Το colpo grosso Λάτση με τη Lamda.

0
536

Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, που πρώτη ανέδειξε η στήλη «Απελεύθερος» 9 Σεπτεμβρίου, για μετατροπή της Lamda από project manager και θεματοφύλακα του Ελληνικού σε συν-επενδυτή, θα πρόκειται για μια εξόχως ευφυή κίνηση του ομίλου Λάτση.

Η ανάγκη συμμετοχής της Lamda στο σχήμα επένδυσης ξεκίνησε από την υπαναχώρηση ενός εκ των δύο συνεταίρων του ομίλου Λάτση (Fosun, Mubadala).

Η αγορά εικάζει ότι υπαναχώρησε η Fosun, κάτι που διαψεύδεται από κύκλους του κινεζικού ομίλου, όχι, όμως, με μια ηχηρή δημόσια τοποθέτηση.

Αν, όντως, το 33% του σχήματος είναι «ορφανό», η κίνηση Λάτση να το πάρει, μέσω της Lamda, η οποία θα συμπράξει, πιθανώς, με τρίτους επενδυτές, μπορεί να αποδειχθεί colpo grosso.

Και αυτό διότι, ακόμη και αν ο όμιλος Λάτση δεν ασκήσει τα δικαιώματα, που του αναλογούν, σε πιθανή ΑΜΚ της Lamda, θα συνεχίσει να κατέχει ποσοστό μεγαλύτερο του 34% σε μια εταιρεία, με εμπλουτισμένο αντικείμενο και άλλο investment case.

Πέραν της υφιστάμενης δραστηριότητας, η Lamda θα αποτελεί μέτοχο σε ένα από τα μεγαλύτερα projects διεθνώς σε real estate και τουρισμό.

Επιπρόσθετα, θα είναι η μοναδική εισηγμένη εταιρεία, διεθνώς, που θα δίνει δυνατότητα να «αγοράσει» κανείς το project, εξέλιξη που μαγνητίζει, ήδη, ξένα επενδυτικά κεφάλαια.

Στον αντίποδα, οι εγχώριοι ιδιώτες επενδυτές έχουν «δαιμονοποιήσει» τις αυξήσεις κεφαλαίου. Δεν είναι παράλογο. Τα τελευταία επτά χρόνια μεγάλες ΑΜΚ διενεργήθηκαν μόνο από τις τράπεζες και τα κεφάλαια «κάηκαν» ή «καίγονται», ακόμη, για σχηματισμό προβλέψεων.

Στην περίπτωση της Lamda, όμως, τα κεφάλαια, που επιδιώκεται να αντληθούν, μαζί με αυτά που θα δανειστεί, θα κατευθυνθούν στην ανάπτυξη και πώληση ακινήτων.

Για αυτό ενδεχόμενη ΑΜΚ θα αποτελέσει καμπή για το Χ. Α. Σηματοδοτεί την επάνοδο στη κανονικότητα και λειτουργεί ως «κράχτης» στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

ΕΛΠΕ: Για να μείνουμε στα…χωράφια του Λάτση, η στήλη μπορεί να σας διαβεβαιώσει  ότι ΔΕΝ έχει ληφθεί καμία απόφαση για το πώς θα διατεθεί από το Δημόσιο το 30% με 35,48% της Ελληνικά Πετρέλαια.

Το ΤΑΙΠΕΔ εισηγείται να διενεργηθεί νέος διαγωνισμός πώλησης για το 35,48%, ενώ οι σύμβουλοι – Goldman Sachs και ΕΤΕ- εισηγούνται SPO για το 30%, με το Δημόσιο να διατηρεί, όπως στον ΟΤΕ, ένα 5%.

EΛΠΕ ΙΙ: Η λογική λέει ότι αν επιλεγεί η διάθεση υφιστάμενων μετοχών στην αγορά, θα υιοθετηθεί τακτική ΠΑΣΟΚ (τμηματική διάθεση), ώστε να εξασφαλισθεί ένα λογικό discount.

Επειδή, όμως, η GS προτείνει μάλλον κάτι πιο σύνθετο, το ερώτημα είναι αν πρόκειται για κεκαλυμμένη, με το μανδύα του SPO, ευέλικτη διαγωνιστική διαδικασία;

Κάτι τέτοιο μειώνει τον κίνδυνο σοβαρού discount, που θα προκαλούσε μια διάθεση του 30% των υφιστάμενων μετοχών στην αγορά και τις παρεπόμενες πολιτικές επιθέσεις για «ξεπούλημα».

ΟΠΑΠ: Στα 198,6 εκατ. ευρώ τα ενοποιημένα EBITDA του Α εξαμήνου, με το IFRS 16 να προσθέτει μόλις 4,46 εκατ. ευρώ. Πάει για EBITDA άνω των 400 εκατ. ευρώ, φέτος, με το  consensus στα 414 εκατ. ευρώ.

Βοήθησαν, βέβαια, τα χαμηλότερα, σε σχέση με το περσινό Β’ τρίμηνο, έξοδα marketing, (επίδοση που θα μειωθεί στα εναπομείναντα δύο τρίμηνα) καθώς και η αναστροφή πρόβλεψης 16,2 εκατ. ευρώ.

Εντυπωσιακή η πτώση στο κόστος παρόχων πληροφορικής (14,8 από 25,2 εκατ. ευρώ), μετά τον τερματισμό της σύμβασης με την Intralot και την αντικατάστασή της με νέα.

Πανγαία: Από τις 8 Αυγούστου είναι αναρτημένο στο site της εταιρείας ότι η ΑΜΚ θα διενεργηθεί, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης και συνδυασμένη προσφορά νέων και υφιστάμενων μετοχών.

Η συνδυασμένη προσφορά θα περιλαμβάνει ιδιωτική τοποθέτηση σε θεσμικούς επενδυτές και IPO στην Ελλάδα.

Οι βασικοί μέτοχοι δεν προτίθενται να συμμετάσχουν, κατά δήλωσή τους, στην ΑΜΚ. Στόχος να ενισχυθεί το free float και να πάρει τη θέση της Grivalia στους δείκτες.

Υ.Γ.: Ερώτηση προς τους παλαιούς της αγοράς: σε ποιο χρονικό σημείο του ανοδικού κύκλου της οικονομίας που σηματοδότησε η ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Κ. Σημίτη επένδυσε εκ νέου στην Ελλάδα ο όμιλος Λάτση;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here