιδικά σας χρόνια και πως προέκυψε η αγάπη σας για το θέατρο;

«Στα παιδικά μου χρόνια στη Θεσσαλονίκη, ήταν τραγική η κατάσταση. Πούλαγα τσιγάρα με το κασελάκι στο δρόμο και ο πατέρας μου ήταν κομουνιστής κυνηγημένος.

Πέρναγα άσχημα και ήμουν κακός μαθητής, αλλά καλός αθλητής και με έστειλε ο γυμναστής μου σε μια κατασκήνωση στη Μηχανιόνα για να κάνω προπόνηση, γιατί το καλοκαίρι θα κάναμε αγώνες.

Και εκεί σε αυτή την κατασκήνωση όταν έκανα την προπόνηση κι ανέβαινα και κατέβαινα τις σκάλες στο κτήριο, είδα ότι έπαιζαν θέατρο, και κοντοστάθηκα. Κάποιος προσπαθούσε να υποδυθεί τον μεθυσμένο και τους ενόχλησα λέγοντας «Έτσι είναι ο μεθυσμένος;».

Με έβαλαν να το κάνω εγώ και τελικά τον έπαιξα εγώ το ρόλο και με μεγάλη επιτυχία, γιατί το πρωί μετά την παράσταση με φώναξε ο καθηγητής και μου’ δωσε ένα σακί πατάτες να καθαρίσω.

Κι όταν ρώτησα γιατί εμένα πήρα την απάντηση: «Γιατί άκουγα συνέχεια Βουτσάς, Βουτσάς και δεν ήξερα άλλον»! Μετά μπήκα στη σχολή και έπειτα έφυγα κι η καθηγήτρια ήρθε στον πατέρα μου και του είπε να με αφήσει να σπουδάσω γιατί έχω ταλέντο.

Αλλά η σχολή δεν ήταν αναγνωρισμένη κι ήρθα για την άδεια στην Αθήνα. Εδώ μου είπαν ότι δεν κάνεις για το θέατρο. Όμως η αγκαλιά του θεάτρου με πήρε στα χέρια της. Και μετά η Καλή Καλό με έφερε στην Αθήνα κι από εκεί τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους.»

Και σαν παιδί είσαστε το ίδιο χαρούμενο και αεικίνητο;

«Μονίμως αεικίνητο. Το χαρούμενο ανάλογα με τις καταστάσεις που συνέβαιναν γύρω μου και το πόσο με επηρέαζαν.»

Θαυμάζατε κάποιον ηθοποιό και θέλατε να του μοιάσετε;

«Όχι. Ήθελα να έχω δική μου προσωπικότητα. Θαύμαζα πολλούς αλλά δεν ήθελα σε κανέναν να μοιάσω. Ήταν μόνιμη κατεύθυνσή μου. Γιατί το «σαν» είναι αποτυχία. Αν είσαι «σαν» κάποιον άλλο δηλαδή.»

Έχετε παίξει σε πάρα πολλά θεατρικά, σε πάρα πολλές ταινίες σε πάρα πολλά σήριαλ. Θέατρο, κινηματογράφος ή τηλεόραση το πιο αγαπημένο σας;

«Θέατρο καλέ! Είναι η ψυχή μου, το αίμα μου, η αναπνοή μου! Το κύτταρό μου!»

Ο πρώτος σας ρόλος στο θέατρο, και είχατε τρακ;

«Πάντα έχω τρακ και μέχρι τώρα. Πριν βγω έχω μονίμως τρακ. Και αφού βγω ηρεμώ! Ο πρώτος ρόλος μου ήταν στα μπουλούκια και παίζαμε τότε πολλούς ρόλους ταυτόχρονα. Στη σχολή ο πρώτος ρόλος ήταν ο «Πεερ Γκυντ» του Ίψεν.»

Σίγουρα οι αμοιβές των ηθοποιών στην εποχή μας δεν είναι ικανοποιητικές. Τότε που εσείς ξεκινήσατε τα χρήματα ήσαν καλά; Έβγαζαν οι ηθοποιοί λεφτά;

«Μόνον οι πρωταγωνιστές!»

Πείτε μας κάτι ευτράπελο από τη μέχρι τώρα τόοοσο πλούσια πορεία σας, που θυμάστε;

«Στα μπουλούκια άμα ερχόταν κανένας καινούργιος ηθοποιός για να τον βοηθήσουμε, στραβώναμε το στόμα αντίθετα από το κοινό και του λέγαμε την ατάκα του και μετά το ισιώναμε για να πούμε τη δική μας, αφού μας έλεγε αυτό που του είχαμε κάνει υποβολείο!»

Συνήθως οι Αιγόκεροι δεν συγχωρούν εύκολα, κι αν τους πειράξεις το θυμούνται. Εσείς, αν και Αιγόκερως είστε μεγαλόκαρδος, γεμάτος κατανόηση και συγχώρεση;

«Μ’ αρέσει που αναιρώ τη θεωρία περί Αιγόκερων.»

Ποια τα προτερήματα και ποια τα ελαττώματά σας;

«Μόνο τα προτερήματα ξέρω, δεν ξέρω ποια είναι τα ελαττώματά μου! (Γέλια!)»

