ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ-Τεράστιο σκάνδαλο 87.000.000 ευρώ από την «Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης» με τους μπλε κάδους!

0
1564

Η συστηματική δημοσιογραφική έρευνα από το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ αποκαλύπτει σήμερα το τεράστιο σκάνδαλο με την μη πληρωμή ποσού που ξεπερνά τα 87.000.000 ευρώ και έπρεπε να είχε καταβληθεί από το σύστημα ανακύκλωσης της «Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης ΑΕ-ΕΕΑΑ» στους Δήμους της χώρας, αλλά παρανόμως παρακρατείται από το 2011 μέχρι και σήμερα.

Σε μια περίοδο που η χώρα μας θα αντιμετωπίσει μια πρωτόγνωρη οικονομική ύφεση λόγω του κορωνοϊού και οι Δήμοι είναι στην πρώτη γραμμή στήριξης των δημοτών και έχουν αυξημένες δαπάνες, υπάρχει εταιρία που εδώ και 10 χρόνια έχει εισπράξει 213.000.000 € αλλά παρανόμως παρακρατά και δεν αποδίδει 87.000.000 € στους Δήμους.

Πηγές της αγοράς μας λένε ότι  τόσα πολλά χρήματα δεν έχουν πάει στα ταμεία των Δήμων (δηλαδή του Δημοσίου) χωρίς την κάλυψη από δημόσιους λειτουργούς και όχι μόνο.

Ποιο το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ανακύκλωσης συσκευασιών:

Καταρχήν υπάρχει ο νόμος 2939/2001 (ΦΕΚ 179 Α/2001) που αφορά στην ανακύκλωση των συσκευασιών και ορίζει ότι όλες οι επιχειρήσεις που παράγουν και πουλάνε προϊόντα σε συσκευασία υποχρεούνται να συμβάλλονται με συλλογικά συστήματα ανακύκλωσης και να καταβάλλουν σε αυτά σημαντικό «φόρο ανακύκλωσης».

Επίσης, ο νόμος ορίζει ότι ο φόρος αυτός πληρώνεται από τις επιχειρήσεις σε συλλογικά συστήματα που έχουν λάβει έγκριση, έως το 2017 από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και από 2017 και μετά από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), που ανήκει και εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ένα τέτοιο συλλογικό σύστημα είναι της εταιρίας «Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε.» (ΕΕΑΑ ΑΕ) που έχει το σύστημα με τους μπλε κάδους.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ…..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here