Διευκρινίσεις για το δημοτικό δίκτυο ύδρευσης της Νέας Ερυθραίας.

0
205

Ο Δήμος Κηφισιάς, μετά από δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας διευκρινίζει τα εξής ζητήματα:

Τόσο με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο όσο και με το νέο που ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών και αφορά τα δημοτικά δίκτυα και την ΕΥΔΑΠ, η εταιρία ύδρευσης είχε όπως και έχει τη δυνατότητα να επεκτείνει τις δραστηριότητες της σε περιοχές που βρίσκονται σε όλους τους Δήμους της περιφέρειας Αττικής, αλλά και στο σύνολο της χώρας.

Για να προχωρήσει όμως, σε μια τέτοια ενέργεια η ΕΥΔΑΠ θα πρέπει να υπάρχει και το σχετικό ενδιαφέρον από τον περιφερειακό Δήμο.

Συγκεκριμένα, στον νόμο αναφέρεται:

«Με σύμβαση που θα συναφθεί μεταξύ ΕΥΔΑΠ και του ενδιαφερόμενου ΟΤΑ, που βρίσκεται εντός της περιοχής δραστηριότητας της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, δύναται να συμφωνηθεί η περί-έλευση αδαπάνως του ήδη κατασκευασμένου δικτύου…..».

Ο Δήμος Κηφισιάς δεν εντάσσεται στην κατηγορία των «ενδιαφερόμενων ΟΤΑ» καθώς δεν επιθυμεί να παραχωρήσει το δημοτικό δίκτυο ύδρευσης της Νέας Ερυθραίας στην ΕΥΔΑΠ.

Να σημειώσουμε επίσης, πως το ήδη κατασκευασμένο δίκτυο της Νέας Ερυθραίας είναι σε καλή κατάσταση και μόνο ένα μικρό κομμάτι του χρειάζεται εκσυγχρονισμό, το οποίο και θα δρομολογηθεί.

Επιπλέον, έχει γίνει συντήρηση στον ηλεκτρολογικό-μηχανολογικό εξοπλισμό του τόσο στο αντλιοστάσιο όσο και στις γεωτρήσεις.

Το δημοτικό δίκτυο ύδρευσης της Νέας Ερυθραίας εκσυγχρονίζεται και για τον λόγο αυτό γίνονται εβδομαδιαίες μετρήσεις της ποιότητας του νερού, ενώ παράλληλα προτίθεται και να επεκταθεί υδροδοτώντας 300 οικογένειες που εξυπηρετούνται παράνομα από την εταιρία «Καστρί ΑΕ», καθώς η γεώτρησή της είναι σε ιδιωτικό χώρο που ανήκει στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είχε επισημάνει την εκκρεμότητα πριν από περίπου δύο χρόνια.

Επιπλέον να τονίσουμε πως δεν υπάρχουν σημαντικές οφειλές του Δήμου Κηφισιάς προς την ΕΥΔΑΠ, για το δημοτικό δίκτυο της Νέας Ερυθραίας.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:

ΕΥΔΑΠ: Επεκτείνεται σε όλη τη χώρα!

Την τροποποίηση της διάταξης του νόμου 2744/1999 προβλέπεται νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Υποδομών, που αναμένεται να κατατεθεί ως τροπολογία σε νομοσχέδιο, και προβλέπει ότι η ΕΥΔΑΠ μπορεί να επεκτείνει τη δραστηριότητά της σε όλους τους δήμους της περιφέρειας Αττικής όπως και στο σύνολο της χώρας.

Μετά την ψήφιση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, η εισηγμένη θα μπορεί να αποκτά είτε την κυριότητα είτε μόνον τη διαχείριση του δικτύου ύδρευσης-αποχέτευσης των Δήμων ή Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η σχετική ρύθμιση «δύναται να συμφωνηθεί αδαπάνως» η μεταβίβαση της κυριότητας ή της διαχείρισης των δικτύων ύδρευση- αποχέτευσης.

Σήμερα η εταιρεία μπορεί να απορροφά δημοτικά δίκτυα, αλλά, κατά βάση, σε όμμορες του βασικού δικτύου της περιοχές, διαδικασία για την οποία προβλεπόταν η καταβολή οικονομικού ανταλλάγματος.

Σύμφωνα με την ίδια ρύθμιση, η ΕΥΔΑΠ θα υλοποιεί τις απαιτούμενες επενδύσεις συντήρησης ή ανάπτυξης των δημοτικών δικτύων βάσει όσων προβλέπουν οι συμβάσεις που θα υπογράφει με τους ΟΤΑ.

Στις εν λόγω συμβάσεις, που θα στηρίζονται σε συγκεκριμένους δείκτες απόδοσης, θα καθορίζεται και η τιμολογιακή πολιτική για τις περιοχές όπου η εταιρεία θα αναλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.

Πηγή:www.capital.gr

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here