Αποκάλυψη βόμβα από τους Financial Times για την Deutsche Bank!

0
194

Financial Times σε κύριο άρθρο τους, ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρουν πως η ΕΚΤ επέτρεψε στην Deutsche Bank να εγγράψει έσοδα 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από πώληση του μεριδίου της στην κινεζική τράπεζα HuaXia, παρότι η συμφωνία δεν είχε πραγματοποιηθεί!

Ειδική μεταχείριση είχε η Deutsche Bank στα stress tests!

Η Deutsche Bank έλαβε ειδική μεταχείριση στα stress tests του περασμένου καλοκαιριού, τα οποία υπόσχονταν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στις ευρωπαϊκές τράπεζες με το να αξιολογήσουν με τον ίδιο τρόπο τα οικονομικά των ιδρυμάτων.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, της οποίας οι μετοχές υποχώρησαν μέχρι και 22% τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας φόβων για το πρόστιμο 14 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ, χρησιμοποιεί όλο αυτό το διάστημα τα αποτελέσματα των stress tests του Ιουλίου ως απόδειξη για τα υγιή οικονομικά της.

Ωστόσο οι Financial Times ανακάλυψαν ότι τα αποτελέσματα της Deutsche Bank ενισχύθηκαν από μια ειδική παραχώρηση στην οποία συμφώνησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που έχει την επίβλεψη.

Τα αποτελέσματα της Deutsche Bank περιλάμβαναν έσοδα τεσσάρων δισ. δολαρίων από την πώληση του μεριδίου της στην κινεζική τράπεζα HuaXia, παρότι η συμφωνία δεν είχε πραγματοποιηθεί μέχρι τα τέλη του 2015, το επίσημο χρονικό περιθώριο για τη συμπερίληψη συναλλαγών.

Η πώληση του μεριδίου της HuaXia συμφωνήθηκε τον Δεκέμβριο του 2015. Δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει καθυστέρηση διότι έχασε μια προθεσμία των ρυθμιστικών αρχών τον περασμένο μήνα, αν κι η τράπεζα εξακολουθεί να είναι σίγουρη για την ολοκλήρωσή της φέτος.

Η ειδική μεταχείριση στην περίπτωση της HuaXia αποκαλύφθηκε σε υποσημείωση στα αποτελέσματα των stress tests της Deutsche Bank. Καμία από τις 50 άλλες τράπεζες δεν είχε παρόμοιες υποσημειώσεις στα αποτελέσματά της, παρότι αρκετές επίσης είχαν κλείσει συμφωνίες που δεν είχαν ολοκληρωθεί στα τέλη του 2015.

Σε μία περίπτωση, η ισπανική τράπεζα Caixabank ολοκλήρωσε την πώληση περιουσιακών στοιχείων του εξωτερικού, αξίας 2,6 δισ. ευρώ, στη μητρική της εταιρία Criteria Holding τον Μάρτιο, αλλά και πάλι δεν της επετράπη να περιλάβει τον αντίκτυπο αυτής της πώλησης στα αποτελέσματά της.

«Αυτή (η ειδική μεταχείριση της Deutsche Bank) είναι περίπλοκη», επεσήμανε ο Chris Wheeler, αναλυτής στην Atlantic Equities. «Οι συνθήκες σημαίνουν ότι είναι αναπόφευκτο οι παρατηρητές της αγοράς να είναι καχύποπτοι και να έχουν κάποιες ανησυχίες σχετικά με την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων».

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Common Equity Tier 1 της Deutsche Bank υποχώρησε στο 7,8% αφότου η τράπεζα υποβλήθηκε στο υποτιθέμενο σενάριο καταστροφής των stress tests, που περιλάμβανε πρόστιμα, χαμηλά επιτόκια και χαμηλή οικονομική ανάπτυξη.

Χωρίς την τόνωση από τη HuaXia, ο δείκτης θα ήταν στο 7,4%, ένα επίπεδο άνετα υψηλότερο από τα χαμηλότερα που προβλέπει το ρυθμιστικό πλαίσιο. Και πάλι, το υψηλότερο αποτέλεσμα που δημοσιεύθηκε, βοήθησε στο να καθησυχαστούν οι επενδυτές που αγχώνονταν όλο και περισσότερο για την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας.

Ο Nicolas Véron του think tank Bruegel υπογράμμισε πως είναι σημαντικό, τόσο η ΕΚΤ όσο και η European Banking Authority (EBA), η οποία επέβλεπε τα tests, να μπορέσουν «να εξηγήσουν και να υπερασπιστούν τις μεθοδολογικές τους επιλογές», ιδιαίτερα δεδομένης της εστίασης της αγοράς στην Deutsche Bank.

«Οι μεθοδολογίες των stress tests θα πρέπει να εφαρμόζονται ομοιόμορφα και χωρίς καμία ειδική μεταχείριση», πρόσθεσε. «Αυτό φυσικά, κατά τον ίδιο τρόπο, ισχύει και για τράπεζες που είναι συστημικά σημαντικές, όπως η Deutsche Bank».

Η ΕΚΤ είναι υπεύθυνη για την έγκριση τυχόν παρεκκλίσεων από τη δημοσιοποιημένη μεθοδολογία για τις τράπεζες στις χώρες της ευρωζώνης που επιβλέπει. Η EBA δεν έχει την αρμοδιότητα να απορρίψει παρεκκλίσεις.
Η ΕΚΤ τόνισε ότι «αντιμετωπίζει όλες τις τράπεζες ισάξια και βάσει του κανονισμού». Δεν σχολίασε συγκεκριμένα την περίπτωση της Deutsche Bank.

Η EBA αντέκρουσε ότι υπήρχαν πάνω από 20 «έκτακτες συναλλαγές» (one-offs) που εγκρίθηκαν στα stress tests. «Οι έκτακτες συναλλαγές έχουν σχεδιαστεί για να αποφεύγονται προφανείς ανωμαλίες στο stress test που κοιτά μελλοντικά, οπότε κάποια γεγονότα έχουν ήδη λάβει χώρα το 2015», ανέφερε η ΕΒΑ.

Έρευνα που πραγματοποίησαν οι FT δείχνει ότι οι άλλες «έκτακτες συναλλαγές» αποκαλύφθηκαν με την επίκληση μιας διάταξης στη μεθοδολογία, που επιτρέπει περιορισμένες παραχωρήσεις επάνω σε «διοικητικές δαπάνες, κέρδη ή ζημίες από διακοπτόμενες δραστηριότητες και άλλες λειτουργικές δαπάνες».

Η αποκάλυψη της Deutsche Bank απλά αναφέρει ότι τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν τα έσοδα από την πώληση της HuaXia, η οποία «θα κλείσει το 2016». Δεν υπήρξε προσπάθεια να ευθυγραμμιστεί αυτό με τους επίσημους κανόνες, οι οποίοι προβλέπουν: «Οποιεσδήποτε εκποιήσεις, υπολογισμοί κεφαλαίου ή άλλες συναλλαγές που δεν ολοκληρώθηκαν πριν τις 31 Δεκεμβρίου του 2015, ακόμη κι αν συμφωνήθηκαν πριν από αυτή την ημερομηνία, δεν θα πρέπει να συνυπολογιστούν στις προβλέψεις».

Η Deutsche Bank αρνήθηκε να σχολιάσει. Η γερμανική τράπεζα και πάλι υπέστη πλήγμα από τα stress tests: η κεφαλαιακή της θέση χτυπήθηκε κατά 540 μονάδες βάσης, έναντι μιας μέσης μέτρησης 380 μονάδων βάσης. 

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here