Γιατί μας δανείζουν οι αγορές;…..του Ηλία Καραβόλια.

0
190

Αν κάποιος απορεί γιατί βγήκαμε και μας δανείζουν ξανά οι αγορές, και γιατί το επικροτεί η Γερμανία αυτό, οι λόγοι είναι οι εξής:

– Έπεσαν τα spreads (διαφορά από το γερμανικό ομόλογο)στις 500 μονάδες. Άρα, επιτόκιο 5-6% σήμερα για κρατικά ομόλογα είναι ελκυστικό για λιμνάζοντα κεφάλαια διεθνώς διότι δεν βρίσκουν τέτοιες αποδόσεις σε ευρω)

– Ζητάμε λίγα (3 δις) άρα θα πληρωθούν εύκολα, δεν είναι μεγάλο το ποσό…..δεν θα αφήσει η ΕΚΤ π.χ. να μην πληρωθούν….θα τα πάρει αυτή!

– Η Ελλάδα δεν έχει κίνδυνο να χρεοκοπήσει, διότι το 80% του χρέους της ανήκει στην ΕΚΤ και σε κράτη (μηχανισμός στήριξης), οπότε θα χαθούν λεφτά ευρωπαίων πολιτών.

Η έξοδος για δανεισμό στις αγορές είναι στημένη (Αθήνα, Βερολίνο, Βρυξέλλες) για πολιτικούς λόγους, οπότε και διασφαλίζει τους αγοραστές ομολόγων.

Έπρεπε να δανειστούμε; Δεν έπρεπε. Κάθε εμπόρευμα που γίνεται φθηνότερο (π.χ. αυτοκίνητο)…..δεν σημαίνει ότι το έχουμε ανάγκη.

Το εμπόρευμα-χρήμα για την Ελλάδα έγινε φθηνότερο, αλλά φυσικά εμείς δανειζόμαστε ήδη φθηνότερα (με 1%) από ΕΕ και ΔΝΤ μέχρι το 2016.

Στην πασαρέλα βγήκαμε, για να δείξουμε ότι χάσαμε κιλά. Δεν σημαίνει ότι γίναμε υγιέστεροι ή ομορφότεροι…..

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here