Από τα μέσα Οκτωβρίου……τέλη κυκλοφορίας και φόρος πολυτελείας!

0
428

Τέλη κυκλοφορίας και φόρο πολυτελούς διαβίωσης θα κληθούν να πληρώσουν μαζί οι φορολογούμενοι. Αυτό προβλέπει ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών. Ειδικότερα, από τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να εμφανιστούν στο διαδίκτυο τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας, ενώ την ίδια περίοδο πρόκειται να εμφανιστούν και τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του φετινού φόρου πολυτελούς διαβίωσης. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα αποσταλούν ειδοποιητήρια για το φόρο.

Οι φορολογούμενοι, όπως και πέρυσι, θα πρέπει είτε να εκτυπώσουν το σχετικό ειδοποιητήριο και να το προσκομίσουν για την εξόφληση σε οποιοδήποτε τραπεζικό κατάστημα είτε να προχωρήσουν στην εξόφληση μέσω των εναλλακτικών δικτύων τραπεζικής εξυπηρέτησης (web banking, ΑΤΜ).

Σημειώνεται ότι η κατάργηση των ειδοποιητηρίων για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και των σχετικών σημάτων έγινε πέρυσι και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Οι φορολογούμενοι στην πλειονότητά τους εξόφλησαν το τέλος παρά το γεγονός ότι δεν έλαβαν ειδοποιητήριο.

Σημειώνεται ότι φόρο πολυτελούς διαβίωσης θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους οχήματα άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών και πισίνες. Ο φόρος υπολογίζεται σε ποσοστό 5% επί του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης για οχήματα έως 2.500 κυβικών εκατοστών και συντελεστή 10% για αυτοκίνητα μεγαλύτερου κυβισμού και πισίνες.

Πρακτικά, αυτοκίνητα που πρώτο-κυκλοφόρησαν από το 2008 έως και το 2012 δεν έχουν έκπτωση στο τεκμήριο, ενώ αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν από το 2003 έως και το 2007 έχουν έκπτωση 30% στο τεκμήριο και κατά συνέπεια έκπτωση 30% στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Αυτοκίνητα που πρώτο-κυκλοφόρησαν πριν από το 2003 (και νωρίτερα) δεν επιβαρύνονται με φόρο πολυτελούς διαβίωσης, αλλά μόνο με τέλη κυκλοφορίας.

Όσον αφορά την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας θα πρέπει να γίνει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013 ενώ το ίδιο εξετάζεται να ισχύσει και για τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here