ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ της Καθημερινής για την προφητεία του Νίκου Δένδια που άναψε φωτιές στην Κυβερνήσει.

0
206

Μία όχι και τόσο αισιόδοξη πρόβλεψη έκανε ο Νίκος Δένδιας κατά την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου του υπουργείου Εξωτερικών νέας εταιρικής ταυτότητας του ΟΑΕΠ, που έλαβε χώρα στην αίθουσα «Κρανιδιώτης».

Εκεί ένας πίνακας είχε κάποιους κωπηλάτες να τραβάνε κουπί και κοιτάζοντάς τον ο υπουργός σχολίασε πως μας δείχνει τι μας περιμένει το επόμενο διάστημα και τι πρέπει να κάνουμε όλοι. Αισιόδοξο δεν το λες, αλλά τουλάχιστον είναι ειλικρινές…

Προσωπική απόφαση

Η απόφαση του Κυρiάκου Μητσοτάκη να κλείσει εμφατικά χθες το θέμα πρόωρων εκλογών είναι αποτέλεσμα πολλών παραμέτρων μαζί. Υπάρχει όμως μία που κυριάρχησε: αυτή της επιμονής στη θεσμικότητα και ενός διαφορετικού παραδείγματος, που θεωρεί πως λειτουργεί διδακτικά.

Ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, πως είναι διατεθειμένος να πάρει το πολιτικό κόστος από αυτή την απόφαση, καθώς είναι σίγουρο πως «θα έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα».

Αλλά δεν θέλει σε καμία περίπτωση να θέσει «σε κίνδυνο τη σταθερότητα της χώρας» για να υπηρετήσει το συμφέρον της επανεκλογής του. Είναι σαφές πως ο πρωθυπουργός με τη στάση του αυτή θέλει να ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ, κάτι που πιστεύει βαθιά πως θα τον βοηθήσει πριν από τις κάλπες.

Σενάρια

Η απομάκρυνση πάντως των εκλογών φέρνει αυτομάτως νέα σενάρια στο προσκήνιο. Ήδη χθες σας έγραφα για την περίπτωση ανασχηματισμού που θεωρείται πολύ πιθανός το επόμενο διάστημα, ίσως στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

Μην περιμένετε βεβαίως τίποτα σαρωτικό, καθώς θα πρόκειται και πάλι για έναν «ανασχηματισμό Μητσοτάκη», δηλαδή μικρών παρεμβάσεων. Την ίδια ώρα έρχονται και σενάρια για αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Κρατάω μικρό καλάθι, καθώς η θεσμικότητα που προέταξε ο πρωθυπουργός για να πάει τις εκλογές του χρόνου δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν.

Ο χρησμός

Οι εκλογές ήταν για όλους κάτι παραπάνω από δεδομένες, με τους υπουργούς και τους βουλευτές να κάνουν κανονικό προεκλογικό πρόγραμμα ενόψει Σεπτεμβρίου. Ένας  μόνο ήταν επιφυλακτικός και το έλεγε. «Κρατήστε μικρό καλάθι. Τον Μητσοτάκη τον ξέρω από παιδί», σημείωνε ο Διονύσης Χατζηδάκης, ποντάροντας ότι ο Πρωθυπουργός θα το πάει μέχρι τέλους.

Οι ενδιάμεσοι μήνες

Υπάρχουν πάντως ακόμα οι δύσπιστοι που λένε πως «στην πολιτική ποτέ μη λες ποτέ, καθώς μεταξύ Σεπτεμβρίου και Μαΐου μεσολαβούν ακόμα επτά μήνες». Αυτό έλεγε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος, λίγο πριν αναχωρήσει για προγραμματισμένη περιοδεία.

Πηγή kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here