Γιατί η Νορβηγία είναι ο παράδεισος των ηλικιωμένων;…..του Μάρκου Μάστρακα.

0
142

Αν και τα δεδομένα της σύγχρονης εποχής δεν επιτρέπουν συχνές «μακρινές» σκέψεις, τα γηρατειά είναι κάτι που- λογικά- απασχολούν τους περισσότερους. Ποια είναι λοιπόν η καλύτερη χώρα για να γεράσει κανείς; Η απάντηση είναι: η Νορβηγία.

Αυτό αποκαλύπτει ο δείκτης Global AgeWatch της μη κυβερνητικής οργάνωσης HelpAge International που ανακοινώθηκε την Τετάρτη 01/10/2014 με την Ελλάδα να πέφτει στην 73η θέση.

Γιατί όμως η Νορβηγία βρέθηκε στην κορυφή της λίστας, ως η καλύτερη χώρα για να γεράσει κανείς; 

Αυτοί είναι 12 από τους λόγους που αποτελεί τον παράδεισο των ηλικιωμένων, σύμφωνα με το Business Insider:

1. Κάθε άτομο άνω των 67 λαμβάνει σύνταξη 1.012 δολαρίων.

2. Η Νορβηγία δαπανά το 5% του ΑΕΠ σε παροχές στους ηλικιωμένους.

3. Το προσδόκιμο ζωής στη χώρα είναι τα 84 χρόνια και οι περισσότεροι κάτοικοί της φτάνουν συνήθως στα 77 χωρίς να αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

4. Στους Νορβηγούς αρέσει η δουλειά: επτά στους 10 στις ηλικίες 55-64 συνεχίζουν να εργάζονται πλήρως, αποτελώντας το δεύτερο μεγαλύτερο σχετικό ποσοστό μετά από εκείνο της Σουηδίας.

5. Το 99,4% των Νορβηγών άνω των 60 έχουν δευτεροβάθμια ή υψηλότερη εκπαίδευση. Επίσης, το Πανεπιστήμιο της Νορβηγίας είναι εντελώς δωρεάν.

6. Δωρεάν είναι και η είσοδος στα μουσεία της χώρας.

7. Χάρη στο επαρκές σύστημα φροντίδας παιδιών οι γονείς μπορούν να επιστρέψουν γρήγορα στη δουλειά και οι παππούδες δεν έχουν την υποχρέωση να προσέχουν τα εγγόνια τους.

8. Με περίπου το 20% του πληθυσμού είναι άνω των 60, η Νορβηγία έχει αμέτρητα προγράμματα – όπως εκπτώσεις στις μετακινήσεις – για τους ηλικιωμένους πολίτες της.

9. Για παράδειγμα, τα άτομα άνω των 67 πληρώνουν το μισό εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ανάμεσά τους το τρένο και το ferry boat.

10. Στη Νορβηγία δεν χρειάζεται κανείς να ανησυχεί ότι θα «κολλήσει» στην κίνηση. Λιγότεροι από τους μισούς κατοίκους έχουν αυτοκίνητο.

11. Έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πέρυσι αποκάλυψε ότι λιγότερο από το 30% των Νορβηγών άνω των 70 ένιωθε μοναξιά ή θλίψη.

12. Το 89% των Νορβηγών άνω των 50 δηλώνουν πως έχουν συγγενείς και φίλους στους οποίους μπορούν να βασιστούν αν έχουν πρόβλημα.

Για να δείτε τις λεζάντες των παρακάτω φωτό της Νορβηγίας, κάντε κλικ πάνω στην κάθε μία ξαχωριστά:

{joomplucat:112 limit=3}

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here