Ανοιχτός ο Ζελένσκι για συμβιβασμό με τη Μόσχα…

0
245

Παρά το αδιέξοδο του τρίτου γύρου των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για συμβιβασμούς, τουλάχιστον όσον αφορά την Κριμαία, τις ρωσόφωνες περιοχές του Ντονμπάς, αλλά και το ΝΑΤΟ, την ουδετερότητα της Ουκρανίας και τις εγγυήσεις ασφαλείας που θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα.

Το γεγονός και μόνον ότι ο Ζελένσκι είναι διατεθειμένος να συζητήσει για τα καυτά ζητήματα που προκάλεσαν και την εισβολή της Ρωσίας (ΝΑΤΟ, Κριμαία, Ανατολικές Περιοχές) αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για το αμέσως χρονικό επόμενο διάστημα αν και εφόσον η ηγεσία της Ουκρανίας εννοεί αυτά που λέει και η Ρωσία θεωρεί ότι κερδίζει αυτά που επιθυμεί.

Σε συνέντευξή του στο ABC, το βράδυ της Δευτέρας, δήλωσε: «Μπορούμε να συμβιβαστούμε για το πώς θα συνεχίσει η ζωή στις περιοχές της Κριμαίας, του Ντονμπάς και του Λουχάνσκ», προσθέτοντας ότι «μιλάμε για περιοχές που έχει αναγνωρίσει μόνο η Ρωσία και κανένας άλλος, όμως μπορούμε να συζητήσουμε και να βρούμε συμβιβασμούς για το πώς θα συνεχίσουν να ζουν αυτές οι περιοχές».

«Για μένα το πιο σημαντικό πράγμα είναι το πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές που θέλουν να είναι τμήμα της Ουκρανίας. Ποιος θέλει να τους αποδεχθεί στην Ουκρανία; Επομένως, το ζήτημα είναι πιο περίπλοκο απ’ ό,τι απλώς μια αναγνώριση», πρόσθεσε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

«Μιλάω για εγγυήσεις ασφαλείας. Νομίζω ότι μπορούμε να συζητήσουμε και να βρούμε συμβιβασμούς για τα σημεία για τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη και τις μη αναγνωρισμένες δημοκρατίες, που δεν αναγνωρίζονται από κανέναν πλην της Ρωσίας».

Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, o Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε εκ νέου τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, για διάλογο, τονίζοντας ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να συζητήσει και να αναζητήσει συμβιβασμούς, αλλά δεν σκοπεύει να συνθηκολογήσει.

«Πρώτα απ’ όλα, είμαστε έτοιμοι για διάλογο, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να παραδοθούμε», δήλωσε ο Ζελένσκι, ερωτηθείς αν η Ουκρανία είναι έτοιμη να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας για κατάπαυση του πυρός. «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι ότι ο Πούτιν πρέπει να αρχίσει να μιλάει, να ξεκινήσει έναν διάλογο, αντί να ζει σε ένα μπαλόνι πληροφοριών χωρίς οξυγόνο. Νομίζω ότι εκεί βρίσκεται».

Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ, ο Ουκρανός Πρόεδρος σχολίασε ότι «η συμμαχία δεν είναι έτοιμη να αντιπαρατεθεί με τη Ρωσία», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν θέλουμε να είμαστε ένα κράτος που ικετεύει και δεν θέλω να είμαι τέτοιος Πρόεδρος».

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Επειδή δεν αφορά εμένα, είναι για τους ανθρώπους που με εξέλεξαν. Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, έχασα το ενδιαφέρον μου για αυτό το θέμα αφότου συνειδητοποιήσαμε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο να δεχτεί την Ουκρανία στους κόλπους του. Η Συμμαχία φοβάται τα αντιφατικά πράγματα και τη σύγκρουση με τη Ρωσία».

Άνοιξαν ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Παράλληλα, από το πρωί της Τρίτης η Ρωσία έχει ανοίξει «ανθρωπιστικούς διαδρόμους». Οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία έχουν παύσει πυρ από τις 09:00 ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η Ουκρανία απομακρύνει άμαχους από την πόλη Σούμι, στη Βορειοανατολική Ουκρανία, και από την πόλη Ιρπίν, κοντά στο Κίεβο, όπως ανακοίνωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Η απομάκρυνση αμάχων άρχισε μετά τη συμφωνία Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων να δημιουργήσουν «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» για να επιτραπεί σε αμάχους να φύγουν από κάποιες πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τη Ρωσία, «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» υπάρχουν και στις περιοχές Χάρκοβο, Μαριούπολη και Κίεβο, ώστε ο κόσμος να μπορεί να απομακρυνθεί προς ασφαλή σημεία.

Παρ’ όλα αυτά, η Ουκρανία υποστηρίζει πως η Ρωσία δεν τήρησε την κατάπαυση πυρός στη Μαριούπολη, καθώς ελάχιστα λεπτά αφότου ξεκίνησε φαίνεται πως στρατιώτες άνοιξαν πυρ, με αποτέλεσμα να σταματήσει η απομάκρυνση των αμάχων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here