Βύθισαν οι Σοβιετικοί το αμερικάνικο πυρηνικό υποβρύχιο USS Scorpion;

0
376

Το USS Scorpion ήταν ένα αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο της κλάσης Skipjack. Τέθηκε σε υπηρεσία το 1959. Εννέα χρόνια αργότερα χάθηκε, μυστηριωδώς, νότια των Αζόρων κατά τη διάρκεια περιπολίας.

Το υποβρύχιο έπαψε να δίνε σημεία ζωής στις 21 Μαΐου 1968. Το αμερικανικό ναυτικό παραδέχτηκε πως το σκάφος εξαφανίστηκε στις 6 Ιουνίου και άρχισαν οι έρευνες για τον εντοπισμό του.

Στις έρευνες συμμετείχαν 55 αμερικανικά σκάφη και 23 αεροσκάφη. Τελικά εντοπίσθηκε στα τέλη Οκτωβρίου σε βάθος σχεδόν 3.000 μ. σε απόσταση 750χλμ. νότια των Αζόρων. Το σκάφος είχε κοπεί στα δύο και διαλύθηκε λόγω της πίεσης στο βάθος αυτό.

Τον Ιανουάριο του 1969 συστάθηκε επιτροπή έρευνας από το αμερικανικό ναυτικό. Η επιτροπή, αν και απέκλεισε την περίπτωση δολιοφθοράς, δεν κατέληξε σε κανένα ασφαλές συμπέρασμα. Το 1984 μόνο, ως βασικός λόγος βύθισης του σκάφους προτάθηκε η θεωρία έκρηξης μιας εκ των φερομένων τορπιλών.

Ωστόσο βάσει νέων αποχαρακτηρισμένου εγγράφου του 1993, στοιχεία έδειχναν πως ο το υποβρύχιο βυθίστηκε, πιθανώς, από σοβιετική ενέργεια. Ο ερευνητής Εντ Όφλεϊ, επίσης, στο βιβλίο του «Scorpion Down», υποστήριξε την άποψη αυτή λέγοντας πως το αμερικανική ναυτικό κάλυψε το θέμα για να μην υπάρξει κλιμάκωση.

Πρόσφατα κυκλοφόρησαν νέες φήμες, βασιζόμενες στα τελευταία σήματα που έλαβε και απέστειλε το υποβρύχιο, ότι το USS Scorpion έπεσε θέμα σοβιετικού υποβρύχιου κυνηγού υποβρυχίων.

Σύμφωνα με ασυρματιστή του ναυτικού είχε εντοπιστεί σοβιετικό υποβρύχιο να πλησιάζει με μεγάλη ταχύτητα το σοβιετικό. Όπως είναι αναμενόμενο το Πεντάγωνο δεν επιβεβαίωσε ποτέ τις εν λόγω φήμες και πληροφορίες. Ούτε όμως τις απέρριψε ποτέ…….

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here