Έναρξη λειτουργίας της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.

0
242

Το πιο σπουδαίο όραμα της προέδρου του Συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ Μαριάννας Βαρδινογιάννη, και σημαντικό για τη χώρα μας, πραγματοποιήθηκε προ ημερών.

Η ίδια ανήγγειλε σε συνέντευξη τύπου την έναρξη λειτουργίας της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών καθώς και την έναρξη της μεγάλης εκστρατείας ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για την αναγκαιότητα της Τράπεζας.

«Η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού, είπε χαρακτηριστικά η κυρία Βαρδινογιάννη, έρχεται να συμπληρώσει ένα μεγάλο κενό στις δομές της Ογκολογικής Μονάδας μας και γενικότερα στο χώρο της υγείας στη χώρα μας……

Η προσπάθειά μας αυτή έρχεται να συστρατεύσει για άλλη μια φορά τον Ελληνικό λαό σε μια νέα δράση, καθαρά εθελοντική και βαθιά ανθρωπιστική.

Ξεκινάμε μια μεγάλη εκστρατεία ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, τόσο για την αναγκαιότητα μιας τέτοιας τράπεζας όσο και για τη σημασία της προσωπικής προσφοράς και συμβολής όσο γίνεται περισσότερων εθελοντών.

Απευθύνουμε ένα εθνικό κάλεσμα! Γιατί, για να βρεθεί ένας συμβατός δότης, δηλαδή ένα μόσχευμα κατάλληλο για έναν ασθενή, χρειάζονται χιλιάδες δείγματα, σε μια χώρα μάλιστα σαν τη δική μας που έρχεται τελευταία σε εθελοντές δότες. Όχι βέβαια γιατί οι Έλληνες στερούνται ευαισθησίας αλλά γιατί στερούνται ενημέρωσης.

Είμαστε βέβαιοι πως αν ο καθένας μας είχε συνειδητοποιήσει πως η ελπίδα ενός παιδιού, η ζωή ενός ανθρώπου, βρίσκεται στα χέρια του, δεν θα υπήρχε πιο ευαισθητοποιημένη κοινωνία από τη δική μας.

Το έχουμε ζήσει αυτό στην «ΕΛΠΙΔΑ» και πιστεύω ότι αυτή την ομόψυχη κινητοποίηση γύρω από έναν μεγάλο σκοπό θα τη δούμε ξανά και με την Τράπεζα Εθελοντών…»

Ο καθένας από εμάς μπορεί να γίνει δότης, η διαδικασία είναι απλή και αυτό εξήγησε ο Διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, Στέλιος Γραφάκος, στην ομιλία του η οποία ήταν επικεντρωμένη στις προϋποθέσεις και στη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος που επιθυμεί να γίνει δότης μυελού των οστών: «Για να πραγματοποιηθεί μεταμόσχευση είναι απαραίτητο να βρεθεί ο κατάλληλος δότης, ένα μοναδικό άτομο που έχει ιστική ομοιότητα με τον ασθενή.

Επειδή μόνο το 30% των ασθενών βρίσκει συμβατό δότη στην οικογένειά του, για τους περισσότερους ασθενείς αναζητείται ένας μη συγγενής εθελοντής με κατάλληλη συμβατότητα από τις διεθνείς τράπεζες. Εθελοντής δότης μπορεί να γίνει κάθε άτομο από 18 μέχρι 45 χρόνων, με καλή υγεία και διάθεση να προσφέρει.

Η διαδικασία της συλλογής αιμοποιητικών κυττάρων είναι σήμερα απλή, ακίνδυνη και γίνεται με τα μηχανήματα κυτταραφαίρεσης, περίπου σαν αιμοδοσία.

Το «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» έρχεται να καλύψει αυτό το κενό, με στόχο να εγγράψει 100.000 δότες την επόμενη πενταετία, βρίσκοντας δότες για το 80% των Ελλήνων ασθενών που χρειάζονται μεταμόσχευση».

