Γιατί ο Μητσοτάκης αθέτησε την υπόσχεση του στον Αντώνη Σαμαρά;…του Γιώργου Χαρβαλία.

0
510

Μπλόκαραν οι Γερμανοί τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην Κομισιόν; Ή ξανασκέφτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την υπόσχεση του και αποφάσισε να την αθετήσει για να μην δώσει ευρωπαϊκό ρόλο στον πιο επικίνδυνο βαρόνο του κόμματος που διατηρεί ακόμη φιλοδοξίες;

Θα το μάθουμε σύντομα γιατί στις Βρυξέλλες όσο και στην Αθήνα υπάρχουν αρκετοί κουτσομπόληδες. Γεγονός είναι όμως ότι η χθεσινή ανακοίνωση της επιλογής του Μαργαρίτη Σχοινά για την διαδοχή του Δημήτρη Αβραμόπουλου ήταν το τυπικό επιστέγασμα μιας προδιαγεγραμμένης εξέλιξης.

Εξέλιξης που φάνηκε από την επομένη κιόλας των εκλογών, όταν διαπιστώθηκε ότι ο Μαργαρίτης Σχοινάς δεν θα συμπεριληφθεί στο κυβερνητικό σχήμα, παραμένοντας «χρυσή εφεδρεία» για την θέση του Έλληνα Επιτρόπου στην Κομισιόν.

Είναι αλήθεια ότι η εξευτελιστική απόσυρση της υποψηφιότητας Βέμπερ για την Προεδρία της Κομισιόν και η άρον-άρον αντικατάσταση του από την Ούρσουλα φον ντερ Λαιεν, αν και απολύτως προβλέψιμη (ο υπογράφων την είχε επισημάνει επανειλημμένως) ανέτρεψε πολλούς από τους υπολογισμούς του Κυριάκου.

Προσέφερε όμως και προσχήματα για αθετήσεις δεσμεύσεων. Προσωπικά θεωρώ βέβαιο ότι αν η νέα ελληνική κυβέρνηση επέμενε θα μπορούσε να εξασφαλίσει, αν όχι μία θέση αντιπροέδρου(στον βαθμό που αυτές μπορεί να μειωθούν)ένα εξόχως «βαρύ» χαρτοφυλάκιο για έναν πρώην πρωθυπουργό διεθνούς διαμετρήματος.

Στην καλύτερη περίπτωση ο Κυριάκος, με πολλά ανοιχτά μέτωπα μπροστά του, δεν θέλησε να ξοδέψει «πυρομαχικά» προς αυτή την κατεύθυνση. Στην χειρότερη, βρήκε μια καλή δικαιολογία για να οργανώσει ένα μεγαλοπρεπές άδειασμα στον Σαμαρά.

Πάμε στην ουσία τώρα.

Είναι ο Μαργαρίτης Σχοινάς, τέως σπόουκσμαν του Γιούγκερ, κατάλληλη επιλογή για την εκπροσώπηση της χώρας στην Κομισιόν; Ασφαλώς και όχι είναι η απάντηση. Τουλάχιστον όχι κατάλληλη για τα συμφέροντα της Ελλάδας.

Για τα συμφέροντα των δανειστών και του Ευρώ-διευθυντηρίου, πιθανότατα ναι. Ένας άνθρωπος που βγαίνει δημόσια να ισχυριστεί ότι οι πιρουέτες του κορυφαίου Ευρωπαϊκού παράγοντα, που μέρα παρά μέρα γίνεται ντίρλα, είναι αποτέλεσμα…οσφυαλγίας, δείχνει σε ποιόν Θεό πιστεύει.

Είναι από αυτούς που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι το τρέμουλο-κομπρεσέρ της Μέρκελ είναι αποτέλεσμα μιας ελαφράς υποθερμίας, ενός ελαττωματικού ανεμιστήρα, λάθος δοσολογίας στον καπουτσίνο και πάει λέγοντας.

Αλλά για να υποστηρίξει τα συμφέροντα της Ελλάδας έναντι των πρώην αφεντικών του δεν κάνει. Λάθος επιλογή λοιπόν και θα την βρούμε μπροστά μας.

Γιατί αντί ο κ. Σχοινάς να λειτουργήσει ως ένας υποβοηθητικός παράγοντας διευκολύνοντας την κυβέρνηση στην κρίσιμη αποστολή της, θα λειτουργήσει ως ένας πρόσθετος μοχλός πίεσης, μεταφέροντας επιτακτικά τα αιτήματα των δανειστών. Τόσο απλά…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here