Για μία μοναδική συναυλία η Λουθ Καζάλ στο Ηρώδειο.

0
248

Μια από τις σπουδαιότερες τραγουδίστριες όχι μόνον της Ισπανίας, αλλά και της εποχής μας θα μας χαρίσει την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014, στο Ηρώδειο μια μαγική βραδιά.

Η αγαπημένη καλλιτέχνης του διάσημου Ισπανού σκηνοθέτη Πέδρο Αλμοδόβαρ, η συνθέτης και ποπ τραγουδίστρια, «η ντίβα της Ιβηρικής» Λουθ Καζάλ με τη ζεστασιά και την ευαισθησία της θα μας ταξιδέψει στον κόσμο των αισθήσεων με τίτλο «Άλμα» – ψυχή και θα μας διδάξει τη δύναμη που κρύβει η ανθρώπινη φύση.

Η συναυλία δίνεται στο πλαίσιο της διεθνούς περιοδείας της. Προηγουμένως στις 8 Σεπτεμβρίου, θα εμφανιστεί στο Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών και στις 9 Σεπτεμβρίου 2014 στη Θεσσαλονίκη στο Μέγαρο Μουσικής.

Η μεγάλη ερμηνεύτρια με την παγκόσμια ακτινοβολία, έχει χιλιάδες θαυμαστές στην Ελλάδα. Η δυναμική παρουσία της, το πάθος, η εκφραστικότητα, η ένταση και η μελωδικότητα της φωνής της από τα βάθη της ψυχής της, θα ακουμπήσουν την…..alma όλων των θεατών!

Τραγούδια που υμνούν τη ζωή και τον έρωτα συνοδευόμενα από ορχήστρα σπουδαίων σολίστ, θα μας προκαλέσουν ρίγη συγκίνησης και θα μας «φωτίσουν», αφού Λουθ στα ισπανικά σημαίνει φως.

Ποια είναι

Η Μαρία Λουθ Καζάλ Παζ γεννήθηκε στις 11 Νοεμβρίου του 1958 στο Μποϊμόρτο Γκαλιτσία της Ισπανίας. Όταν η οικογένεια μετοίκισε στην Γκιζόν η Λουθ παρακολούθησε μαθήματα πιάνου, φωνητικής και μπαλέτου.

Για πρώτη φορά εκεί εμφανίστηκε μπροστά σε 50 άτομα και τραγούδησε. Συμμετείχε σε δυο μουσικά συγκροτήματα, αλλά φιλοδοξία της πάντα ήταν να κάνει σόλο καριέρα . Το 1977 έπεισε τους γονείς της να την αφήσουν να πάει στη Μαδρίτη για να μπορέσει να αναδειχθεί, το οποίο και έκανε. 

Ο δρόμος προς την κορυφή ήταν δύσκολος και στην αρχή έκανε μόνο φωνητικά με γνωστούς καλλιτέχνες, αλλά παράλληλα έγραφε και δικά της τραγούδια και προσπαθούσε να αποκτήσει όσο περισσότερες γνωριμίες κι επαφές μπορούσε με παράγοντες της μουσικής βιομηχανίας.

Έτσι περίμενε έως το 1980 που ήταν η τυχερή της χρονιά , αφού τότε κυκλοφόρησε το πρώτο της σινγκλ «Το ασανσέρ» σε ρυθμό ρέγκε. Το 1981 άρχισε να γράφει το πρώτο της σόλο άλμπουμ που κυκλοφόρησε το 1982 με τίτλο «Λουθ», αρκετά τραγούδια του οποίου είχε συνθέσει η ίδια, ταράζοντας τα νερά στη μουσική ισπανική σκηνή, με τους απρόσμενους και πρωτόγνωρους ήχους και μελωδίες της. Αποτέλεσμα η διασημότητα: Προσκλήσεις, τηλεόραση, βίντεο κλιπς, περιοδείες σ όλη την Ισπανία.

Το δεύτερο άλμπουμ της «Λος όχος ντελ γκάτο – τα μάτια του γάτου» βγήκε το 1984 κι ένα χρόνο μετά το 1985 το «Λουθ 3» η δόξα ήταν παρέα της ό,τι κι αν έκανε.

Συνεργασίες με ευρωπαίους καλλιτέχνες, μέχρι και στο «Ολεμπιά» στο Παρίσι έφτασε και ήταν η πρώτη Ισπανίδα καλλιτέχνης που εμφανίστηκε εκεί.

Το 1989 δέχθηκε να τραγουδήσει 2 τραγούδια στο φιλμ του Πέδρο Αλμοδόβαρ «Τακόνες Λεχάνος» (Ψηλά Τακούνια), ένα μπολερό με τίτλο «Πιένσα εν Μι» και ένα άλλο της Ιταλίδας Μίνα το «Ουν Άνιο δε Αμορ», που αποτέλεσαν σταθμό στην καριέρα της. Κάνει επιτυχία στη Γαλλία και περιοδεία στη Λατινική Αμερική που οργάνωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Ο θάνατος του πατέρα της την επηρέασε πολύ και για τρία χρόνια από το 1996 έως το 1999 δεν έβγαλε κανένα άλμπουμ. Το «Ουν μαρ ντε Κονφιάντζα – Μια Θάλασσα Εμπιστοσύνης» κυκλοφορεί το 1999 και πουλάει πάνω από 600.000 κόπιες.

