Δημοσκόπηση-Ράπισμα κατά Κυβέρνησης Μητσοτάκη: Κάτω από 5% η διαφορά Ν.Δ. από ΣΥΡΙΖΑ.

0
210

Ισχυρό ράπισμα σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Νέα Δημοκρατία η δημοσκόπηση που διενήργησε η Real Polls για την εφημερίδα «Δημοκρατία», με το εντυπωσιακό στοιχείο να είναι πως η ψαλίδα ανάμεσα στα δύο κόμματα περιορίζεται στο 4,6% λόγω της πτώσης του κυβερνώντος κόμματος και της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Σε ένα μήνα η Ν.Δ. υποχωρεί κατά 1,3%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανεβαίνει 0,9%. Απώλειες έχει και το ΚΙΝΑΛ το οποίο από το 11,1% του Φεβρουαρίου υποχωρεί στο 10,2%., με την απώλεια του ΚΙΝΑΛ να είναι μεγαλύτερη από εκείνη της Ν.Δ.

Για τα υπόλοιπα κόμμα της Βουλής τα ευρήματα δείχνουν το ίδιο ποσοστό (4,6%) για το ΚΚΕ, άνοδο για την Ελληνική Λύση (από 2,5% στο 3,5%) και το ΜεΡΑ25 (από 2% στο 3,2%).

Συγκεκριμένα, η Ν.Δ. πέφτει στο 29% από 30,3% στην αντίστοιχη έρευνα του Φεβρουαρίου, την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει σχεδόν κατά μία μονάδα τα ποσοστά του, σε 24,4% από 23,5%. Το ποσοστό που «τσιμπάει» ο ΣΥΡΙΖΑ «χάνει» το ΚΙΝ.ΑΛ., το οποίο αντιμετωπίζει πιέσεις τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά του, και πέφτει στο 10,2% από το 11,1% που είχε τον Φεβρουάριο.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο ερώτημα «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα», καθώς ενώ διατηρείται το προβάδισμα Μητσοτάκη, η διαφορά είναι μειωμένη κατά 6% από τον Φεβρουάριο.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να θεωρείται καταλληλότερος από το 38,7% των ερωτώμενων, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας από το 29,6%, ενώ τον Φεβρουάριο είχαν 42% και 27% αντίστοιχα. Οι τάσεις αυτές περίπου αντικατοπτρίζουν τις μεταβολές στην εκλογική επιρροή Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα, όμως, τα αποτελέσματα αποτελούν «κόλαφο» για το κυρίαρχο αφήγημα που επιβάλλεται και όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς αποτυπώνουν μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα από αυτήν που μέχρι σήμερα παρουσιαζόταν.

Σημαντικά είναι τα ευρήματα της έρευνας σχετικά με τον επιμερισμό των ευθυνών για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αποκλειστική ευθύνη στη Ρωσία καταλογίζει το 28%, ενώ στην Ουκρανία μόλις το 2,1%. Οι δυτικές δυνάμεις θεωρούνται υπεύθυνες κατά 31,1%, ενώ συνολικά όλους τους παραπάνω θεωρεί συνυπεύθυνους το μεγαλύτερο ποσοστό, της τάξης του 37,1%.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ακόμη και οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. δείχνουν ως μόνη υπεύθυνη τη Ρωσία σε ποσοστό μόλις 55%. Οι εντονότερες, δε, αντί-δυτικές απαντήσεις προέρχονται από τους ψηφοφόρους της Ελληνικής Λύσης.

Οι ερωτώμενοι καταδικάζουν απόλυτα σε ποσοστό 55,7% την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ το 30,9% τη θεωρεί παράνομη αλλά «κατανοητή για τα συμφέροντα της Ρωσίας».

Λιγότερο από 10% θεωρούν ότι ήταν μια δικαιολογημένη επιχείρηση προληπτικού χαρακτήρα. Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι ότι το 66,9% θεωρεί ότι η Τουρκία αναβαθμίζεται έναντι της Ελλάδας με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ διαφωνεί μόλις το 22,3%.

Ούτε και η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν  στην Κωνσταντινούπολη φαίνεται να πείθει ως «διορθωτική κίνηση», καθώς η κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη ως προς την αξιολόγησή της.

Η προσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας στη συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη δεν φαίνεται να έπεισε ως «διορθωτική» κίνηση στο θέμα του πολέμου της Ουκρανίας. Η κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη ως προς την αξιολόγησή της, καθώς το 46% εκφράζει θετικές γνώμες έναντι του 41% που το αντιλαμβάνεται ως αρνητικό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here