Δημοσκόπηση Prorata: Στο 5% μόνο η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-Θηλιά στον λαιμό η ακρίβεια.

0
180

Ένα οριακά πλειοψηφικό ρεύμα (51%) εκτιμάει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να παραιτηθεί.

Η δημοσκόπηση της Prorata Σεπτεμβρίου, αποτυπώνει ξεκάθαρα την εικόνα που επικρατεί στην πολιτική σκηνή και την κοινωνία. Μάλιστα, δίνει προβάδισμα πέντε ποσοστιαίων μονάδων για τη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Prorata, στον δείκτη πρόθεσης ψήφου η ΝΔ καταγράφεται στο 30% με απώλειες της τάξης του 1% συγκριτικά με τη μέτρηση του Ιουλίου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο 25%, διαμορφώνοντας την απόσταση μεταξύ των δύο κομμάτων στο 5%.

Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ανιχνεύεται στο 11%, το ΚΚΕ στο 5%, η Ελληνική Λύση στο 3.5%, ενώ η εκλογική επιρροή του ΜεΡΑ25 περιορίζεται στο 2.5%.

Τέλος, η δεξαμενή των αναποφάσιστων μεγεθύνεται, διαμορφώνοντας έναν κρίσιμο όγκο μετέωρων ψηφοφόρων, οι οποίοι σκέπτονται εκ νέου τις επιλογές τους, χωρίς να μετακινούνται – προσώρας – προς κάποιο συγκεκριμένο κόμμα.

Δημοσκόπηση Prorata: Θηλιά στον λαιμό η ακρίβεια

Στη μεγάλη εικόνα, το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα είναι η ακρίβεια και δευτερευόντως τα εθνικά θέματα, οι χαμηλοί μισθοί, οι συνθήκες εργασίες, καθώς και τα ζητήματα διαφθοράς και διαφάνειας.

Την ίδια στιγμή το κλίμα στο κόλπους της κοινωνίας είναι εξαιρετικά αρνητικό, χρωματιζόμενο από συναισθήματα, όπως η απογοήτευση, ο θυμός, η απελπισία και η αποστροφή.

Για πρώτη φορά από την αρχή του εκλογικού κύκλου, ένα οριακά πλειοψηφικό ρεύμα (51%) εκτιμάει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να παραιτηθεί.

Σε σχέση με το κυρίαρχο θέμα της περιόδου, δηλαδή τις παρακολουθήσεις, η στάση της κοινής γνώμης είναι σαφής: για την πλειοψηφία της κοινωνίας «κακώς» έγιναν οι παρακολουθήσεις και πλήττουν τη Δημοκρατία (54%).

Για μια άλλη, σημαντική ωστόσο, μερίδα, είτε υπάρχει μια «υπερβολή» γύρω από το ζήτημα (21%), είτε «καλώς» έγιναν καθώς «προέχει η εθνική ασφάλεια» (22%).

Παράλληλα, το 68% εκτιμάει ότι, είτε ήταν νόμιμες, είτε όχι, δεν έπρεπε να γίνουν.

Τέλος, για την πλειονότητα (70%), ο πρωθυπουργός γνώριζε ότι παρακολουθούνταν ο Νίκος Ανδρουλάκης. Εν τούτοις, η υπόθεση των παρακολουθήσεων καταγράφεται μεταξύ των λιγότερο σημαντικών θεμάτων της περιόδου, απασχολώντας – και μάλιστα όχι με ιδιαίτερη ένταση πλέον – μια μικρή μόνο μερίδα κεντροαριστερών και αριστερών ψηφοφόρων.

Τέλος, σημειώνεται ότι η δημοσκόπηση από την Prorata, διεξήχθη το διάστημα 2 έως 5 Σεπτεμβρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here