Αφγανιστάν: Οι νέες ισορροπίες για Ελλάδα και Τουρκία-Σε επιφυλακή η Αθήνα για έξαρση του μεταναστευτικού…της Γεωργίας Σκιτζή.

0
323
Πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν με φουσκωτή βάρκα στο λιμάνι της Μυτιλήνης, την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016. Λόγω του καλού καιρού που επικρατεί στην περιοχή, αυξημένες δείχνουν να είναι ο ροές μεταναστών και προσφύγων προς τη Λέσβο. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Την ώρα που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δέχεται σκληρή κριτική στην χώρα του γιατί συνεχίζει ακάθεκτος τις διακοπές του ενώ προελαύνουν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, σε Αθήνα και Άγκυρα έχει σημάνει συναγερμός.

Τα όσα συμβαίνουν στην χώρα αυτή, που βλέπει και πάλι τους σκοταδιστές, φανατικούς και αιμοσταγείς Ταλιμπάν να την κυριεύουν έχουν άμεσο αντίκτυπο σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους η Ελλάδα και η Τουρκία.

Και την ώρα που οι Ταλιμπάν πατούσαν πόδι στην Καμπούλ, στην Αθήνα καταστρώνονταν σχέδια αντιμετώπισης ενός νέου προσφυγικού κύματος.

Όσοι αντιστάθηκαν ή μίλησαν ανοικτά κατά των Ταλιμπάν αν δεν εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, τους περιμένει μοίρα σκληρή και ίσως και θάνατος.

Έτσι, οι εκατοντάδες χιλιάδες που μέχρι χθες συνεργάζονταν με τους Αμερικανούς και ανάμεσά τους είναι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που έδρευαν στην χώρα αυτή, μεταφραστές αλλά και χιλιάδες άμαχοι θα τρέξουν να φύγουν για να σώσουν τις ζωές τους και τις οικογένειές τους.

Πρώτο πέρασμα προς την σωτηρία είναι η Τουρκία η οποία θα δεχθεί πιέσεις σε όλα τα σύνορά της και αναπόφευκτα και η Ελλάδα που είναι το πέρασμα προς την πολιτισμένη Δύση.

Στο Κυβερνητικό επιτελείο έχει σημάνει λοιπόν άλλος ένας συναγερμός και σύμφωνα με πληροφορίες μας, διαβεβαιώνουν σε κάθε τόνο ότι τα σύνορα της χώρας είναι ασφαλή και πως υπάρχουν σε ετοιμότητα εφεδρείες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι όποιες πιέσεις.

Ο αστάθμητος παράγοντας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Όταν όμως σε μια τέτοια νέα κρίση έχεις να αντιμετωπίσεις ή και να προσπαθήσεις να συνεννοηθείς με έναν ηγέτη όπως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τότε η κατάσταση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο.

Στην Αθήνα παρακολουθούν με προσοχή τις κινήσεις του Τούρκου Προέδρου ο οποίος καθώς περνά δύσκολα στο εσωτερικό του προσπαθεί να κάνει νέες συμμαχίες δείχνοντας στον λαό του ότι είναι ισχυρός παράγοντας στην περιοχή.

Δεν έχει διστάσει να πει ότι θα συναντηθεί με τον νέο ηγέτη των Ταλιμπάν προκειμένου να τείνει χείρα βοηθείας.

Το ζητούμενο είναι αν η διεθνής κοινότητα θα αφήσει χώρο δράσης στον Ερντογάν και ειδικά η ΕΕ η οποία φαίνεται να δείχνει και πάλι ειδικά στο νέο προσφυγικό που θα προκύψει ότι οι εξελίξεις την προλαβαίνουν και οι αντιδράσεις της είναι όπως πάντα εκ των υστέρων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here