ΓΙΑΤΙ ο Μητσοτάκης πάει πίσω τον ανασχηματισμό;…του Σπύρου Γκουτζάνη.

0
386

Με μία κεντρική διαρροή το Μέγαρο Μαξίμου θέλησε να βάλει τέλος στην σεναριολογία περί ανασχηματισμού αλλά και περί πρόωρων εκλογών.

Όπως μετέδωσε το «protothema.gr» ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ανασχηματισμό το 2022 και αφού θα έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από τον τελευταίο που έκανε τον Ιανουάριο του 2021.

Με αυτό τον τρόπο θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι αφενός η κυβέρνησή του δεν αποδίδει σε μία σειρά τομείς και αφετέρου ότι ο ίδιος δεν μπορεί να κάνει τις μετακινήσεις που επιθυμεί κυρίως στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας προ ημερών, ο ίδιος φέρεται να απέρριπτε έναν ανασχηματισμό στον οποίο δεν θα μπορούσε να κάνει αλλαγές στα συγκεκριμένα υπουργεία.

Ο πρωθυπουργός θέλει να μετακινήσει τον Νίκο Δένδια από το Υπουργείο Εξωτερικών. Μόνο που ο κ. Δένδιας μετά τις περιβόητες πια δηλώσεις του στην Άγκυρα είναι ο πιο δημοφιλής και αποδεκτός υπουργός του και γι αυτό εσωκομματικά επίφοβος (πολλώ δε μάλλον που έχει ανοίξει περπατησιά για την διαδοχή και κάνει τις δικές του προπαρασκευαστικές κινήσεις).

Η αλλαγή ενός επιτυχημένου υπουργού θα ήταν δείγμα της προσωπικής του ανασφάλειας. Προς το παρόν και μέχρι να αποφασίσει να το κάνει, αποψίλωσε τις αρμοδιότητες του υπουργού του αναλαμβάνοντας ο ίδιος με την σύμβουλό του, Ελένη Σουρανή και δευτερευόντως τον Κώστα Φραγκογιάννη (που έχει τα θέματα χαμηλής έντασης) τον τομέα των ελληνοτουρκικών.

Παρομοίως ισχύει και για τον Χρήστο Σταϊκούρα. Είναι κοινό μυστικό στην γαλάζια Ιερουσαλήμ ότι ο πρωθυπουργός θέλει να τον αλλάξει και να κάνει τσάρο της οικονομίας τον πιστό Θεόδωρο Σκυλακάκη, αλλά ο Χρήστος Σταϊκούρας και οι φίλοι του στο κόμμα αντιδρούν.

Αλλά ούτε και τον Άδωνη Γεωργιάδη είναι σε θέση να μετακινήσει, πολύ δε περισσότερο να τον αφήσει εκτός κυβέρνησης. Κάπως έτσι, την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενος μεταθέτει τον ανασχηματισμό για αργότερα.

Αν και οι πηγές του Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι το κυβερνητικό σχήμα σε αρκετούς τομείς δεν αποδίδει, εντούτοις δεν αποφασίζει να κάνει τις κινήσεις που θα το βελτιώσουν.

Πρόωρες εκλογές

Πάντως με την διαρροή για την μετάθεση του ανασχηματισμού το Μέγαρο Μαξίμου θέλησε να βάλει φρένο και για την σεναριολογία για τις πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο. Το σενάριο 2+4 δεν έπαψε ποτέ να είναι στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου.

Και μόνο το ότι οι «πηγές», αναπτύσσουν επιχειρήματα γιατί δεν έχει λόγο να πάει σε πρόωρες εκλογές, επιβεβαιώνει ότι το ενδεχόμενο δεν έχει αποκλειστεί. Το μόνο σοβαρό επιχείρημα πάντως είναι ότι ο πρωθυπουργός που παρουσίασε εν χορδαίς και οργάνοις το Σχέδιο Ανάκαμψης μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περιμένει να αρχίσει η ροή των ευρωπαϊκών πόρων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here