ΕΚΤΑΚΤΟ: Καταρρέει η Κυβέρνηση μετά το νέο φιάσκο με το μεταναστευτικό.

0
455

Αιφνιδιασμένοι και ξεκάθαρα αντίθετοι δηλώνουν οι νησιώτες του Βορείου Αιγαίου απέναντι στις σημερινές εξαγγελίες της κυβέρνησης σχετικά με την άμεση έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που εξουσιοδοτεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάσσει, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, ακίνητα και εκτάσεις για «ελεγχόμενες κλειστές δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο» στα πέντε νησιά του μεταναστευτικού.

ΕΚΤΑΚΤΟ Η κυβέρνηση επιτάσσει σπίτια οικόπεδα και χωράφια για να τα κάνει κέντρα κράτησης για τους μετανάστες.

«Ζητήσαμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και μας έβαλαν σε κατάσταση πολέμου…Η κοινωνία θα αντιδράσει. Εμείς σεβόμαστε την βούληση της τοπικής κοινωνίας» τονίζει ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.

«Είναι μια έκπληξη και εικάζω ότι έγινε λόγω της συνάντησης της Πέμπτης και η κυβέρνηση θέλει να προλάβει μερικά πράγματα. Οι αποφάσεις που έχουμε λάβει μιλάνε για καμία νέα δομή και κλείσιμο των υφιστάμενων.

Τούτο έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις που έχουμε πάρει. Και ως μηχανικός έχω διδαχθεί ότι όταν η τοπική κοινωνία δεν θέλει ένα έργο, αυτό δεν γίνεται. Με σωφροσύνη, χωρίς να εξάπτουμε τα πάθη, στο πλαίσιο της νομιμότητας, θα κάνουμε αυτό που πρέπει» δηλώνει ο κ. Μουτζούρης.

Απόψε συνεδριάζει κατεπειγόντως το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης με αφορμή τις της Κυβέρνησης περί χωροθέτησης νέας δομής στο νησί της Λέσβου.

Απόψε θα συνεδριάσει και το δημοτικό συμβούλιο Δυτικής Λέσβου.

Ήδη ο δήμαρχος Ταξιάρχης Βέρρος έδωσε το στίγμα μέσω Facebook, όπου έγραψε:

«Επίταξη…Έδωσα εντολή να ακούγονται εμβατήρια στα μεγάφωνα όλων των οικισμών του δήμου Δυτικής Λέσβου. Βρήκα επιτέλους και το σήμα του δήμου…».

Ο ίδιος και σε δεύτερη ανάρτησή του επέμεινε: «Μας καλούν την Πέμπτη για να μας πούνε τι θα κάνουν για να “οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη” που παραδέχονται ότι έχει χαθεί και τη Δευτέρα ανακοινώνουν επιτάξεις. Μετά θέλουν να πιστέψουμε ότι θα κλείσουν τη Μόρια, θα αποσυμφορήσουν το νησί, θα, θα, θα. Όχι κύριοι, δεν σας πιστεύουμε. Αλλά και δεν θα επιτρέψουμε να μετατρέψετε το νησί σε κρανίου τόπο. Θα το διαπιστώσετε, όσον μας αφορά τουλάχιστον. Εσείς διαλέξατε τον ολισθηρό δρόμο».

Ο αντί-περιφερειάρχης Σάμου

«Πρέπει να γνωρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι σε ετσιθελικά ειλημμένες αποφάσεις θα έχουν απέναντί τους το σύνολο της τοπικής μας κοινωνίας» δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Βασίλης Πανουράκης, που σημειώνει:

«Το νέο Κ.Υ.Τ. στη Ζερβού προχωράει με αμείωτους ρυθμούς ενώ καμία ημερομηνία δεν εξαγγέλλεται για το κλείσιμο της δομής στην πόλη της Σάμου. Αναρωτιέμαι λοιπόν μήπως καταλήξουμε με παραπάνω από μία δομές στο νησί μας; Κάτι που το απεύχομαι και φυσικά δεν θα το ανεχτούμε. Ήρθε η στιγμή όλοι να βάλουμε τον τόπο μας πρώτη προτεραιότητα. Στις 13 Φεβρουαρίου η φωνή μας και τα αιτήματά μας θα ακουστούν σε όλη την Ελλάδα» έξω από το υπουργείο Εσωτερικών (10:00).

