Γαλλική «ασπίδα» στο Αιγαίο – Στέλνει πλωτά «φρούρια» ο Μακρόν. Προς μόνιμη ναυτική παρουσία Γαλλίας στο Αιγαίο.

0
463

Άρχεται πρόταση για την μόνιμη παρουσία γαλλικής φρεγάτας στο Αιγαίο, σύμφωνα με αμυντικού τύπου γαλλικά ΜΜΕ, στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα έως την παραλαβή των νέων μονάδων επιφανείας λόγω των έντονων τουρκικών προκλήσεων.

Το ζήτημα που αφορούσε το ενδεχόμενο ενοικίασης με μορφή (leasing) δύο γαλλικών Φρεγατών τύπου FREMM από το ελληνικό πολεμικό ναυτικό, δεν θα ευδοκιμήσει σύμφωνα με τα ίδια γαλλικά ΜΜΕ.

Οι Γάλλοι θεωρούν την περίπτωση αυτή πάρα πολύ απίθανη, λόγω των επιτακτικών αναγκών του γαλλικού πολεμικού ναυτικού.

«Πράγματι, οι 6 γαλλικές φρεγάτες FREMM που βρίσκονται σε υπηρεσία στο Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό δεν είναι αρκετές για να αντισταθμίσουν την απόσυρση των φρεγατών F67 (3 μονάδες που αποσύρθηκαν από την ενεργό  υπηρεσία) και αυτών κλάσης F70 (7 μονάδες συμπεριλαμβανομένων 5 αποσυρόμενων από την υπηρεσία), μη επιτρέποντας την ύπαρξη 15 φρεγατών σε μάχιμη σειρά, η οποία προβλέπεται από την γαλλική «Λευκή Βίβλο», ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί και ο εκσυγχρονισμός της πρώτης εκ των τριών Φρεγατών FLF με περιορισμένες ανθυποβρυχιακές και αντιαεροπορικές ικανότητες.

Στην πραγματικότητα, οι 2 φρεγάτες F70 που είναι ακόμα σε υπηρεσία αναγκάζονται να συνεχίσουν να προσφέρουν, ενώ υπάρχει μεγάλη επιχειρησιακή πίεση στα γαλλικά πολεμικά πλοία και πληρώματα, η οποία βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της και δεν μπορεί να απορροφήσει την παραμικρή αποχώρηση οποιασδήποτε μονάδος επιφανείας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η απόσυρση 2 φρεγατών FREMM θα παρεμπόδιζε σοβαρά τις επιχειρησιακές ικανότητες του Γαλλικού Ναυτικού»…τονίζει το ίδιο με γνώσεις στο γαλλικό γενικό επιτελείο ναυτικού.

Το ίδιο αφήνει να υπονοηθεί ότι υπάρχει αυτήν την στιγμή έντονο παρασκήνιο μεταξύ του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του ομόλογό του Εμμανουέλ Μακρόν, για την μετακίνηση μόνιμα, μιας γαλλικής φρεγάτας στο Αιγαίο, σε αναμονή των παραδόσεων των δύο πρώτων ελληνικών Φρεγατών Belharra.

«Οι δύο άνδρες προγραμματίζονται να συναντηθούν στο Παρίσι για να συζητήσουν πολλά και διάφορα. Ενώ η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι διάφορα νησιά του Αιγαίου που δόθηκαν στην Ελλάδα μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας της ανήκουν.

 

Η παρουσία μιας πάνοπλης και με πυραύλους Κρουζ γαλλικής φρεγάτας στο Αιγαίο, θα ήταν πιθανό να αντισταθμίσει τις «επιθυμίες» του Τούρκου Προέδρου στο Αιγαίο, ενώ οι σχέσεις Γαλλίας και Τουρκίας είναι στο χειρότερο δυνατό σημείο εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα σήμερα.

Είναι σαφές ότι οι ελληνικές αρχές αναζητούν βραχυπρόθεσμες λύσεις για να μειώσουν το χάσμα της στρατιωτικής υπεροχής με την Τουρκία, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τους κινδύνους συγκρούσεων.

Υποστηρίζοντας στρατιωτικά την Αθήνα, η Γαλλία θα μπορούσε να αποδείξει τόσο στους Έλληνες, όσο και στους Ευρωπαίους, ότι οι λύσεις στον τομέα της άμυνας, δεν περνούν απαραιτήτως από την Ουάσινγκτον, και ότι η Γαλλία μπορεί να διαδραματίσει αυτόν τον ενοποιητικό ρόλο απαραίτητο για την ανάδειξη μιας πραγματικής ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την άμυνα. Για να επιτευχθεί αυτό, είναι πλέον απαραίτητο να αντιδράσουμε με πράξεις και όχι πλέον με λόγια στις αμυντικές ανάγκες που εκφράζουν οι Ευρωπαίοι και ειδικά οι Έλληνες»…τονίζει το γαλλικό άρθρο.

Η Γαλλία πιστή πάντα στο δόγμα του μεγάλου στρατηγού Ντε Γκώλ, «ξυπνά» μέσα από τον λήθαργο που έχει επιβάλει το Βερολίνο, το οποίο προσπαθεί να καθυστερήσει όσο μπορεί ένα ευρωπαϊκό στρατό, απαραίτητο για μια ενωμένη Ευρώπη όσο τίποτε άλλο, όχι για τα χρήματα που θα ξόδευε, αλλά για να επανεξοπλιστεί, όταν το επιτρέψουν οι συγκυρίες και συμφωνίες που υπογράφηκαν το 1945, μαζί με αποζημιώσεις σε χώρες όπως η Ελλάδα (μας χρωστάνε 302 δις ευρώ, σύμφωνα με επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων).

Πηγή pentapostagma.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here