New York Times: H Κυβέρνηση Μητσοτάκη αδειοδότησε πωλήσεις του Predator από την Intellexa.

0
222

Αποκάλυψη-Σοκ των New York Times για το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα, καθώς η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο γνώριζε για το Predator που πωλούσε η Intellexa, αλλά αδειοδοτούσε τις πωλήσεις της εταιρείας σε συγκεκριμένους πελάτες.

Το εκτενέστατο θέμα με τίτλο «Πώς ξέφυγε από κάθε έλεγχο η Παγκόσμια Βιομηχανία Κακόβουλων Λογισμικών» υπογράφουν τρεις «βαριές» πένες της εφημερίδας:

-Η Ματίνα Στέβις Γκρίντνεφ (επικεφαλής του γραφείου των Βρυξελλών για την ΕΕ),

-Ο Ρόνεν Μπέργκμαν, συντάκτης με έδρα στο Ισραήλ και

-Ο ρεπόρτερ Μαρκ Μαζέτι, δύο φορές βραβευμένος με Πούλιτζερ.

Η Ελληνική κυβέρνηση ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους και παραδέχθηκε ότι αδειοδότησε την Intellexa να πουλήσει το Predator σε τουλάχιστον μία χώρα με ιστορικό καταπίεσης των πολιτών της, την Μαδαγασκάρη, όπως αναφέρουν οι NYT. Μάλιστα, η εταιρεία προσπάθησε να κάνει το ίδιο για την Ουκρανία.

«Το Ελληνικό Δράμα», όπως περιγράφει το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα η εφημερίδα, ξεκίνησε όταν αποκαλύφθηκε η χρήση του Predator για την παρακολούθηση πολιτικών και δημοσιογράφων.

«Η Eλληνική Kυβέρνηση επανειλημμένα περιέγραψε το κακόβουλο λογισμικό ως παράνομο και δήλωσε ότι δεν έχει καμία σχέση. Αλλά παρά τις δηλώσεις αποποίησης, τελικά η Ελλάδα παραδέχθηκε ότι υποστηρίζει την Intellexa και το κακόβουλο λογισμικό της με έναν καίριο τρόπο: αδειοδοτώντας την εταιρεία να εξάγει το Predator στη Μαδαγασκάρη, χώρα η κυβέρνηση της οποίας έχει μακρύ ιστορικό καταπίεσης των αντιφρονούντων»…γράφουν οι NYT.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται επίσημα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη διά στόματος κυβερνητικού στελέχους. «Ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, εκπρόσωπος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, επιβεβαίωσε ότι τμήμα του υπουργείου εξέδωσε δύο άδειες εξαγωγής για την Intellexa στις 15 Νοεμβρίου 2021», τονίζεται στο θέμα της εφημερίδας.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει τα κακόβουλα λογισμικά ως πιθανά όπλα και απαιτεί από τις Αρχές έκδοση αδειών εξαγωγής, ώστε να αποφευχθεί η κακή χρήση τους.

Πελάτης της Intellexa, με την άδεια της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, ήταν «δίπλα στις ακτές της ανατολικής Αφρικής, η Μαδαγασκάρη, το τέταρτο πιο φτωχό κράτος του κόσμου. Μαστίζεται από διαφθορά, ειδικά στους κλάδους των ορυχείων και της εξόρυξης πετρελαίου, από την οποία οι πολυεθνικές κερδίζουν δισεκατομμύρια»…συνεχίζει η εφημερίδα.

Η πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα ανάγκασε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αρνηθεί ότι έδωσε εντολή να χρησιμοποιηθεί το Predator για την παρακολούθηση Ελλήνων πολιτικών και δημοσιογράφων, ενώ επιμένει ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει το κακόβουλο λογισμικό.

«Αλλά ακόμη κι έτσι, ο ανιψιός του που είχε την πολιτική εποπτεία της ΕΥΠ, παραιτήθηκε λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών τον περασμένο Αύγουστο, παρότι αρνείται κάθε ρόλο. Και ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός απέλυσε τον επικεφαλής της ΕΥΠ. Τον ίδιο μήνα, η Intellexa απέλυσε το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της στην Αθήνα»…όπως αναφέρει το θέμα των NYT.

Τελικά, το Νοέμβριο ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι «κάποιος κάνει μυστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας το Predator, αλλά δεν ξέρει ποιος.

Για να είμαι σαφής, ποτέ δεν υποστήριξα εγώ και η Κυβέρνηση ότι δεν υπάρχουν παράθυρα και δυνάμεις που χρησιμοποιούν το Predator», καταλήγει η εφημερίδα, παραθέτοντας την άποψη Μητσοτάκη ότι «Παράνομα λογισμικά υπάρχουν παντού στην Ευρώπη»…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here