ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΥΝ ΣΕ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ! Ελληνικό πρόγραμμα κατά των «FAKEnews» στις γερμανικές εκλογές.

0
339

Στην αξιοποίηση ελληνικού λογισμικού για την ανίχνευση ψευδών ειδήσεων εν όψει των εθνικών εκλογών, προχωρούν γερμανικά ΜΜΕ, μεταξύ αυτών και η Deutsche Welle. Ο Νίκος Τσαμπουράκης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ATC που το έχει αναπτύξει μιλά στην ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα, το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa και ο ειδησεογραφικός οργανισμός BR (Bayerischer Rundfunk, μέλος του τηλεοπτικού δικτύου εθνικής εμβέλειας ARD) ήδη αξιοποιούν την πλατφόρμα Truly Media που ανέπτυξαν από κοινού η Athens Technology Center (ATC) και η Deutsche Welle (DW), για τη συλλογή και την επιβεβαίωση του περιεχομένου που δημοσιεύεται κι αναπαράγεται στα social media κατά την περίοδο των γερμανικών εκλογών.

Η πλατφόρμα αξιοποιείται ήδη επιτυχώς για μια περίοδο τουλάχιστον 6 μηνών κι από τις δημοσιογραφικές ομάδες της Deutsche Welle (DW).

Με την πλατφόρμα Truly Media, δημοσιογράφοι από κάθε σημείο του πλανήτη έχουν στη διάθεσή τους εξελιγμένα ψηφιακά εργαλεία για την επαλήθευση ειδήσεων, εικόνων και video όπως αυτά μοιράζονται απευθείας από τους χρήστες των social media (user generated content, USG), σε πραγματικό χρόνο.

Μπορούν να επιλέξουν τα πιο σημαντικά υλικά και να επικυρώσουν κάθε ένα ξεχωριστά, χρησιμοποιώντας μια λίστα κριτηρίων αλλά και ενσωματωμένα ψηφιακά εργαλεία όπως το Google Maps ή το TinEye.

«Χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα Truly Media για να επιβεβαιώσουμε περιεχόμενο από «αυτόπτες μάρτυρες», ακολουθώντας τις τελευταίες τάσεις της τεχνολογίας. Αυτό βοηθά στο να θέσουμε πρότυπα και να τεκμηριώσουμε όλες τις προσπάθειες επιβεβαίωσης με ένα κοινό τρόπο για όλες τις ομάδες σύνταξης», σημειώνει ο Stefan Primbs, Head of Social Listening and Verification στο BR.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον Stefan Voss, Head of the verification team του dpa, «η πλατφόρμα Truly Media μπορεί να μας βοηθήσει να συντονίσουμε καλυτέρα της ομαδικές μας προσπάθειες γύρω από την επιβεβαίωση. Έτσι αυξάνεται η διαφάνεια καθ’ όλη της διάρκεια της διαδικασίας, για το σύνολο των εμπλεκόμενων ομάδων».

Η διαδικασία αυτή μπορεί να υλοποιηθεί συνεργατικά, είτε εντός ενός newsroom, είτε μεταξύ διαφορετικών οργανισμών, ακόμα και μεταξύ «αυτόνομων» δημοσιογράφων ανά τον κόσμο.

{videobox}ThYBsabIKrM{/videobox}

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here