Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Θανάτωσαν δύο τζάγκουαρ που δραπέτευσαν ενώ το πάρκο ήταν ανοιχτό για το κοινό.

0
513

Δύο σπάνια ζώα σκότωσαν φροντιστές του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου. Πρόκειται για δύο ιαγουάρους ή τζάγκουαρ, είδος που τελεί υπό προστασία.

Αιτία σύμφωνα με το Παρκο το ότι τα δύο ζώα έφυγαν από τον ελεγχόμενο χώρο φύλαξής τους.

Στην λιτή και χωρίς πολλές λεπτομέρειες ανακοίνωση του  Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, δεν διευκρινίζεται το πώς έφυγαν τα ζώα ξέφυγαν από τα κλουβιά τους και σημειώνεται ότι το περιστατικό σημειώθηκε εν ώρα λειτουργίας του πάρκου και ενώ βρίσκονταν εκεί επισκέπτες.

Το γεγονός ότι τα ζώα θανατώθηκαν και δεν τους έγινε αναισθησία έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από ζωόφιλους.

Η ανακοίνωση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου:

«Αντίο Jenny και Spotty,

Σήμερα το μεσημέρι περί την ώρα 14:00 οι φροντιστές διαπίστωσαν έξοδο ζώων του Πάρκου μας από τον ελεγχόμενο χώρο φύλαξης τους.

Αμέσως τέθηκε σε εφαρμογή το πρωτόκολλο ασφαλείας που προβλέπεται για τέτοιες περιπτώσεις. Σύμφωνα με αυτό, απομονώθηκε ο χώρος και τα εν λόγω ζώα εξουδετερώθηκαν όπως προβλέπεται από τις διαδικασίες, από τους φροντιστές του Πάρκου.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αυτής, που ολοκληρώθηκε σε περίπου πέντε λεπτά, δεν κινδύνεψε κανένα μέλος του προσωπικού ή των επισκεπτών που βρίσκονταν στο Πάρκο.

Δυστυχώς, οι δύο μας ιαγουάροι, η Jenny και ο Spotty, δεν είναι πια μαζί μας, καθότι για τέτοιου είδους ζώα δεν προβλέπεται η τακτική της αναισθησίας.

Είναι μια πολύ θλιβερή ημέρα για όλη την οικογένεια του Πάρκου».

«Τα τζάγκουαρ δεν είναι γατούλες»

Μετά τον σάλο που ξεσήκωσε η είδηση, για το περιστατικό μίλησε στο news247.gr ο ένας εκ των ιδιοκτητών του πάρκου, Ζαν Ζακ Λεσουέρ.

«Πιάναμε αντιλόπες για να τις στείλουμε στην Κύπρο, μια λοιπόν μας ξέφυγε, άρχισε να τρέχει και έπεσε με μεγάλη ταχύτητα πάνω στο προστατευτικό τζάμι μέσα από το οποίο κινούνται τα τζάγκουαρ. Καταφέραμε μεν να την πιάσουμε αλλά αρχικά δεν φάνηκε πως το τριπλό τζάμι έχει υποστεί σοβαρή ζημιά.

Από εκεί τα τζάγκουαρ κατάφεραν να αποδράσουν από το χώρο τους. Ο φύλακας που το διαπίστωσε ενημέρωσε μέσω της ενδοεπικοινωνίας και αμέσως ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε τα πρωτόκολλα ασφαλείας, για τα οποία κάνουμε ασκήσεις κάθε τρεις μήνες, ώστε να είμαστε πάντα έτοιμοι.

Οι επισκέπτες του πάρκου – 30 τον αριθμό εκείνη τη στιγμή – οδηγήθηκαν από το προσωπικό μας σε χώρο ασφαλείας, προκειμένου να μην δημιουργηθεί πανικός και να μην διατρέξουν τον παραμικρό κίνδυνο, και εμείς ξεκινήσαμε τη διαδικασία μαζί με τον κτηνίατρο που υπάρχει πάντα στο Πάρκο», είπε, περιγράφοντας τι έγινε.

Στην ερώτηση γιατί επιλέχθηκε η θανάτωση των ζώων και όχι η αναισθησία τους, ο Ζαν Ζακ Λεσουέρ απάντησε:

«Τα τζάγκουαρ δεν είναι γατούλες, και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όσοι μας ασκούν κριτική. Σε περίπτωση αναισθησίας θα περνούσαν πέντε με έξι λεπτά τα οποία ήταν ριψοκίνδυνα, αφού το κακό δεν αργεί να γίνει.

Δεν υπήρχε τρόπος να τα οδηγήσουμε πάλι πίσω στο χώρο τους, και έτσι δεν είχαμε παρά μία επιλογή. Δεν ήταν μια εύκολη επιλογή, καθώς χάσαμε δύο υπέροχα ζώα. Το ένα το είχα μεγαλώσει με μπιμπερό».

Υ.Γ. Έτσι δραπέτευσαν τα τζάγκουαρ από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here