Financial Times: Κατά της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για την αμνήστευση Τραπεζιτών και οικονομικών εγκλημάτων.

0
530

Σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη αφήνουν οι Financial Times με αφορμή την νομοθετική ρύθμιση με σκοπό την αμνήστευση των τραπεζιτών αλλά και όσους εμπλέκονται σε οικονομικά σκάνδαλα.

Σε άρθρο με τίτλο «Greece passes bill critics warn is de facto amnesty for tax offenders» ή «Η Ελλάδα περνά νομοσχέδιο, οι επικριτές προειδοποιούν ότι είναι de facto αμνηστία για τους παραβάτες» που υπογράφει η Kerin Hope, αναφέρεται εκτενώς σε νομοθετικές τροποποιήσεις  αναφέρεται εκτενώς σε νομοθετικές τροποποιήσεις με τις οποίες η Ελληνική Κυβέρνηση ευνοεί όσους εμπλέκονται σε οικονομικά εγκλήματα ενώ παράλληλα στέκεται και στην τροποποίηση του ποινικού κώδικα που επέτρεψε στους κατηγορούμενους Τραπεζίτες να διαφύγουν της δίωξης.

Η τροπολογία «ουσιαστικά χορηγεί αμνηστία σε αρκετές χιλιάδες φερόμενους ως φοροφυγάδες, θέτοντας αυτό που οι επικριτές της λένε ότι είναι ένα ανησυχητικό προηγούμενο για μία χώρα της ΕΕ που έχει δυσκολευτεί να πατάξει τη φοροδιαφυγή», αναφέρεται στην εισαγωγή του ρεπορτάζ, που στη συνέχεια εξηγεί τι ακριβώς προβλέπει η επίμαχη τροπολογία:

«Το νομοθέτημα ζητά το πάγωμα των ποινικών διώξεων από εισαγγελείς και τις δίκες περισσότερων από 5.000 φερόμενων ως φοροφυγάδων με χρέη προς το Δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ ο καθένας. Εκατοντάδες ποινικές διώξεις θα μπορούσαν να προχωρήσουν μόνο αφού όλες οι διαδικασίες από τις αρχές διακανονισμού φόρων και τα διοικητικά δικαστήρια έχουν ολοκληρωθεί.

Όμως πολύ λίγες υποθέσεις είναι πιθανό να φτάσουν στο στάδιο της δίωξης, καθώς η μακροχρόνια διοικητική διαδικασία σημαίνει ότι οι περισσότερες θα ξεπεράσουν το πενταετές όριο παραγραφής για φορολογικές παραβάσεις και αυτομάτως θα σταματήσουν».

Σε αυτό το μήκος κύματος, ο Αιμίλιος Αυγουλέας, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, σχολιάζει σχετικά: «Αναβάλλοντας την επιβολή των φορολογικών νόμων, η νέα νομοθεσία ενθαρρύνει, αντί να αποθαρρύνει, τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή και αποδυναμώνει τη συμμόρφωση με τον νόμο».

Ο ίδιος προσθέτει πως σε άλλες χώρες της ΕΕ οι ποινικές και οι διοικητικές έρευνες για υποθέσεις φοροδιαφυγής μπορούν να γίνονται παράλληλα.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ……

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here