Άμεση η εμπλοκή των ΗΠΑ στο Κυπριακό!

0
227

Τη δεύτερη συνάντησή τους έχουν σήμερα ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου.

Στη συνάντηση θα γίνει ανασκόπηση της πορείας των συνομιλιών των διαπραγματευτών της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς.

Στόχος του κ. Αναστασιάδη είναι να βρεθεί ο τρόπος για να γίνει ο διάλογος πιο αποτελεσματικός, καθώς η ελληνοκυπριακή πλευρά εκτιμά ότι οι τουρκοκυπριακές θέσεις αποκλίνουν από το κοινό ανακοινωθέν για τις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος την Τετάρτη θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον ΓΓ του ΟΗΕ, εκτιμά ότι η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, με διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, δεν δημιουργούν αισιοδοξία και περιθώρια για αμοιβαία αποδεκτή συμβιβαστική λύση εντός του 2014.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Αναστασιάδης θεωρεί ανέφικτη, παραπλανητική και καθαρά επικοινωνιακή την επιμονή της τουρκοκυπριακής πλευράς να αρχίσει σύντομα ένα «πάρε-δώσε».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την «Καθημερινή» της Κύπρου, οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει πρωτοβουλία για μια διαδικασία παράλληλη με αυτή της συνολικής λύσης του Κυπριακού, που αφορά αποκλειστικά την επιστροφή στους ελληνοκυπρίους της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.

Οι ΗΠΑ έχουν στόχο την πρώτη ανακοίνωση να την κάνει από την Κύπρο ο ίδιος ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο οποίος θα βρίσκεται στο Ισραήλ στο τέλος Απριλίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Κέρι θα έλθει και στην Κύπρο με την προϋπόθεση ότι θα είναι σε θέση να ανακοινώσει πως ειδικοί μπαίνουν στη κλειστή πόλη για να εκπονήσουν «master plan», που χρηματοδοτεί η Ουάσιγκτον.

Πάντως, η Άγκυρα και οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν ακόμα πειστεί. Δεν διαφωνούν με τη διενέργεια μελέτης για ανοικοδόμηση της εγκαταλελειμμένης κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου, αλλά θεωρούν πρόωρη την είσοδο σε αυτή των εμπειρογνωμόνων.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here