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», Εμμανουήλ Παπασάββας αναφέρθηκε στην επιτυχή από κάθε άποψη λειτουργία της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων, καθώς και στην αναγκαιότητα λειτουργίας της Τράπεζας Δοτών Μυελού, επισημαίνοντας τα σημαντικά οφέλη που θα επιφέρει στον τομέα της Υγείας στη χώρα μας: «Η λειτουργία της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών» θα συμβάλλει, σε μεγάλο βαθμό, στην επίλυση του προβλήματος ανεύρεσης συμβατού δότη, που σήμερα επιτυγχάνεται από αντίστοιχες Τράπεζες του Εξωτερικού, και θα επιφέρει σημαντική μείωση στο κόστος που επιβαρύνει τα Ασφαλιστικά Ταμεία μας κυρίως στη πολύμηνη αναμονή για την ανεύρεση συμβατού δότη ζωτικής σημασίας.

Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περίπου 80 μεταμοσχεύσεις Αιμοποιητικών κυττάρων με μοσχεύματα από τράπεζες του Εξωτερικού με ετήσιο κόστος 1.700.000».

Τη στήριξη του Πρωθυπουργού και του υπουργείου Υγείας έχει το εγχείρημα, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης που παραβρέθηκε: «Η «ΕΛΠΙΔΑ», είπε, είναι ένα μικρό θαύμα γι’ αυτή τη χώρα, καθώς και όλα όσα έχετε επιτύχει.

Κι όπως έχετε δώσει θεραπεία σε πολλά παιδιά θεραπεύετε με κάποιον τρόπο και τη χώρα από την εικόνα της συνεχούς μιζέριας.

Δεν είναι όλα μαύρα υπάρχουν και πράγματα φωτεινά που μπορούμε να τα έχουμε ως παράδειγμα. Η σημερινή πρωτοβουλία είναι εξαιρετική, είμαι κι εγώ δότης εδώ και πολλά χρόνια.

Αμέσως μετά το τρέχον νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια, το επόμενο νομοσχέδιο θα έχει όλες τις ρυθμίσεις που έχει εισηγηθεί ο ΕΟΜ για το θεσμικό πλαίσιο των μεταμοσχεύσεων.

Το Υπουργείο Υγείας, ο Υπουργός και ο Πρωθυπουργός που είναι απολύτως ενήμερος, είμαστε μαζί σας. Θερμά συγχαρητήρια κι ό,τι χρειαστείτε μη διστάσετε να μας το ζητήσετε».

Παρών ήταν και ο καρδιοχειρουργός, Sir Magdi Yacoub, ο οποίος είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του «Οράματος Ελπίδας».

«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και προνόμιο για μένα, είπε μεταξύ άλλων ο Sir Yacoub, να βρίσκομαι σήμερα εδώ και να είμαι μέλος ενός εξαιρετικού οργανισμού και του συγκεκριμένου προγράμματος. Η μεταμόσχευση είναι δώρο ζωής, δεν υπάρχει παρόμοιο ή καλύτερο δώρο.

Είναι από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι η ζωή ενός παιδιού, ή ενός ενήλικα που νοσεί, «μεταμορφώνεται» πλήρως με τη μεταμόσχευση, από την πλήρη απόγνωση και τη σκέψη του θανάτου, στη ζωή.

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη είναι πρωτοπόρος και υπόδειγμα στη φιλανθρωπική δραστηριότητα. Ευχαριστώ Μαριάννα για ό,τι έχεις κάνει για την ανθρωπότητα σε αυτόν τον πλανήτη.

Λένε ότι το καλύτερο κομμάτι της ζωής είναι να δίνεις και να βοηθάς τον άλλον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα γενναιοδωρίας είναι η Μαριάννα. Η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών είναι φωτεινός «φάρος». Θεωρώ τη σημερινή ημέρα ιστορική». 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here