Εκτοξεύθηκαν με επιτυχία οι δύο ελληνικοί μικρό-δορυφόροι από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι.

0
439

Με επιτυχία εκτοξεύθηκαν στο διάστημα οι δύο ελληνικής κατασκευής μικρό-δορυφόροι UPSat και DUTHSat, στις 20/04/2017 το απόγευμα, στις 18:12 ώρα Ελλάδας, μαζί με 26 άλλους παρεμφερείς μικρό-δορυφόρους, από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, στο ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα των ΗΠΑ, πάνω σε ένα πύραυλο-φορέα «Atlas V», με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Οι 28 μικρό-δορυφόροι CubeSats – όπως είναι η κοινή ονομασία τους – αποτελούν μέρος του φορτίου που στέλνεται στον ISS από την ιδιωτική αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία Orbital ATK, στο πλαίσιο της αποστολής του ρομποτικού διαστημοπλοίου τροφοδοσίας Cygnus της τελευταίας.

Το μη επανδρωμένο σκάφος Cygnus μεταφέρει περίπου 3,5 τόνους προμηθειών και επιστημονικού φορτίου, μεταξύ των οποίων είναι και οι δύο ελληνικοί μικρό-δορυφόροι. 

Λόγω διαδοχικών τεχνικών προβλημάτων στα υδραυλικά συστήματα του πυραύλου «Άτλας», η εκτόξευση είχε χρειασθεί να αναβληθεί αρκετές φορές.

Όταν οι 28 μικρό-δορυφόροι φθάσουν με το διαστημικό σκάφος Cygnus στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, θα εκτοξευθούν ο ένας μετά τον άλλο στο διάστημα, προκειμένου να αρχίσουν το επιστημονικό έργο τους.

Θα ακολουθήσει η αποστολή στον ISS άλλων οκτώ μικρό-δορυφόρων CubeSats με τον ινδικό πύραυλο PSLV.

Οι συνολικά 36 μικρό-δορυφόροι θα εξαπλωθούν σε διάφορα σημεία δύο διαφορετικών τροχιών και, μετά από περίπου ένα μήνα, θα δημιουργήσουν ένα εκτεταμένο δίκτυο μελέτης της θερμόσφαιρας πάνω από τη Γη.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here