Βραβεύεται και ξεκινά περιοδεία σε Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία, Βέλγιο. Το 2001 παίρνει το βραβείο Γκόγια για το καλύτερο πρωτότυπο τραγούδι , από το σάουντ τρακ της στην ταινία κινουμένων σχεδίων «Ελ Μποσκ Ανιμάδο – Το ζωντανό δάσος».

Το 2007 προσβάλλεται από καρκίνο στο στήθος και χειρουργείται σε νοσοκομείο της Μαδρίτης, αλλά η τεράστια ψυχική της δύναμη και το σθένος που τη χαρακτηρίζουν , την βοηθούν να συνδυάσει αυτά τα στοιχεία της για την προετοιμασία του νέου της άλμπουμ στο στούντιο.

Αρχίζει να γράφει, να συνθέτει, συνεργαζόμενη με το φίλο και συνεργάτη της από παλιά Πάκο Τρινιδάδ. Μετά από επτά μήνες, ξεπερνώντας το πρόβλημα υγείας εμφανίζεται με το «Βίδα τόξικα – τοξική ζωή», εμπνευσμένο από τη χημειοθεραπεία της, ένα άλμπουμ όπου στο τραγούδι της «Σε Φελίζ – να είσαι ευτυχισμένη» δίνει ένα σπουδαίο μάθημα ζωής, και την καλύτερη απάντηση για την υγεία μετά την περιπέτειά της, λέγοντας σε ελεύθερη μετάφραση:

«αν αρρωστήσεις μέχρι την ψυχή σου και ο χειμώνας έλθει στο παράθυρό σου μη μείνεις αδρανής να κοιτάς την ανοιχτή πληγή σου, είναι καλύτερα να τα αφήσεις όλα πίσω σου και να αρχίσεις μια καινούργια ζωή».

Την ίδια χρονιά ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος την τιμά με το χρυσό μετάλλιο των Τεχνών.

Το Σεπτέμβριο του 2009 κυκλοφορεί, το «Λα Πασιόν», αφιερωμένο στους διάσημους τραγουδιστές μπολέρο από το 1940 έως το 1960, το οποίο έγινε χρυσό στην Ισπανία και πλατινένιο στη Γαλλία.

Η Λουθ παρασημοφορείτε από τη Δημοκρατία της Γαλλίας με το μετάλλιο των Τεχνών και του Πολιτισμού κι έρχεται και στην Ελλάδα κατά την περιοδεία της. Το 2010 χειρουργείται από καρκίνο και στο άλλο στήθος , αναβάλει την περιοδεία της, αλλά τίποτα δεν τη σταματά.

Το 2011 πραγματοποιεί παγκόσμια περιοδεία από το Πεκίνο μέχρι το Μόντρεαλ και το 2012 διοργάνωσε ένα ετήσιο φεστιβάλ μουσικής στο Μποϊμόρτο, διαθέτοντας όλα τα χρήματα στο Ισπανικό Ίδρυμα κατά του Καρκίνου και την Τράπεζα Τροφίμων.

Το 2013 επανέρχεται με ένα διπλό άλμπουμ το «Άλμας Τζεμέλας – Δίδυμες Ψυχές» με 10 τραγούδια στα Ισπανικά και το «Άλμα» (Ψυχή ) για τη διεθνή αγορά, με 7 τραγούδια στα γαλλικά, πορτογαλικά και ιταλικά.

Και τα δύο άλμπουμ χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη αισθητική και ευαισθησία ήχων χωρίς να λείπει το γνωστό άρωμα της μουσικής της Λουθ. Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στο θρυλικό στούντιο Εast West στο Λος Άντζελες και περιλαμβάνει και μια πρωτότυπη σύνθεση του δικού μας Vangelis.

Η Λουθ Καζάλ είτε τραγουδά ισπανικά, είτε σε άλλες γλώσσες , είτε σε στίχους ποιητικούς ή απλά καθημερινούς, καταθέτει την ψυχή της. Ο διάσημος Ισπανός σκηνοθέτης Αλεχάντρο Αμενάμπαρ συμπεριέλαβε τη σύνθεσή της «Νέγκρα Σόμπρα», σε στίχους από ποίημα της Ροζάλια ντε Κάστρο, στην ταινία του «Mαρ Αντέντρο – Η θάλασσα εντός μου» που κέρδισε το Όσκαρ.

Η Λουθ είναι μία πρέσβειρα της δύναμης της ανθρώπινης ψυχής και του ισπανικού πολιτισμού, η διασημότερη εκπρόσωπος της μουσικής σκηνής της πατρίδας της, η σύγχρονη Ευρωπαία ντίβα με τα 24 συνολικά άλμπουμ και τα εκατομμύρια πωλήσεις.

«Άλμα – Ψυχή» Ηρώδειο, Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014 στις 21.00.

Τιμές Εισιτηρίων:

ΚΑΤΩ ΔΙΑΖΩΜΑ: Διακεκριμένη Ζώνη: 70 €, A΄ Ζώνη: 58 €, Β΄ Ζώνη: 45 €, Γ΄ Ζώνη: 35 €.

ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑ: Δ΄ Ζώνη: 23 €, Ε΄ Ζώνη: 15 € (Φοιτητικά – Ανέργων – Πολυτέκνων – ΑΜΕΑ)

Κρατήσεις – Πληροφορίες: ELVA 210 6728080, www.elvaevents.gr  

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here