«Αλαλούμ πιστοποίησης» σε παιδικές χαρές του Δήμου Κηφισιάς!

0
363

Ανακοίνωση με την οποία η είσοδος των παιδιών σε μη πιστοποιημένες παιδικές χαρές θα γίνεται με ευθύνη των γονιών τους, εξέδωσε ο Δήμος Κηφισιάς.

Από την άλλη πλευρά, η Τεχνική Υπηρεσία εισηγείται το κλείσιμό τους, «ενώ μπορούν να γίνουν βελτιωτικές κινήσεις»……όπως τονίζει ο νέος δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος.

Το «αλαλούμ» της πιστοποίησης επιτείνεται από το γεγονός ότι αρκετές παιδικές χαρές σε Κηφισιά και Νέα Ερυθραία βρίσκονται σε χώρους που δεν έχουν αποζημιωθεί από την ένταξή τους στο σχέδιο πόλης, είτε δεν είναι χαρακτηρισμένοι ως τέτοιοι και τυπικά δεν ανήκουν στην κυριότητα του Δήμου.

Οι δήμαρχοι, μέσω ΚΕΔΕ, είχαν ήδη αντιδράσει από την 1η Μαΐου, όταν κοινοποιήθηκε η σχετική εγκύκλιος από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη. Η εγκύκλιος, που εκδόθηκε μετά το τραγικό δυστύχημα στο λούνα παρκ του Δήμου Ελληνικού, καλούσε όλους τους δήμους να ελέγξουν τις παιδικές χαρές και να εκδώσουν πιστοποιητικά καταλληλότητας λειτουργίας έως τις 30 Ιουνίου.

Να σημειωθεί ότι η υπουργική απόφαση για τις παιδικές χαρές, που αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές, τη διαδικασία αδειοδότησης, τη διαδικασία ελέγχου και τη συντήρηση εκδόθηκε το 2009, όμως, οι δήμοι ουδέποτε την υλοποίησαν. Παίρνουν συνεχείς παρατάσεις για την εφαρμογή της, με τελευταία τη «σιωπηρή» παράταση του 2014.

Μετά τα τελευταία γεγονότα, πάντως, ανησυχία επικρατεί σε αυτοδιοικητικούς, οι οποίοι τονίζουν ότι – μετά την παρέλευση της προθεσμίας της εγκυκλίου την 30ή Ιουνίου – οποιοδήποτε ατύχημα συμβεί, συνεπάγεται ποινικές ευθύνες για τους υπηρεσιακούς παράγοντες, τους αιρετούς και τους προέδρους των Επιτροπών Ελέγχου και Πιστοποίησης στις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.

Επιπλέον οι δήμοι δηλώνουν αδυναμία φύλαξης των χώρων καθώς μετά την απόλυση των σχολικών φυλάκων και των δημοτικών αστυνομικών δεν διαθέτουν προσωπικό που θα μπορεί να ελέγχει και να προστατεύει τις παιδικές χαρές.

Το υπουργείο αναμένεται να εκδώσει ένα χρηστικό οδηγό σύμφωνα με τον οποίο θα προχωρεί η υλοποίηση της πιστοποίησης. Βασικός άξονας είναι το εθνικό θεσμικό πλαίσιο ασφαλείας να εναρμονιστεί με αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, το θέμα της πιστοποίησης των δημοτικών παιδικών χαρών δεν είναι και τόσο απλό, διότι απλά κάποιες από αυτές δεν ανήκουν ιδιοκτησιακά στους δήμους.

Όπως επισημαίνει στην «Α» ο δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης:

«Υπάρχουν παιδικές χαρές στον Δήμο μας που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να πάρουν έγκριση και πιστοποίηση. Πρόκειται για παιδικές χαρές σε Κηφισιά και Νέα Ερυθραία για τις οποίες δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Το βασικό πρόβλημα για τους περισσότερους δήμους είναι οι χρήσεις γης και το ιδιοκτησιακό. Πήγαν κάποτε οι δημοτικές αρχές και έστησαν κούνιες και τραμπάλες, χωρίς οι χώροι να έχουν αποζημιωθεί και να έχουν περιέλθει και τυπικά στην κυριότητα των Δήμων».

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here