ΒΟΜΒΑ από Εργατολόγο: «Άκυρες οι απολύσεις που έγιναν λόγω άρνησης εμβολιασμού».

0
379

O Γιάννης Καρούζος ξεκαθαρίζει: «Όσες απολύσεις έχουν συντελεστεί είναι απολύτως άκυρες».

Πανικό έχουν προκαλέσει στους πολίτες οι απειλές κυβερνητικών προσώπων για απολύσεις εργαζομένων που δεν δέχονται να εμβολιαστούν. Όπως φαίνεται, η κυβέρνηση ακολουθεί τακτική «τρομοκρατίας» χωρίς ωστόσο να ακολουθεί το νομικό πλαίσιο της χώρας.

Μετά τον εργατολόγο και πανεπιστημιακό Αλέξη Μητρόπουλο που διαβεβαίωσε χθες μιλώντας στο Open TV ότι  σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να απολύσουν ανεμβολίαστους, ούτε να κόψουν τους μισθούς τους, ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος ξεκαθάρισε από πλευράς του την σύγχυση που έχει δημιουργηθεί.

Χθες, Παρασκευή, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης επέμεινε ακόμα μια φορά στις απολύσεις των εργαζομένων που δεν έχουν εμβολιαστεί, σε συνέχεια των δηλώσεων του Μάκη Βορίδη αλλά και της Δόμνας Μιχαηλίδη που τελευταία στιγμή έσπευσε να τα «μαζέψει» και μίλησε για λάθος διατύπωση.

Αναφέρεται στο ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης

Ο κ. Καρούζος μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» εξήγησε τι συμβαίνει πίσω από το παιχνίδι με τις λέξεις στο θέμα των απολύσεων:

«Η συζήτηση θα είναι πιο ξεκάθαρη όταν δούμε την διάταξη την άλλη εβδομάδα. Όσον αφορά στον ιδιωτικό τομέα ξεκινάμε από μια παραδοχή ότι δεν επιτρέπονται οι απολύσεις.

Όσες απολύσεις έχουν συντελεστεί, ειδικά την πρώτη περίοδο που είχαμε το AstraZeneca να επιβάλλεται από τους εργοδότες σε δομές-υπήρχαν τέτοιες απολύσεις και έχω αναλάβει αρκετές τέτοιες περιπτώσεις-θέλω να σας πω ότι είναι απολύτως άκυρες ακριβώς γιατί και αυτή η διάταξη που θα έρθει, δεν θα προβλέπει απολύσεις.

Πόσο μάλλον εκείνη την περίοδο που ήταν και η αρχή της γνώσης αν πρέπει να εμβολιαστούμε και πολύς κόσμος ήταν φοβισμένος και είχε προβλήματα υγείας. Όποια απόλυση έχει γίνει λόγω άρνησης του εμβολιασμού είναι άκυρη και δεν το λέω εγώ, αλλά το Συμβούλιο της Ευρώπης με ένα ψήφισμα που έχει εκδώσει και το έχει υπογράψει η χώρα μας»…τόνισε και πρόσθεσε:

Τον χειμώνα οι πρώτες δίκες

«Στην αρχή του εμβολιασμού είχαμε δεκάδες, δεν τολμώ να πω εκατοντάδες περιπτώσεις ανθρώπων που εξαναγκάζονταν να απολυθούν αν δεν εμβολιάζονταν. Υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια και τον χειμώνα θα έχουμε τις πρώτες δίκες».

Τι θα ισχύει στο δημόσιο

Αναφορικά με τις δηλώσεις του Μάκη Βορίδη για απολύσεις στο δημόσιο, ο κ. Καρούζος τόνισε:

«Στο δημόσιο υπάρχει η σύμβαση σχέσης υπαλληλίας η οποία δεν λύνεται παρά μόνο για πειθαρχικό αδίκημα. Αν στη νέα διάταξη αναφέρεται ότι όποιος δεν εμβολιάζεται διαπράττει πειθαρχικό αδίκημα ή αν ενσωματώνεται η άρνηση εμβολιασμού στα πειθαρχικά αδικήματα που περιγράφονται από τον υπαλληλικό κώδικα, προφανώς θα υπάρχει ως κύρωση η απόλυση.

Από την άλλη δεν γίνεται να προβλέπεται αναστολή της σύμβασης ακόμα της υπαλληλίας στο δημόσιο και να τιμωρείται και πειθαρχικά η άρνηση του εμβολιασμού, και τα δύο δεν μπορούν να συμβούν. Δεν γίνεται να υπάρχουν δύο ποινές για ένα υποτίθεται παράπτωμα, απαγορεύεται. Άρα, η αναστολή ή απόλυση»…ξεκαθάρισε.

Στην ερώτηση του Προκόπη Παυλόπουλου αν υπάρχει περίπτωση η αναστολή να εξελιχθεί σε απόλυση, ο κ. Καρούζος απάντησε:

«Βεβαίως αν υπάρχει πρόβλεψη νόμου, αλλά είναι δυνατόν να λειτουργούμε τόσο τιμωρητικά; Είναι δυνατόν η πολιτεία αντί να προνοεί, να εκδικείται έναν άνθρωπο που θα τον έχει αποστερήσει από τον βαθμό, από τον μισθό, από την εξέλιξη; Μετά από κάποιους μήνες θα τον πάει και στο πειθαρχικό για απόλυση; Δεν έχει μείνει και κάτι άλλο τότε…»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here