Ο ίδιος ζητεί από τους νησιώτες που κατοικούν στην Αττική να δώσουν το παρών στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

«Σας ζητώ να θυσιάσετε λίγες ώρες από τον προσωπικό σας χρόνο και τις δουλειές σας για να καταστήσουμε σαφές στην κυβέρνηση ότι είμαστε αγανακτισμένοι και οργισμένοι με όσα συμβαίνουν.  Είναι η ίσως η τελευταία ευκαιρία να επιτύχουμε κάτι. Σε λίγους μήνες ξεκινάει η νέα τουριστική σεζόν και δεν θα μπορούμε για ευνόητους λόγους να αντιδράσουμε ολοκληρωτικά και με τον απαιτούμενο δυναμισμό ενάντια στις αυθαίρετες αποφάσεις της κυβέρνησης.

Οι μέρες που διανύουμε είναι δύσκολες για το όμορφο νησί μας, εδώ και επτά μήνες είμαστε θεατές στο ίδιο έργο. Μας κοροϊδεύουν, παίζουν με την υπομονή μας και κυρίως το μέλλον των παιδιών μας. Είμαι απογοητευμένος από τη μέχρι τώρα εξέλιξη των πραγμάτων, νιώθω προδομένος και εξαπατημένος από τις υποσχέσεις της κυβέρνησης. Η θέση στην οποία βρίσκομαι δεν μου επιτρέπει τα μισόλογα και τις υπεκφυγές» αναφέρει ο κ. Πανουράκης.

Ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου

«Δεν ανεχόμαστε άλλο την κοροϊδία. Φτάνει! Η ανακοίνωση της κυβέρνησης μάς βρίσκει άκρως αντίθετους, αλλά τώρα πια και απέναντι! Δεν μας σεβάστηκαν ως νησιώτες ακρίτες» δηλώνει ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος.

«Θα πράξουμε μόνοι μας στα πλαίσια του νόμου και της δημοκρατίας. Η επίταξη ιδιωτικών περιουσιών στην περιοχή Ζερβού, προκειμένου με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να δημιουργήσουν μεγαθήρια “φυλακών” στον δήμο μας, ξεπερνάει το κάθε όριο.

Αποδεικνύει έμπρακτα ότι δεν υπάρχει ούτε βούληση, ούτε σχεδιασμός για τον απεγκλωβισμό των μεταναστών προσφύγων από το νησί μας.

Το ΚΥΤ στην πόλη της Σάμου θα κλείσει είτε το θέλουν, είτε όχι. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι καταστροφικός και σχεδόν εκδικητικός για μια κοινωνία που έχει εκφράσει έμπρακτα τις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης.

Η τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι καταδικαστική και εξοντωτική για έναν ολόκληρο τόπο. Δεν υπολογίζει τις ζωές και το μέλλον μας. Τελικά τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετεί;» διερωτάται ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, που θα εισηγηθεί στο αυριανό Δημοτικό Συμβούλιο «να μη συμμετάσχουμε ως δήμος στη συνάντηση της Πέμπτης με τους υπουργούς», «να δώσουμε δυναμικό παρών μόνο στην κινητοποίηση» την ίδια ημέρα έξω από το ΥΠΕΣ (10:00) και «να μην αποδεχθούμε κανένα αντισταθμιστικό όφελος που σχετίζεται με την παραμονή προσφύγων-μεταναστών».

Ο κ. Στάντζος ξεκαθαρίζει πως «οι όποιες διαχρονικές διεκδικήσεις της τοπικής μας κοινωνίας αφορούν το μέλλον της και μόνο. Δεν θα επιτρέψουμε να μας ξεχάσουν. Τα σύνορα του Αιγαίου και της πατρίδας φυλάσσονται από τις ψυχές των νησιωτών μας».

Πηγή Naftemporiki

Υ.Γ. Αντιδράσεις σε Λέσβο, Χίο και Σάμο μετά την επίταξη εκτάσεων και κτιρίων για την δημιουργία νέων κέντρων κράτησης μεταναστών.

Στο Μανταμάδο του Δήμου Δυτικής Λέσβου και στις γύρω κοινότητες επικρατεί αναβρασμός μετά το άκουσμα της είδησης για την επίταξη της τοποθεσίας

«Καράβας», κοντά στο χωριό Πεδή, για την δημιουργία της δομής που θα αντικαταστήσει τη Μόρια.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ…..

Υ.Γ.1. Μόρια, ο καταυλισμός της ντροπής: «Αισχρό μέρος», με βουνά από σκουπίδια και ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here