Βίασαν την Δημοκρατία με 520 εκ. Θαλασσοδάνεια στα κόμματα! Πήγε να τα κουκουλώσει ο Στουρνάρας!

0
187

Το δρόμο της δικαιοσύνης παίρνει το σκάνδαλο των θαλασσοδανείων στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που ξεπερνούν τα 520 εκατ. ευρώ σύμφωνα με δημοσίευμα στην «Νέα Σελίδα».

Τρεις εισαγγελείς διαφθοράς, κατόπιν εντολής της εξεταστικής επιτροπή της Βουλής μελέτησαν την υπόθεση και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σωτήρη Καψώχα στην «Νέα Σελίδα» έχουν συντάξει πόρισμα, με το οποίο ζητούν την παραπομπή των τραπεζικών στελεχών αλλά και στελεχών των κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για σωρεία αδικημάτων που έχουν σχέση με τον τρόπου που χορηγήθηκαν τα δάνεια.

Οι κατηγορίες αναμένεται να προκαλέσουν νέο πολιτικό σεισμό, καθώς θα τεθούν θέματα που σχετίζονται με κατάχρηση εξουσίας.

Και μπορεί τον Απρίλιο του 2013 η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, με αρμόδιο υπουργό Οικονομικών τον Γιάννη Στουρνάρα, να ψήφισε νόμο που απαλλάσσει από το κακούργημα της απιστίας τα τραπεζικά στελέχη που εξασφάλισαν τη δανειοδότηση των κομμάτων, καθώς και τα κομματικά στελέχη που εμπλέκονται σε αυτή, αλλά οι Εισαγγελείς Διαφθοράς, σύμφωνα με το δημοσίευμα, διαπιστώνουν πως ο σχετικός νόμος δεν τους απαλλάσσει από το αδίκημα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου.

Σύμφωνα λοιπόν με τα πορίσματα των αρμόδιων εισαγγελέων, οι συνολικές οφειλές των κομμάτων προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, έως τις 31/12/2016, ανέρχονται στο ποσό των 439,6 εκατ. ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτές οι μη λογιστικοποιημένοι τόκοι και οι τόκοι υπερημερίας.

Στην παρούσα φάση υπολογίζεται πως οι οφειλές ξεπερνούν τα 520 εκατ. ευρώ δεδομένου πως τα δύο κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, δεν πληρώνουν τα δάνειά τους.

Σημειώνεται πως τα εν λόγω δάνεια χορηγήθηκαν σε μια εποχή που η κρατική χρηματοδότηση ήταν πλουσιοπάροχη. Είναι ενδεικτικό πως την περίοδο 2001 – 2015 μόνο τα δύο κόμματα είχαν εισπράξει από τον κρατικό προϋπολογισμό 515 εκατ. ευρώ.

Βάσει των στοιχείων, έως τις 31/12/2016:

Η ΝΔ είχε οφειλές ύψους 223,3 εκατ. ευρώ τις οποίες δεν εξυπηρετουσε,

Το ΠΑΣΟΚ είχε οφειλές ύψους 199,5 εκατ. ευρώ τις οποίες επίσης δεν εξυπηρετούσε,

Το ΚΚΕ είχε οφειλές ύψους 8,5 εκατ. ευρώ τις οποίες αποπλήρωνε κανονικά,

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε οφειλές 8,2 εκατ. ευρώ τις οποίες και εξοφλούσε κανονικά.

Όπως αναφέρει η «Νέα Σελίδα», οι τράπεζες που χορηγούσαν τα δάνεια στα κόμματα ήταν οι τρεις συστημικές (Εθνική, Πειραιώς, Eurobank) αλλά και η Attica Bank.

Τη μεγαλύτερη έκθεση σε θαλασσοδάνεια την έχει η Πειραιώς, δεδομένου πως φορτώθηκε και το βάρος της Marfin αλλά και της πρώην Αγροτικής, η οποία χρησιμοποιήθηκε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για να καλύψουν τις ανάγκες τους την περίοδο που είχαν τη διακυβέρνηση.

Όταν χρεοκόπησε η Αγροτική Τράπεζα, το 2012, απορροφήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς. Τα δάνεια των κομμάτων ήταν ήδη ληξιπρόθεσμα και έπρεπε να παραμείνουν στην λεγόμενη «κακή τράπεζα», η οποία και απορρόφησε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ζημιές ή αυτές με τις λιγότερες εγγυήσεις για αποπληρωμή.

Σε μια τέτοια περίπτωση όμως θα άνοιγε η διαδικασία για παραπομπή με το αδίκημα της απιστίας και για τραπεζικά και κομματικά στελέχη. Για να μη συμβεί αυτό τα δάνεια των κομμάτων πέρασαν στην Τράπεζα Πειραιώς.

Έτσι τα κόμματα κέρδισαν τον απαραίτητο χρόνο. Επί κυβερνήσεως Σαμαρά-Βενιζέλου, το βράδυ της 7ης Απριλίου του 2013, κατατέθηκε τελευταία στιγμή τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις επενδύσεις, η οποία προέβλεπε την απαλλαγή για των εμπλεκομένων στη διανειοδότηση των κομμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τροπολογία κατατέθηκε εκπρόθεσμα, καθώς έγινε πέντε λεπτά πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου, γεγονός που είχε καταγγελθεί τότε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με την τροπολογία ουσιαστικά ακυρώθηκε η έρευνα για τις δανειοδοτήσεις των κομμάτων από τους οικονομικούς εισαγγελείς Πεπόνη και Μουζακίτη.

Η υπόθεση ξανάνοιξε το 2016, όταν τη διερεύνηση του σκανδάλου ανέλαβε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Το πόρισμα της Επιτροπής βγήκε τέλη Ιανουαρίου του 2017, όταν πλέον το πόρισμα της Βουλής, παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα προκειμένου να εξεταστεί η πιθανή εμπλοκή πολιτικών προσώπων ή άλλων στελεχών.

Υ.Γ. Έρχονται διώξεις για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων!

Τον δρόμο της απόδοσης ποινικών ευθυνών παίρνει το σκάνδαλο των θαλασσοδανείων στα κόμματα Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, τα οποία ξεπερνούν σήμερα το ποσό των 520 εκατ. ευρώ.

Τρεις εισαγγελείς Διαφθοράς, κατόπιν εντολής της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, πριν από έναν χρόνο, μελέτησαν την υπόθεση και έχουν συντάξει πόρισμα, με το οποίο θα ζητούν την παραπομπή τραπεζικών στελεχών αλλά και στελεχών των κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για σωρεία αδικημάτων που έχουν σχέση με τον τρόπο με τον οποίο χορηγήθηκαν τα δάνεια.

Οι κατηγορίες αναμένεται να προκαλέσουν νέο πολιτικό σεισμό, καθώς θα τεθούν και θέματα που σχετίζονται με κατάχρηση εξουσίας!…..

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here