Να μπω στον πειρασμό να ρωτήσω πως γνωριστήκατε με την ευγενέστατη Αλίκη σας;

«Στις πρόβες του έργου «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» το 2013, που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής και σε περιοδεία. Στην αρχή αναπτύχθηκε μια φιλία που σιγά-σιγά εξελίχθηκε! Και είμαι ευτυχής!»

Μιλήστε μας τώρα, για την παράσταση που δημιουργήσατε μαζί με τη σύντροφό σας την Αλίκη Κατσαβού, «Ένας Στρογγυλοκέφαλος στη Χώρα των Μυτεροκέφαλων». Πως σας ήρθε η ιδέα αυτή;

«Με γοήτευσε το θέμα του bullying που μου πρότεινε η Αλίκη, επειδή αγαπώ τους ανθρώπους και τα παιδιά, όπως αγαπώ τις τρεις κόρες μου και κατάλαβα ότι απασχολεί πολλά παιδιά το πρόβλημα αυτό.

Με γοήτευσε το θέμα αυτό του βασανισμού σε έναν διαφορετικό άνθρωπο και έκανα την παράσταση με προσοχή, αφοσίωση και σοβαρότητα. Και δικαιώθηκα γιατί είδα ότι οι αντιδράσεις των παιδιών είναι αυτές που ήθελα. Ενθουσιάζονται, συμμετέχουν, φωνάζουν για πράγματα που πρέπει να αντιδρούν.

Πήγε πολύ καλά και το είδαν 25.000 μαθητές το χειμώνα στο κινηματοθέατρο «Τριανόν» σε πρωινές παραστάσεις για σχολεία. Και τώρα ετοιμαζόμαστε να πάμε σε όλη την Ελλάδα, να το παίξουμε και για μεγάλους. Γιατί είναι και για μεγάλους και για μικρούς! Θέλω τα παιδιά να μην βασανίζουν τους «διαφορετικούς» συμμαθητές τους.

Και οι «διαφορετικοί» να πολεμάνε για να γίνουν φίλοι με το βασανιστή τους. Και θέλω οι μεγάλοι να μάθουν να προστατεύουν χωρίς αντεκδίκηση τα παιδιά που υφίστανται τον εκφοβισμό και να προσπαθούνε οι γονείς να κάνουν τα παιδιά φίλους με το βασανιστή. Γιατί η διαφορετικότητα δεν παίζει κανένα ρόλο στη σχέση των ανθρώπων. Αγαπάτε αλλήλους είπε ο Χριστός!

Γι’ αυτό πρέπει να δουν το έργο και μικροί και προπαντός μεγάλοι…..γονείς και εκπαιδευτικοί. Για να ξέρουν πώς θα διδάξουν τα παιδιά τους σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

Και μάλιστα προτείνω σε κάθε αυλή σχολείου είτε δημοτικό είτε γυμνάσιο είτε οτιδήποτε, να βάλουν μια προτομή ή φωτογραφία του Βαγγέλη Γιακουμάκη και να λένε: «Να τα αποτελέσματα του εκφοβισμού!»

INFO: 2109025025 και στην ιστοσελίδα: www.theatromathia.gr

Υπάρχει δυνατότητα για εισιτήριο σε οικονομικότερη τιμή (8€ αντί 10€ στο θέατρο) τόσο online από τη Viva.gr, τηλεφωνικά στο 11876 αλλά και στα: Public, Παπασωτηρίου, ΙΑΝΟΣ, MediaMarkt, EKO, BP, Seven Spots, Reload και σε τοπικά προ-πωλητήρια στους Δήμους των παραστάσεων.

Πρόγραμμα Περιοδείας

ΙΟΥΛΙΟΣ: 14/ Παπάγου Δημοτικό Κηποθέατρο
15/ Σαρωνίδα Τριανόν Cinemax
16/ Ραφήνα Προαύλιο Γυμνασίου-Λυκείου Ραφήνας
17/ Πετρούπολη Μικρό Θέατρο (Πητερ Μπρουκ)
22/ Ηλιούπολη Δημοτικό θέατρο του Άλσους (Δ. Κιντής)
28/ Γαλάτσι Άλσος Βείκου
29/ Αμαλιάδα Αρχαία Ήλιδα
30/ Μαραθώνας Κιν/Θέατρο Cool Τύμβος
31/ Πειραιάς Βεάκειο Θέατρο

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: 1/ Λουτράκι Πάρκο Δεξαμενής
3/ Green Theater Festival – Αρχαίες Κλεωνές
5/ Μαρκόπουλο Θέατρο Σάρας
6/ Βόλος Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο “Μελίνα”
7/ Κατερίνη Δημοτικό στάδιο Λιτοχώρου
9/ Γρεβενά Υπαίθριο Θέατρο Καστράκι
10/ Θεσσαλονίκη Θέατρο Κήπου
11/ Κασσάνδρα Αμφιθέατρο Σίβηρης
17/ Χαλκίδα Θέατρο Ορέστης Μακρής
31/ Σαλαμίνα Ευριπίδειο Θέατρο Σαλαμίνας

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ: 3/ Υπάτη Λαμίας Τόπος Τεχνών Χώρα
5/ Περιστέρι.
7/ Θήβα Θέατρο Μοσχοποδίου
12/ Νέα Σμύρνη Κηποθέατρο Άλσους Ν.Σμύρνης.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here