Έκθεση φωτογραφίας Μαρίας Στέφωση.

0
367

Φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από την γέννηση και 80 χρόνια από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καβάφη. Με αφορμή το έτος Καβάφη, η γκαλερί Αργώ παρουσιάζει από την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013 την φωτογραφική δουλειά της Μαρίας Στέφωση…..«αβέβαιες μνήμες – Κ. Π. Καβάφης», αφιερωμένη στον Αλεξανδρινό ποιητή.

Το θεμέλιο της τέχνης του Καβάφη, οι σπόροι της ποίησης του – Οι αναμνήσεις είναι το κύριο θέμα με το οποίο καταπιάνεται η φωτογράφος, σε μια σειρά από 22 εικαστικές φωτογραφίες.

Τοπία και πρόσωπα που αναδύονται μέσα από το νου, μας μεταφέρουν σε ένα κόσμο άχρονο, μυστηριώδη, όπου η Ιστορία και η μνήμη ενσωματώνονται στο τώρα.

Ένα ταξίδι από την αρχαία στη σύγχρονη Αλεξάνδρεια, μια περιπλάνηση μέσα στις εποχές, ένα οδοιπορικό σε αυτό που ο Σεφέρης αποκαλεί «καβαφική γεωγραφία», με την παρουσία του ποιητή ζωντανή σε κάθε βήμα της διαδρομής.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε δύο ενότητες:

1η Ενότητα: Ο Καβάφης!

Με οδηγό τον ίδιο τον ποιητή που σαν σκιά περιδιαβαίνει την πόλη, σαν μια διαχρονική παρουσία στέκει ανάμεσα σε σπίτια, δρόμους και ανθρώπους, παρουσιάζονται μια σειρά από εικόνες της σύγχρονης πόλης αναμεμειγμένες με εικόνες του υποσυνείδητου: Μνήμες μιας πόλης έμπνευσης για τον ποιητή – διαβάτη, μιας πόλης-σύμβολο: Της Αλεξάνδρειας.

Το ρεαλιστικό στοιχείο εμπλέκεται με το φαντασιακό και το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον γίνονται ένα.

2η Ενότητα: Μισοειδωμένα πρόσωπα

Στην ενότητα αυτή εισχωρούμε πιο βαθιά στο χρόνο, αλλά και στον εσωτερικό κόσμο του ποιητή: Στον κόσμο των αισθήσεων, στα «ινδάλματα της ηδονής» του που ανασύρονται από την Ιστορία και αποτυπώνονται στα ποιήματά του.

Αλεξανδρινοί βασιλείς, έφηβοι Θεοί του Ολύμπου, νεαροί Απόλλωνες και Αντίνοοι που ξεπηδούν από τους Ελληνιστικούς χρόνους, εμφανίζονται σαν «μισοειδωμένα πρόσωπα» για να υμνήσουν το κάλος που διεγείρει τις επιθυμίες του ποιητή – «τα τελειότατα πλάσματα των τελείων Θεών».

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα παρουσιαστεί Video Art της Ιωάννας Σπηλιοπούλου

Επιμέλεια έκθεσης: Άννα Χασανάκου .
Διάρκεια: Από 3 έως 21 Σεπτεμβρίου 2013.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here