Δύο τουρκικά μαχητικά «καταρρίφθηκαν εικονικά» στις 30/03/18 στο Καστελόριζο από IRIS-T!!

0
182

Εμπλοκές των μαχητικών της ΠΑ και της ΤΗΚ είχαμε στις 30/03/2018 στην περιοχή του Καστελόριζου με τελικό αποτέλεσμα την εικονική κατάρριψη δύο τουρκικών μαχητικών F-16 από βλήματα IRIS-T (ή ΑΙΜ-2000) της ΠΑ.

Συγκεκριμένα η Τουρκία έχοντας παράτυπα δεσμεύσει περιοχή στο FIR Αθηνών, στην περιοχή του Καστελόριζου προχώρησε στην πραγματοποίηση άσκησης στέλνοντας 4 σχηματισμούς μαχητικών.

Οι τρεις αποτελούνταν από ζευγάρια μαχητικών F-16 και ο ένας από ζευγάρι μαχητικών F-4Ε Τerminator 2020, με αποστολή κρούση στο έδαφος.

Ένα ζευγάρι από τα τουρκικά F-16 μπήκε αρχικά στο FIR Αθηνών στις 15:05, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, δημιουργώντας πρόβλημα στην ασφαλή αέρο-ναυσιπλοΐα.

Ελληνικά F-16 που είχαν απογειωθεί από την 110 ΠΜ της Λάρισας είχαν σπεύσει στην περιοχή και αναχαίτισαν το ζεύγος που όμως ενώ έδειξε ότι αποχωρεί επέστρεψε και έκανε επανείσοδο στις 15:35.

Τα ελληνικά μαχητικά όμως τους περίμεναν καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που τα τουρκικά μαχητικά δρουν με αυτό τον τρόπο, με αποτέλεσμα να εμπλακούν σε αερομαχία όταν οι Τούρκοι επιχείρησαν «να τους πάρουν την ουρά».

Σε λίγο προσέγγισαν άλλα δύο F-16 από το Καστέλι της Κρήτης, εκτιμώντας ότι μπορεί να αφιχθούν στην περιοχή και άλλα τουρκικά μαχητικά.

Τελικά δεν χρειάστηκε καθώς οι δύο Τούρκοι πιλότοι «έφαγαν πολύ ξύλο» και θα είχαν καταρριφθεί προ πολλού όταν έφτασαν και τα άλλα ελληνικά μαχητικά στην περιοχή.

Συνολικά εκτελέστηκαν επάνω στα τουρκικά μαχητικά βολές και με ΑΙΜ-120D ΑMRAAM και με IRIS-Τ με τα ελληνικά πληρώματα να χρησιμοποιούν τα ειδικά κράνη σκόπευσης. Μια αερομαχία που θα τελείωνε με τα τουρκικά μαχητικά στο πάτο της θάλασσας…..

Συνολικά η τουρκική αεροπορία σημείωσε χθες 5 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών καθώς δεν έδωσε τα σχετικά στοιχεία για τις εισόδους των μαχητικών της στο Αιγαίο και 3 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

Εν συνεχεία στο μπρίφινγκ στην 110 ΠΜ, φάνηκε πόσο αποτελεσματικός είναι ο συνδυασμός του IRISI-T και του σκοπευτικού επί κράνους και πόσο άνετα «καταρρίφθηκαν» τα τουρκικά μαχητικά……

Τεχνικά χαρακτηριστικά του βλήματος ΙRIS-T:

-Καθοδήγηση: ΙIR (Imaging Infra Red) με δυνατότητα IRCCM
-Πολεμική Κεφαλή: 12.7kg ΗΕ Blast Fragmentation
-Εμβέλεια: έως 25 Κm
-Βάρος: 87,4 Κgr
-Άνοιγμα Πτερύγων: 44,7cm
-Μήκος: 3 m
-Διάμετρος: 12,7cm
-Ταχύτητα: 3 Mach
-Τύπος Φέροντος Αεροσκάφους: F-16BLK 52+, ADV

Υ.Γ. Το IRIS-T «air to air» missile of F16 FIGHTING FALCON

{videobox}VrC9qEFtjPE{/videobox} 

{videobox}4r2nrzHTR_o{/videobox}

{jcomments on} 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here