ΔΙΑΣΠΑΣΗ – Σε τροχιά σύγκρουσης Γεννηματά και σημιτικοί……του Μανώλη Κοττάκη.

0
241

Ο διακεκριμένος συνάδελφος Φοίβος Καρζής, ένας από τους καλύτερους παραγωγούς ραδιοφώνου της γενιάς του, έγραψε τον Ιανουάριο του 2005 το εξαιρετικό βιβλίο «Ανάμεσα σε δύο Ελλάδες, η εκκρεμής μεταρρύθμιση 1996-2003» (εκδόσεις Πόλις).

Το ενδιαφέρον πόνημά του διέτρεχε με αριθμούς και στοιχεία την εποχή Σημίτη, που μόλις είχε δύσει, και κατέληγε σε συμπεράσματα για το ανολοκλήρωτο του εκσυγχρονισμού.

Συστηματικός αναγνώστης εγώ, με τον Φοίβο Καρζή είχαμε έως τότε ένα «γεια» από μακριά, μελέτησα το βιβλίο του και, εκτός από τους πίνακες με τους αριθμούς, «έπεσα» πάνω σε μια είδηση.

Ο Καρζής αποκάλυπτε ότι, αν επικρατούσε ο Τσοχατζόπουλος στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 1996, τότε που ο Τσουκάτος ζητούσε «καθαρές λύσεις», ο Σημίτης και οι εκσυγχρονιστές είχαν αποφασίσει να αποχωρήσουν από το ΠΑΣΟΚ. Θα διασπούσαν το κόμμα!

Ανέδειξα τότε αυτή την αποκάλυψη στην «Απογευματινή» – ήμουν αρχισυντάκτης πολιτικού – αλλά οι πασόκοι δεν αντέδρασαν.

Ο Σημίτης είχε επιστρέψει το δαχτυλίδι που του χρησιδάνεισε το 1996 η οικογένεια Παπανδρέου στον Γιώργο, κανείς δεν είχε όρεξη να αναξέσει παλαιές μνήμες.

Χρόνια μετά, όταν συνεργαστήκαμε με τον Φοίβο στον όμιλο της Γιάννας Αγγελοπούλου, έμαθα ότι ο Κώστας Σημίτης είχε ενοχληθεί τα μάλα από την προβολή αυτής της ιστορικής λεπτομέρειας.

Γιατί όμως ανασύρω από το…αρχείο μου την αποκάλυψη ότι οι εκσυγχρονιστές ήταν έτοιμοι να αποχωρήσουν σε περίπτωση νίκης του Άκη;

Μα, γιατί διακρίνω ορισμένες αναλογίες με την εν εξελίξει κούρσα για την αρχηγία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. 

Αν και δεν γνωρίζω άριστα τους κώδικες αυτού του χώρου, είμαι βέβαιος ότι, αν κερδίσει η Φώφη τη μάχη της αρχηγίας, θα είναι αδύνατον να παραμείνουν υπό τον «ζυγόν» αυτής ο πληθωρικός Ευάγγελος Βενιζέλος, ο συστημικός Γιώργος Καμίνης και το αουτσάιντερ Σταύρος Θεοδωράκης. Θα φύγουν.

Το έργο που βλέπουμε στην Κεντροαριστερά σήμερα θα μπορούσε να τιτλοφορείται άνετα – κατά παράφραση του βιβλίου Καρζή – «Ανάμεσα σε δύο κόσμους». 

Ο κόσμος της Γεννηματά δυσκολεύεται να συναντηθεί με τη Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κόσμος όμως του Καμίνη, του Θεοδωράκη, του Βενιζέλου και του Σημίτη ανέτως.

Ο κόσμος της Γεννηματά ελέγχει κατά 70% την εναπομείνασα εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ. Ο κόσμος του Σημίτη ελέγχει το 70% των διαμορφωτών γνώμης της Κεντροαριστεράς.

Κατά τη γνώμη μου η διάσπαση του χώρου αυτού προοπτικά είναι εξαιρετικά πιθανή. Το νέο σε σύγκριση με το 1996 είναι πως ούτε η Γεννηματά αντέχει να μείνει υπό τας διαταγές σημιτικών, αν χάσει με το γνωστό σύστημα των μετακινούμενων από άλλα κόμματα ψηφοφόρων. 

Θα διασπάσει και αυτή, παραμένοντας πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here