Αλέξης Παπαχελάς: Μην τολμήσουν να συζητήσουν θέματα αμφισβήτησης Εθνικής κυριαρχίας!

0
416

Εάν δεν υπάρχουν εγγυήσεις για τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές, καλύτερα αυτές να μην γίνουν!

Ξεκάθαρη η θέση του Αλέξη Παπαχελά στο άρθρο στην Καθημερινή αναφορικά με την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών. Σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος από το ΕΛΙΑΜΕΠ και το «Σύστημα Σημίτη».

Ο Αλέξης Παπαχελάς ξεκαθαρίζει αναφερόμενος στις διερευνητικές συνομιλίες που θα αρχίσουν σε μερικές ημέρες, ότι η Άγκυρα θα θελήσει να βάλει στην ατζέντα τα ζητήματα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και της ιδιοκτησίας ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων. Συγκεκριμένα και χωρίς γενικόλογες δηλώσεις που θα αφήνουν περιθώρια για διάφορες ερμηνείες.

Το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης θέτει η Τουρκία συνεχώς από το 1975 και η Ελλάδα απορρίπτει τον ισχυρισμό επικαλούμενη το επιχείρημα του δικαιώματος στην άμυνα. Το ζήτημα των «γκρίζων ζωνών», όμως, δεν μπήκε ποτέ στις Διερευνητικές στο παρελθόν, όπως επισημαίνει ο διευθυντής της Καθημερινής.

Εάν λοιπόν τεθούν αυτά τα δύο θέματα, τότε η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να αποχωρήσει.

Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αμφισβήτηση Εθνικής κυριαρχίας Ευρωπαϊκού κράτους. Και τότε; Τότε θα αρχίσει κατ’ αρχήν η προσπάθεια επίρριψης ευθυνών στην Ελλάδα-αυτό που οι Αγγλοσάξονες ονομάζουν «blame game».

Και εδώ είναι όλο το ζουμί της παρέμβασης του κ. Παπαχελά:

Όποιος τρίτος δεν γνωρίζει την ιστορία και την πολυπλοκότητα των θεμάτων θα πει «ας τα βρουν στη μέση, να τελειώνουμε». Δεν πάει έτσι όμως, ούτε μπορεί. Στην Ευρώπη του 2021, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αμφισβήτηση Εθνικής κυριαρχίας Ευρωπαϊκού κράτους.

Αν γίνει δεκτό, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. Η Ελλάδα γι’ αυτό οφείλει να αναλάβει μια τεχνοκρατική, πειστική καμπάνια στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Η Τουρκία το κάνει συστηματικά και παντού, σε ιδρύματα μελετών (Think Tanks) και άλλα fora. Έχουμε μείνει πίσω.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ………

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here