Αποχωρούν τα ξένα πληρώματα από τα τουρκικά γεωτρύπανα.

0
1002

Φοβούνται συλλήψεις λόγω των ενταλμάτων της Λευκωσίας……

Τελικά η απόφαση της Λευκωσίας να εκδώσει διεθνή εντάλματα σύλληψης εναντίον του ξένου προσωπικού που συμμετέχει στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ άρχισε να αποδίδει καρπούς.

Έτσι, όπως αποκαλύπτει ο Φιλελεύθερος της Κύπρου, οι Γάλλοι που συνέδραμαν το πλοίο Γιαβούζ, που αυτήν την στιγμή βρίσκεται στην Αττάλεια, με σκοπό να ξεκινήσει σύντομα γεωτρήσεις στην Καρπασία, εγκατέλειψαν την επιχείρηση, αφού όπως λένε…έληξε το συμβόλαιό τους με την Άγκυρα.

Η εξέλιξη που αν μη τι άλλο σημαίνει ότι η έξοδος του Γιαβούζ στην κυπριακή ΑΟΖ καθυστερεί, καθώς οι ξένες εταιρείες που νοικιάζουν τα σκάφη τους και το προσωπικό τους στην Τουρκία φαίνεται πως παίρνουν σοβαρά υπόψη τις απειλές της Λευκωσίας.

Οι πληροφορίες του Φιλελεύθερου θέλουν το συνοδευτικό σκάφος του Γιαβούζ, το Bourbon Topaz, που ανήκει σε γαλλική εταιρεία, να αναχώρησε από την Αττάλεια με κατεύθυνση την Μάλτα, όπου αναμένεται να καταπλεύσει την Κυριακή.

Είχε προηγηθεί επικοινωνία της εφημερίδας με την μητρική εταιρεία, με τους δημοσιογράφους του «Φιλελεύθερου»  να ζητούν το σχόλιο των υπευθύνων για τις ποινικές ευθύνες που αναλαμβάνουν με την συμμετοχή τους σε παράνομες γεωτρήσεις.

Σχόλιο δεν υπήρξε αλλά 24 ώρες μετά η εταιρεία ενημέρωσε ότι η συνεργασία με το πλοίο Γιαβούζ ολοκληρώθηκε και το πλοίο της αναχώρησε σε άλλη αποστολή.

Το Bourbon Topaz ανήκει στην εταιρεία Bourbon Offshore που έχει έδρα την Μασσαλία και διαθέτει θυγατρική στην Τουρκία την «Inebolu Petrol Deniz Hizmetleri», που έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με την Ανώνυμη Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων σε δραστηριότητες στη Μαύρη Θάλασσα.

Δίπλα στο Γιαβούζ παραμένει πάντως το βοηθητικό σκάφος Altan, που έχει τουρκική σημαία και το οποίο αγοράσθηκε από Νορβηγική εταιρεία. Το Altan συνέδραμε το Fatih στην προετοιμασία της παράνομης γεώτρησης του εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here