ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ την παραπληροφόρηση και τα ψέματα σχετικά με τα ελληνικά ομόλογα……του Δημήτρη Μ.

0
648

Η παραπληροφόρηση και τα ψέματα σχετικά με τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζεται, με κύριους ισχυρισμούς ότι είμαστε αποκομμένοι οικονομικά από τις αγορές, λόγω των απαγορευτικά υψηλών επιτοκίων.

Όμως, όπως μπορεί να δει ο καθένας από τις σελίδες του ΟΔΔΗΧ, η χώρα βγήκε πρόσφατα δύο φορές με απόλυτη επιτυχία, στις 3 Οκτ με 6μηνα (26εβδ) έντοκα με απόδοση 0,85% και στις 10 Οκτ με 3μηνα (13εβδ) με απόδοση 0,65%, σε αντίθεση με τα πολλαπλάσια επιτόκια των προηγουμένων κυβερνήσεων σε αμφότερες τις περιπτώσεις.

Στις αγορές πρέπει να βγαίνει κανείς όταν συνδυάζονται, όσο γίνεται, η ανάγκη δανεισμού, τα χαμηλά επιτόκια και η αποπληρωμή στο μέλλον να είναι συμβατή με τις τότε δυνατότητες της χώρας.

Ένα λεπτομερές ιστορικό των επιτοκίων των 10ετών ομολόγων που υπάρχει στον ιστότοπο www.investing.com ξεκινά από το 1999 και μια σχετική ανάρτηση που συμπεριλαμβάνει τα «κατορθώματα» των κκ Σημίτη και Σαμαρά έγινε στις 19 Σεπτεμβρίου ΕΔΩ……:

Το τελευταίο 15νθήμερο με μικρό χαμό στα χρηματιστήρια και ομόλογα πολλών κρατών, τα 10ετή ελληνικά σταδιακά από 4,040 στις 27 Σεπτεμβρίου  κατέληξαν στο 4,400 στις 12 Οκτ.

Έστω και αυτό το 4,400 που προέκυψε εξ αιτίας αλλογενών παραγόντων και ως εκ τούτου κάτι προσωρινό (λαμβάνοντας υπόψη και την πρόσφατη αναβάθμιση των τραπεζών από τη Fitch), δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα με τα επιτόκια του κ. Σαμαρά, όπως  και με τα περισσότερα του κ. Σημίτη.

Γιατί δεν βγάζουν στη φόρα το παρελθόν τους, αφού ήταν «σωστοί» για 4 δεκαετίες και επειδή τα έκαναν όλα τέλεια μας έφεραν τα μνημόνια που ήταν ευλογία;

Δεν το κάνουν γιατί κρύβουν πολύ καλά τα ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ πάρτι που γινόντουσαν την δεκαετία του 1990.

Είναι σοκαριστικές οι πληροφορίες που δημοσιεύονται με τίτλο «The complete history of the Greek debt drama in charts» ΕΔΩ…….: όπου μεταξύ άλλων υπάρχουν και πίνακες με το ιστορικό των 10ετών ομολόγων από το 1992/1993, σε σύγκριση μάλιστα με τα αντίστοιχα γερμανικά.

Η δεκαετία του 90 λοιπόν βγάζει λαυράκι!

Οι τιμές των 10ετών ομολόγων που εμφανίζονται στους πίνακες, προερχόμενες από το 1992, ξεπερνούν το 25%!!!…….(βαθμολογούμε με εκατό θαυμαστικά και τόνο).

Μητσοτάκης    1990 (11 Απρ) – 1993 (13 Οκτ)

Παπανδρέου    1993 (13 Οκτ) – 1996 (22 Ιαν)

Σημίτης           1996 (22 Ιαν) – 2004 (10 Μαρ)

Μιλάμε για εποχές αρίστων μέχρι αυθεντικών σοσιαλιστών!!!

Με 8 χρόνια διακυβέρνησης, ο κ. Σημίτης κατάφερε μόνο για 2 μήνες να πιάσει επιτόκια κάτω από 4% το 2003: «Η αλήθεια για την εικόνα της Ελλάδας στις αγορές, πέραν από τα πολιτικάντικα ψεύδη», ενώ όπως φαίνεται στους παραπάνω πίνακες το 1996 είχε ξεπεράσει το 15%.

Τώρα βέβαια μας κουνάει το δάκτυλο, όπως και οι συνοδοιπόροι του, παρ’ όλο που η χώρα μέσα στο 2018, με μνημόνια και συνεχείς οικονομικές τρικλοποδιές, κατάφερε για 4 μήνες να πιάσει κάτω από 4%.

Το site της ΕΚΤ, όπου επιβεβαιώνεται ότι τα επιτόκια από τον Ιαν 1993 για τις δευτερογενείς αγορές ξεκίναγαν από 24,5.

Μπορεί άραγε κανείς να ρωτήσει όλους αυτούς τους «ειδικούς ξερόλες» των κομμάτων, με ποια ακριβώς επιτόκια δανείστηκαν στο παρελθόν όταν ήταν στην κυβέρνηση, για να γνωρίζουμε και εμείς οι ψηφοφόροι τι συμβαίνει ακριβώς;

Τι θα μπορούσαν να πουν άραγε, τη στιγμή που δανειζόντουσαν ανεξέλεγκτα και χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τις μελλοντικές αποπληρωμές και την ίδια στιγμή τα λεφτά εξαφανιζόντουσαν;

Όμως, από βίλλες, διαμερίσματα, κότερα, offshore, καταθέσεις στο εξωτερικό, μπούκωμα ΜΜΕ/Τράπεζες/Εργολάβοι……είναι ξεφτέρια!

Και όταν πηγαίνει καμιά υπόθεση στα δικαστήρια, τσιρίζουν σαν μωρές παρθένες για την αθωότητά τους. Αλλά καλά κάνουν γιατί μας θυμίζουν συνεχώς τη λαϊκή φράση «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

Οι απορίες που παραμένουν είναι:

  • Ποια ήταν τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων την δεκαετία του 1980;
  • Με ποια ακριβώς επιτόκια δανειζόντουσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις;
  • Οι σημερινοί οικονομικοί εγκέφαλοι της κυβέρνησης γιατί δεν τα βγάζουν στη φόρα; Τους καλύπτουν;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here