ΑΝΟΙΧΤΌ ΨΉΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΊΑ ΤΗΣ ΚΗΦΙΣΙΆΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΔΌΜΗΣΗ.

0
263

Διάβασε το προτεινόμενο ΨΉΦΙΣΜΑ, προσυπόγραψε το αίτημα στην επισυναπτόμενη σελίδα Open Petition.eu και υποστήριξε την προσπάθεια για την προστασία του χαρακτήρα και της ποιότητας της Πόλης μας!!

ΖΗΤΩ η Κηφισιά να εξαιρεθεί από τις ευεργετικές διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (Ν.Ο.Κ. Νόμος 4067/2012) που για τις οικοδομικές άδειες κτηρίων επιτρέπουν επαύξηση του Συντελεστή Δόμησης, καθώς και επιπλέον ύψος και ορόφους λόγω παταριών, σοφιτών και φυτεμένων δωμάτων, τα οποία δεν προσμετρώνται στη Δόμηση, με αποτέλεσμα τον αυξημένο όγκο των νέων κτηρίων.

Αιτιολόγηση.

Τους τελευταίους μήνες γινόμαστε μάρτυρες μιας έντονης οικοδομικής δραστηριότητας στην Κηφισιά, με κατεδάφιση παλαιών επαύλεων και την αντικατάστασή τους από υπερμεγέθεις πολυκατοικίες και ταυτόχρονα τον περιορισμό έως και την εξαφάνιση των κήπων με ξερίζωμα των δένδρων του οικοπέδου.

Ο λόγος της αλλοίωσης της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας της Κηφισιάς που μάλιστα εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, είναι οι ευνοϊκοί όροι του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), ο οποίος θεσπίσθηκε με τον Νόμο 4067/2012 και προβλέπει δυνατότητα ανέγερσης κτηρίων με αυξημένο συντελεστή δόμησης (επιπλέον τετραγωνικά, αριθμός ορόφων και ύψος του κτηρίου).

Η εφαρμογή των συγκεκριμένων διατάξεων του ΝΟΚ οδηγεί σε αλλοίωση του χαρακτήρα της Κηφισιάς ως κηπούπολης με επαύλεις, ενώ μειώνεται σημαντικά  το υπάρχον πράσινο. Το αποτέλεσμα της τσιμεντοποίησης της πόλης μας θα είναι η υποβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων, η αλλαγή του κλίματος και τελικά η απαξίωση της περιοχής.

Ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού, μέσω τροπολογίας που ψηφίσθηκε την 11/4/2023 στο Νόμο για τους δήμους (Ν. 5043/2023), επέτυχε ώστε το Παλαιό Ψυχικό και η Φιλοθέη (ως αμιγείς κηπουπόλεις, όπως προέβλεπε το Βασιλικό Διάταγμα της 20/29 Ιουλ.1968) να εξαιρεθούν από τους καταστρεπτικούς όρους του ΝΟΚ, ρύθμιση που παρέσυρε και την Εκάλη.

Πρόσφατα ο ΝΟΚ με την ομόφωνη υπ’ αριθ. 293/2024 απόφαση του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) κρίθηκε αντισυνταγματικός ως προς τα συγκεκριμένα ευεργετήματα (άρθρα 10 παρ. 1, 15 παρ. 8 και 19 παρ. 2 περ.  α΄ του νόμου, που προσδίδουν επιπλέον τετραγωνικά και ύψος), κατόπιν προσφυγής του Δήμου Αλίμου, ενώ ακολούθησε και η υπ‘ αριθ. 310/2024 απόφαση του υπό Επταμελή Σύνθεση Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας με την ίδια κρίση.

Περαιτέρω, το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με τις ίδιες υπ’ αριθ. 293/2024 και 310/2024 αποφάσεις του παρέπεμψε το ζήτημα στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου για την τελική κρίση. Εξάλλου, στα Δικαστήρια εκκρεμούν προς κρίση και άλλες προσφυγές και αιτήσεις του Δήμου Αλίμου, καθώς και δημοτών.

Επειδή, όμως, μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας περί της αντισυνταγματικότητας του Νόμου οι οικοδομικές άδειες συνεχίζουν να εκδίδονται, με αποτέλεσμα να ανεγείρονται στο μεσοδιάστημα αντίστοιχες υπερμεγέθεις οικοδομές, ο Δήμος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 21.03.2024 αποφάσισε να ανασταλεί η έκδοση αδειών, στις οποίες προβλέπονται τα συγκεκριμένα ευεργετήματα  κατ’ εφαρμογήν των ευνοϊκών διατάξεων του ΝΟΚ, προκειμένου να μη χαθεί ο χαρακτήρας της κηπούπολης που έχει ο Δήμος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης τα τελευταία 70 χρόνια.

Επισημαίνεται ακόμη ότι ήδη την 10.05.2023 το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης των Δήμων (ΚΕΔΕ) είχε αποφασίσει ομόφωνα να ζητήσει την δέσμευση όλων των κομμάτων για την με άμεση νομοθετική ρύθμιση κατάργηση των κινήτρων στα ύψη και τις επιφάνειες που προβλέπει ο ΝΟΚ σχετικά με όλες τις περιοχές με χρήσεις γης «αποκλειστικής κατοικίας», αλλά και σχετικά με το σύνολο των περιοχών που διαθέτουν τα κατά τα ανωτέρω πολεοδομικά χαρακτηριστικά, αλλά και την άμεση αναστολή της εφαρμογής των κινήτρων.

Λόγω του προφανούς κινδύνου η Κηφισιά, με την ιστορικότητα και τον παραδοσιακό χαρακτήρα που την διακρίνει (αρχοντικά, επαύλεις και ξενοδοχεία με κήπους), καύχημα της Νεότερης Ελλάδας και γνωστή σε όλη την Ευρώπη, να καταστραφεί, η «Ομάδα Πρωτοβουλίας Κατοίκων Κηφισιάς για την εξαίρεση της Κηφισιάς από το καταστρεπτικό Νέο Οικοδομικό Κανονισμό» καλεί όλους τους κατοίκους της Κηφισιάς να προσυπογράψουν το αίτημα  για  την  άμεση αναστολή της νομοθετικής ρύθμισης των κινήτρων στα ύψη και τις επιφάνειες που προβλέπει ο ΝΟΚ και να παραμείνουν σε εγρήγορση για την αποτροπή εμφάνισης νέων αντίστοιχων φαινομένων και, μάλιστα, κατά προτίμηση προ της έναρξης των οικοδομικών εργασιών.

Επιπλέον η Ομάδα, υπακούοντας στο αίσθημα οργής των περισσοτέρων κατοίκων της Κηφισιάς, ζητεί από τον νέο Δήμαρχο Κηφισιάς κ. Βασίλη Ξυπολυτά και το Δημοτικό Συμβούλιο να επιδείξουν την ευαισθησία που επέδειξαν οι Δήμοι Φιλοθέης-Ψυχικού, Αλίμου και Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και να συνταχθούν με την ομόφωνη από 10.05.2023 απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) αναστέλλοντας την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών μέχρι την οριστική κρίση περί της αντισυνταγματικότητας του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού.

Ζητώ η Κηφισιά να εξαιρεθεί από τις ευεργετικές διατάξεις του Ν.Ο.Κ. Νόμος 4067/2012.

Αίτηση on line: Πατήστε την Φωτο…

Image of the petition Ζητώ η Κηφισιά να εξαιρεθεί από τις ευεργετικές διατάξεις του Ν.Ο.Κ. Νόμος 4067/2012

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here