Έκθεση-Κόλαφος του Ευρωκοινοβουλίου για το Λογισμικό Παρακολούθησης «Predator» στην Ελλάδα.

0
219

Σε βάθος ανάλυση του Ευρωκοινοβουλίου για το «Pegasus and Surveillance Spyware», Μάιο 2022.

Περίληψη

Αυτή η εις βάθος ανάλυση, που συντάχθηκε από το Τμήμα Πολιτικής  Δικαιωμάτων του Πολίτη και Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της χρήσης του Pegasus και του αντίστοιχου spyware επιτήρησης, εξετάζει την επιβεβαιωμένη ή ύποπτη χρήση του spyware Pegasus και άλλων παρόμοιων εργαλείων κυβερνοεπιτήρησης στην ΕΕ και τα κράτη μέλη της ή που στοχεύουν πολίτες ή κατοίκους της ΕΕ, αντιδράσεις της ΕΕ και προηγούμενες δραστηριότητες για θέματα που σχετίζονται με την επιτήρηση.

Ας δούμε την αναφορά για την χώρα μας 

2.10. Ελλάδα (Predator)

Σύμφωνα με μια έκθεση του CitizensLab, ένα spyware παρόμοιο με το Pegasus που ονομάζεται Predator, που αναπτύχθηκε αρχικά από την εταιρεία της Βόρειας Μακεδονίας Cytrox (που φέρεται τώρα να ανήκει σε εταιρεία με έδρα την Κύπρο, τη WiSpear, στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Passitora Ltd, στην οποία επιβλήθηκε πρόσφατα πρόστιμο στην Κύπρο για παράνομη παρακολούθηση ιδιωτικών επικοινωνιών μέσω της χρήσης «Kατασκοπευτικού Bαν»·

Η κύρια εταιρεία είναι η Intellexa, η οποία έχει κεντρικά γραφεία στην Ελλάδα και της οποίας ο ιστότοπος αναφέρεται ότι είναι «εταιρεία με έδρα την ΕΕ με έξι τοποθεσίες και εργαστήρια Ε&Α σε όλη την Ευρώπη» είναι πιθανό να έχει χρησιμοποιηθεί από τις Eλληνικές αρχές μαζί με την Αρμενία, την Αίγυπτο, την Ινδονησία, τη Μαδαγασκάρη, το Ομάν, τη Σαουδική Αραβία και τη Σερβία).

Τον Νοέμβριο του 2021, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Σταύρος Μαλιχούδης, δημοσιογράφος που παρακολουθούσε μεταναστευτικά ζητήματα, είχε τεθεί υπό παρακολούθηση.

Πιο πρόσφατα, αναφέρθηκε ότι ένας Έλληνας δημοσιογράφος, ο Θανάσης Κουκάκης, εργάζεται επίσης για το CNN και Financial Times, ενημερώθηκε από το CitizensLab ότι, είχε στοχοποιηθεί με το Predator, για 10 εβδομάδες μεταξύ 12 Ιουλίου και 24 Σεπτεμβρίου 2021, ενώ εργαζόταν για υποτιθέμενη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και υποθέσεις διαφθοράς.

Είχε το 2020, το 2021 και το 2022 υποψίες ότι ήταν υπό παρακολούθηση και το κατήγγειλε στην Ελληνική Αρχή για την Ασφάλεια και το Απόρρητο των Επικοινωνιών.

Σε όλες τις περιπτώσεις, η Kυβέρνηση αρνήθηκε ότι βρίσκεται πίσω από αυτές τις επιχειρήσεις παρακολούθησης. Μέσα ενημέρωσης έχουν γράψει για την κυβέρνηση ζητώντας να εξηγήσει το γεγονός ότι ιδιωτικές επικοινωνίες του Κουκάκη παρακολουθούντο από την Ελληνική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), σώμα που εποπτεύεται από το γραφείο του Πρωθυπουργού, το 2020.

ΜΜΕ έθεσαν επίσης ερωτήματα σε σχέση με ορισμένες νομοθετικές αλλαγές που εισήχθησαν σχετικά με την ΕΥΠ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here