Ένα βήμα πριν τη «θερμή αναμέτρηση» στην νήσο Ρω: Πώς εντόπισαν το ελικόπτερο, ποιος έδωσε διαταγή ρίψης τροχιοδεικτικών βολών και τι συνέβη μετά…..

0
192

Οργανωμένη αντίδραση και όχι αυτόματη εφαρμογή των κανόνων εμπλοκής αποτέλεσε η ρίψη προειδοποιητικών τροχιοδεικτικών βολών στο ελικόπτερο της τουρκικής Ακτοφυλακής ΑΒ-414 το οποίο ενεπλάκη χθες τη νύχτα σε «θερμό» επεισόδιο με την φρουρά της νήσου Ρω.

Όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές του ΓΕΕΘΑ στο «pronews.gr» το ελικόπτερο εντοπίστηκε τόσο από εναέριο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης ΑΣΕΠΕ ΕΜΡ-145 Erieye όσο και από τον σταθμό ραντάρ της Ζήρου στην Κρήτη.

Αμέσως ενημερώθηκε το κέντρο επιχειρήσεων για την πτήση του τουρκικού ελικοπτέρου και υπήρξε επικοινωνία με την φρουρά στην Ρω ότι εντός των επόμενων λεπτών θα προσεγγίσει τουρκικό ελικόπτερο το νησί.

Το ενδιαφέρον βρίσκεται στο ότι η προειδοποίηση συνδέθηκε και με εντολή έναρξης προειδοποιητικών τροχιοδεικτικών βολών σε περίπτωση που θα επιχειρήσει να περάσει πάνω από το ελληνικό έδαφος ή και να προσεγγίσει τις ακτές του νησιού όπως και έγινε.

Η εντολή έναρξης πυρών δόθηκε από τον ίδιο τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ε. Αποστολάκη, μετά από έγκριση του ίδιου του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένου.

Το τουρκικό ελικόπτερο προσέγγισε σε μεσαίο ύψος με σβηστά φώτα και αμέσως ¨«η νύχτα έγινε μέρα» καθώς εκτός από τα τροχιοδεικτικά πυρά (μαζί με πραγματικά προειδοποιητικά πυρά) ερρίφθησαν και φωτοβολίδες.

Το αποτέλεσμα ήταν οι Τούρκοι αμέσως να…..τρέξουν προς την μικρασιατική ακτή ενώ ο ασύρματος όπως καταγράφηκε από τα ελληνικά κέντρα υποκλοπής των νησιών του ανατολικού Αιγαίου μετέδωσε τόσο πανικοβλημένα το γεγονός που υπήρξε…..ανησυχία της ελληνικής πλευράς μήπως οι χειριστές μέσα στον πανικό τους ρίξουν το ελικόπτερο μέσα στην θάλασσα.

Όλο το επεισόδιο το παρακολούθησε η στρατιωτική ηγεσία σε live μέσα στο κέντρο επιχειρήσεων του ΕΘΚΕΠΙΧ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων) και εν συνεχεία ακολούθησε σύσκεψη για την ανάλυση του επεισοδίου.

Αυτή την στιγμή αναμένεται πιθανή τουρκική απάντηση και η επιφυλακή είναι στο ανώτατο επίπεδο.

Υ.Γ. Πρόβα απόβασης στη Ρω η πτήση του τουρκικού ελικοπτέρου – Καθοριστικής αποτρεπτικής σημασίας η ρίψη τροχιοδεικτικών πυρών από τη φρουρά του νησιού – Συναγερμός στις ΕΔ.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here