Άσκηση καταστολής της Ελληνικής αεράμυνας με «UAV-δολοφόνο» εκτέλεσε η τουρκική Αεροπορία.

0
600

H τουρκική Αεροπορία (ΤΗΚ) προχώρησε σε μια πολύ σπάνια άσκηση καταστολής της Ελληνικής Αεράμυνας, στις 20/04/2018, στο Πεδίο Ασκήσεων Karapinar 3η Κύριας Αεροπορικής Βάσης (AJÜ) του Ικονίου, όπου πραγματοποίησε δύο βολές αεροχημάτων καταστολής συστημάτων ραντάρ Harpy, αναφέρουν πηγές του ελληνικού ΓΕΕΘΑ.

Τα συγκεκριμένα είναι «φονικά» UAV, δηλαδή μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία φέρουν φορτίο εκρηκτικής ύλης και ανατινάσσονται επί των ραντάρ της εχθρικής αεράμυνας.

Το γεγονός ότι το ένα από αυτά εξετράπη της πορείας του και τελικά καταστράφηκε πέφτοντας σε ένα χωράφι της περιοχής, άρα η δοκιμή είχε επιτυχία μόλις κατά 50%, αφού εκτοξεύθηκαν συνολικά δύο UAV, δεν έχει και τόση σημασία ή μάλλον έχει μικρότερη σημασία από αυτή καθαυτή την δοκιμή.

H προηγούμενη δοκιμαστική βολή του επονομαζόμενου «UAV-δολοφόνου» του ισραηλινής κατασκευής Harpy που αποτελεί την κορυφαία απειλή για το ελληνικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης έγινε το 2013 κατά τη διάρκεια της άσκησης Pençe-201.

Τo Harpy είναι ένα αντί-ραντάρ σύστημα, το οποίο εκτοξεύεται και παραμένει επάνω από την περιοχή του στόχου περιμένοντας να ανοίξει το ραντάρ είτε του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης είτε των αντιαεροπορικών πυροβολαρχιών για να εγκλωβίσει την πηγή της εκπομπής και εν συνεχεία να πέσει επάνω στον σταθμό του ραντάρ. Όλα αυτά με αυτόνομο σύστημα κατεύθυνσης. To σύστημα έχει αγοραστεί ειδικά για την καταστολή του ελληνικού δικτύου αεράμυνας.

Η σημερινή άσκηση θεωρείται από το ΓΕΕΘΑ ότι βάσεις του σεναρίου του ότι αφορούσε ειδικά το ελληνικό δίκτυο ραντάρ…

Εν προκειμένω, το Ηarpy εκτοξεύθηκε από απόσταση 90 χλμ. και μετά από «περιπολία» 15′ επάνω από την περιοχή ενδιαφέροντος (περιοχή Karapinar) έπληξε επιτυχώς το στόχο του με την εικόνα να μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο από μη επανδρωμένο αεροσκάφος ANKA. Το δεύτερο όχημα έπεσε σε ένα χωράφι.

Επιχειρήσεις τις οποίες δεν μπορούν να εκτελέσουν οι ελληνικές ΕΔ για τον απλό λόγο ότι ειδικά στην τεχνολογία των UAV έχουν μείνει απαράδεκτα πίσω και σε τεχνολογία και σε επιχειρησιακό δόγμα (η τουρκική Αεροπορία έχει εκτελέσει ήδη συνδυασμένες επιχειρήσεις F-16 με ΑΝΚΑ κατά του ΡΚΚ)…..

{videobox}AyKXUfOubH0{/videobox}

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here