Έξι νέα θαλάσσια κοιτάσματα στην Κύπρο!

0
204

Την ώρα που όλοι συζητούν ακόμα αν υπάρχουν αρκετά αποθέματα, για να δημιουργηθεί ένας τερματικός σταθμός υγροποίησης στην Κύπρο, αφού δεν ξέρουν ότι έχει ήδη αποφασισθεί από τους επίσημους φορείς, η ενεργειακή ιστορία συνεχίζει ακάθεκτα.

Μετά το κοίτασμα Αφροδίτη στο θαλάσσιο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και τα δύο άλλα που βρίσκονται στο ίδιο οικόπεδο, θα αρχίσουμε να μιλούμε επιτέλους για άλλα έξι νέα κοιτάσματα: 1.Ονασαγόρας, 2.Ζήνων, 3.Κινύρας, 4.Αμαθούντα, 5.Ευαγόρας και 6.Πράξανδρος στα θαλάσσια οικόπεδα 2, 3 και 9…..που θα διαχειριστεί η Ιταλό-Κορεατική κοινοπραξία ENI-KOGAS.

Η ονοματοδοσία των έξι κοιτασμάτων έχει τη δική της σημασιολογία και συμβολισμό και βασίστηκε στα ονόματα των ιδρυτών ή των βασιλιάδων των έξi κύριων αρχαίων πόλεων και βασιλείων της Κύπρου (Λήδρα – Λευκωσία, Κίτιον – Λάρνακας, Κινύρας – Πάφος, Αμαθούντα – Λεμεσός, Σαλαμίνα – Αμμόχωστος, Κερύνεια), με δύο κοινά χαρακτηριστικά, δηλαδή, τον Ελληνισμό και την κυπριακή ιδιαιτερότητα και χαρακτήρα.

Ωστόσο ο συμβολισμός είναι το λιγότερο στις 30/07/2014 αποκαλυπτικές δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας κ. Λακκοτρύπη, αφού ο υπουργός έδωσε εμμέσως πλην σαφώς λεπτομέρειες για το αισιόδοξο ερευνητικό πρόγραμμα της ΕΝΙ-KOGAS, που αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Σεπτεμβρίου 2014, με το γεωτρύπανο που αναμένεται να έρθει από τη Μοζαμβίκη, ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο «Ονασαγόρας», που βρίσκεται στο τεμάχιο 9 της κυπριακής ΑΟΖ.

Ανακοίνωσε επίσης ότι για το κοίτασμα αυτό, καθώς και για άλλα πέντε κοιτάσματα, οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές, εξηγώντας ότι, με βάση τις διεθνείς επιστημονικές διαδικασίες, πρέπει να θεωρούνται «δυνητικά κοιτάσματα» και να διατηρούμε μετριοπαθείς ελπίδες, για να μην έχουμε επαναλήψεις προσδοκιών και εικόνων ανάλογες με αυτές του «Αφροδίτη».

Σημασία έχει και το γεγονός ότι οι δηλώσεις του υπουργού έγιναν προφανώς σε συνεννόηση με την ENI-KOGAS και λίγα λεπτά μετά την υπογραφή Μνημονίου συναντίληψης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ιταλό-Κορεατικής με την οποία συμφωνούν στην κοινή διερεύνηση των τρόπων αξιοποίησης των δυνητικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, με προτεραιότητα στο χερσαίο Σταθμό Υγροποίησης Φυσικού Αερίου.

Η Ιταλική Eni είναι Διαχειριστής των Τεμαχίων 2, 3 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ, με ποσοστό συμμετοχής στο 80%. Η Κορεάτικη KOGAS είναι εταίρος στα Τεμάχια 2, 3 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ, με ποσοστό συμμετοχής στο 20%.

Αυτή η πραγματικότητα που θα υλοποιηθεί σε μερικές εβδομάδες ήταν παντελώς αδιανόητη πριν μερικά χρόνια και ουτοπική πριν μερικούς μήνες. Κι όμως η κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζει να αλλάζει επί της ουσίας το μέλλον της Κύπρου που δεν είναι πια μόνο και μόνο ένα περιθωριακό κράτος.

Η Κύπρος σιγά σιγά σηκώνεται και αποκτά νέες δυνάμεις ικανές να την απελευθερώσουν από τη βαρβαρότητα του κατακτητή. Κι όσοι δεν αντιλαμβάνονται την αξία αυτών όλων των κινήσεων που γίνονται πράξεις που διαμορφώνουν την πραγματικότητα είναι καταδικασμένοι ν’ απελευθερωθούν δίχως να ξυπνήσουν.

Δείτε τις αποκαλυπτικές δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας κ. Λακκοτρύπη:

{videobox}hbHyOjlcOsQ{/videobox}

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here